Mario Monti se je iz Seula in z jedrskega vrha odpravil v Tokio, kjer želi prepričati japonske vlagatelje, naj vlagajo v Italiji. Foto: EPA
Mario Monti se je iz Seula in z jedrskega vrha odpravil v Tokio, kjer želi prepričati japonske vlagatelje, naj vlagajo v Italiji. Foto: EPA

"Najpomembnejši članici Evropske unije sta namreč leta 2003 kršili maastrichtska pravila o dopustni višini proračunskega primanjkljaja, s čimer sta razvrednotili pravila," je v Tokiu dejal Monti, ki je del krivde pripisal tudi Italiji, ki je prav takrat predsedovala svetu Evropske unije, vendar ni ukrepala.

"Če oče in mati evrskega območja kršita pravila, ni mogoče pričakovati, da jih bodo spoštovale države, kot je Grčija," je dejal Monti, ki se bo srečal z japonskim premierjem Jošihikom Nodo.

Finančna kriza zdaj po nadzorom
Italijanski premier je sicer prepričan, da ima Evropska unija zdaj finančno krizo pod nadzorom. Prav tako ne pričakuje, da bi se Italija ponovno znašla v nemilosti mednarodnih finančnih trgov, Španija pa je po njegovi presoji na dobri poti finančne konsolidacije.

Premier Monti se je na Japonskem sešel s predstavniki tamkajšnjega največjega industrijskega združenja in ekonomsko-finančnih krogov v Tokiu in jih pozval k vlaganjem v Italijo. Zbranim je po poročanju italijanskih medijev predstavil varčevalne in reforme ukrepe svoje vlade, japonske oblasti pa pozval, naj za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Evropsko unijo in Japonsko odpravijo nedavčne ovire v mednarodni menjavi.

Odstop v primeru zavrnitve reform
Podrobneje je spregovoril o reformi trga dela v Italiji, o kateri bo v kratkem odločal parlament in bo korenito spremenila zaščito delavcev pred odpuščanji. Monti je ob robu torkovega jedrskega vrha v Seulu, kjer je začel svojo azijsko turnejo, zagrozil, da vlada lahko tudi odstopi, če država reforme ni pripravljena sprejeti.

Čeprav je zaradi spora okoli reforme trga dela v zadnjem mesecu dni podpora Montiju upadla za štiri odstotne točke, ga še vedno podpira 55 odstotkov anketiranih, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je objavila La Reppublica.