Odkar je Monti na premierskem mestu zamenjal Silvia Berlusconija, se je kratkoročni strah pred gospodarskim zlomom Italije zmanjšal, investitorji pa so čakali na podrobnosti Montijevega predloga za izboljšanje tretjega največjega evropskega gospodarstva. Foto: Reuters
Odkar je Monti na premierskem mestu zamenjal Silvia Berlusconija, se je kratkoročni strah pred gospodarskim zlomom Italije zmanjšal, investitorji pa so čakali na podrobnosti Montijevega predloga za izboljšanje tretjega največjega evropskega gospodarstva. Foto: Reuters
Monti poziva k enotnosti

Mario Monti je hkrati opozoril, da turbulence na trgih še ni konec. "Morali bomo še trdo delati, če želimo umiriti turbulenco na finančnih trgih, pri čemer pa mora svoj del opraviti tudi Evropa," je dejal in pozval k "enotnemu odgovoru" na krizo evroobmočja. Poudaril je, da se je Italija resno lotila procesa uvajanja sprememb, in obljubil, da bo država premagala krizo.

Povedal je, da je Italija drsela proti dolžniški krizi, s kakršno se spopada Grčija, a je "vkopala pete" na robu prepada in ni padla vanj. Dodal je, da so, dokler vlada ni ukrepala, "številni mrhovinarji krožili na nebu evropskih in mednarodnih trgov".

Danes je italijanska vlada s prodajo obveznic dobila okoli sedem milijard evrov. Obrestne mere na 10-letno italijansko obveznico ostajajo pri 6,98 odstotka še naprej visoke oz. komaj vzdržljive.

Krepitev konkurence in liberalizacija trga dela
Italijanska poslanska zbornica in senat sta pred kratkim podprla 30 milijard evrov vreden varčevalni paket Montijeve vlade. Temu po besedah italijanskega premierja sledi "druga faza".

Na tiskovni konferenci ob koncu leta je tako poudaril, da nova italijanska vlada intenzivno pripravlja nov sveženj ukrepov, ki bodo italijansko gospodarstvo znova pognali v tek. Evropskim voditeljem bodo te ukrepe predstavili 23. januarja, osredotočeni pa bodo predvsem na krepitev konkurence in liberalizacijo trga dela.

Na vrsto bo prišel tudi jug Italije
Prav tako je predvidena podpora raziskavam in razvoju ter reforme trga dela. Monti se bo resno lotil tudi izgradnje infrastrukture in spodbujanja rasti na jugu države. Gospodarske reforme naj bi državi zagotovile nekaj dodatnega prostora za dihanje in preprečile zdrs v recesijo.

K ukrepom vlade sodi tudi okrepljeni boj proti izogibanju plačevanja davkov. Italija bo močno oklestila zneske, do katerih je mogoče plačevati z gotovino, in sicer na 1.000 evrov. Z davčnimi ugodnostmi ob tem Monti spodbuja zaposlovanje mladih in žensk, vlada pa si bo prizadevala tudi za zanesljivejša delovna mesta.

Vlagatelji izgubili zaupanje v Italijo
Monti, ki vodi vlado samih strokovnjakov, je pod pritiskom za znižanje italijanskega 1.900 milijard evrov visokega dolga, ki za 20 odstotkov presega vrednost italijanskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Tretje največje gospodarstvo v območju z evrom je v zadnjih tednih izgubilo zaupanje vlagateljev, kar je cene njegovega zadolževanja potisnilo na nevzdržno visoko raven. Italijanski bankrot bi lahko ogrozil obstoj območja z evrom.

Monti poziva k enotnosti