Piratska stranka meni, da več kot enega kandidata ne potrebujejo. Foto: BoBo
Piratska stranka meni, da več kot enega kandidata ne potrebujejo. Foto: BoBo
Zares
Predstavniki stranke Zares so se sicer sprva s predstavniki PS-ja in LDS-a pogovarjali o morebitni skupni listi za bližajoče se evropske volitve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik Piratske stranke Rok Deželak je pojasnil, da so za vložitev liste zbrali dovolj podpisov. Nastopili bodo z enim kandidatom, in sicer 27-letnim Rolandom Benjaminom Vazom Ferreiro, ki je po poklicu prevajalec. V svoji predstavitvi na strankini spletni strani je zapisal, da je tudi "amaterski programer in plesni učitelj po duši, vsekakor pa nekdo, ki ima hudičevo dovolj tega, da generacije naših staršev in starih staršev hazardirajo z našo prihodnostjo".

Je zagovornik spodbujanja podjetništva in reform trga dela ter davčnega sistema. Podpira ustavno neposredno demokracijo in osebno svobodo, omejeno zgolj s svobodo sočloveka. "Sem pro-EU in načeloma ne nasprotujem ideji federalizacije Evrope, pod pogojem da se organi odločanja bistveno demokratizirajo," je še zapisal v svoji predstavitvi. Kot pomembno je med drugim izpostavil, da nacionalne zakonodaje ne škodijo državljanom v tem pogledu, da bi omejevale pri svobodi izražanja, pri svobodi deljenja znanja, informacij.

Pri Sanjski službi nosilce liste izžrebali
V četrtek bodo kandidatno listo vložili tudi v okviru Državljanske akcije Sanjska služba, ki je po besedah njenih pobudnikov nastala kot politični eksperiment, s katerim so želeli preveriti tezo, da bi žreb včasih dal boljše izide kot volitve. Za vložitev liste so zbrali več kot 3.000 podpisov.

Sedem kandidatov, ki so se prijavili prek spletnega obrazca na Facebooku, so izžrebali. Nosilec liste bo Uroš Uršič, na njej pa bodo še David Breskvar, Barbara Ložar, Boštjan Novak, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Korade in Marko Korenjak.

Zares bo vložil samostojno kandidaturo
Kandidatno listo za evropske volitve pa je na današnji seji soglasno potrdil tudi svet stranke Zares, kandidatno listo pa bodo vložili v petek.

Nosilka liste je nekdanja ministrica Darja Radič, sledijo pa podpredsednik stranke Andrej Rus, Ivana Gornik, podpredsednik Vito Rožej, Simona Potočnik, Matic Smrekar, Cvetka Ribarič Lasnik ter predsednik Zaresa Pavel Gantar.

Predstavniki stranke Zares so se sicer sprva s predstavniki PS-ja in LDS-a pogovarjali o morebitni skupni listi za bližajoče se evropske volitve.