Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 19 glasov Ocenite to novico!
Piratska stranka
Piratska stranka meni, da več kot enega kandidata ne potrebujejo. Foto: BoBo
Zares
Predstavniki stranke Zares so se sicer sprva s predstavniki PS-ja in LDS-a pogovarjali o morebitni skupni listi za bližajoče se evropske volitve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dodaj v

Na volitve tudi pirati in politični eksperiment Sanjska služba

Evropske volitve
23. april 2014 ob 15:47,
zadnji poseg: 23. april 2014 ob 16:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na evropske volitve se podaja tudi zunajparlamentarna Piratska stranka. Listo bodo vložili v petek, dan prej pa bo vložena lista s kandidati, ki so bili določeni z žrebom v okviru akcije Sanjska služba.

Predsednik Piratske stranke Rok Deželak je pojasnil, da so za vložitev liste zbrali dovolj podpisov. Nastopili bodo z enim kandidatom, in sicer 27-letnim Rolandom Benjaminom Vazom Ferreiro, ki je po poklicu prevajalec. V svoji predstavitvi na strankini spletni strani je zapisal, da je tudi "amaterski programer in plesni učitelj po duši, vsekakor pa nekdo, ki ima hudičevo dovolj tega, da generacije naših staršev in starih staršev hazardirajo z našo prihodnostjo".

Je zagovornik spodbujanja podjetništva in reform trga dela ter davčnega sistema. Podpira ustavno neposredno demokracijo in osebno svobodo, omejeno zgolj s svobodo sočloveka. "Sem pro-EU in načeloma ne nasprotujem ideji federalizacije Evrope, pod pogojem da se organi odločanja bistveno demokratizirajo," je še zapisal v svoji predstavitvi. Kot pomembno je med drugim izpostavil, da nacionalne zakonodaje ne škodijo državljanom v tem pogledu, da bi omejevale pri svobodi izražanja, pri svobodi deljenja znanja, informacij.

Pri Sanjski službi nosilce liste izžrebali
V četrtek bodo kandidatno listo vložili tudi v okviru Državljanske akcije Sanjska služba, ki je po besedah njenih pobudnikov nastala kot politični eksperiment, s katerim so želeli preveriti tezo, da bi žreb včasih dal boljše izide kot volitve. Za vložitev liste so zbrali več kot 3.000 podpisov.

Sedem kandidatov, ki so se prijavili prek spletnega obrazca na Facebooku, so izžrebali. Nosilec liste bo Uroš Uršič, na njej pa bodo še David Breskvar, Barbara Ložar, Boštjan Novak, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Korade in Marko Korenjak.

Zares bo vložil samostojno kandidaturo
Kandidatno listo za evropske volitve pa je na današnji seji soglasno potrdil tudi svet stranke Zares, kandidatno listo pa bodo vložili v petek.

Nosilka liste je nekdanja ministrica Darja Radič, sledijo pa podpredsednik stranke Andrej Rus, Ivana Gornik, podpredsednik Vito Rožej, Simona Potočnik, Matic Smrekar, Cvetka Ribarič Lasnik ter predsednik Zaresa Pavel Gantar.

Predstavniki stranke Zares so se sicer sprva s predstavniki PS-ja in LDS-a pogovarjali o morebitni skupni listi za bližajoče se evropske volitve.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Mindmaster
# 23.04.2014 ob 18:44
Pirati imajo moj glas. Dovolj je bilo naftalinskih politikov.
K_ris
# 23.04.2014 ob 20:44
Je bilo res tako malo kandidatov, da so slučajno izžrebali dva z enakim priimkom (Korenjak)?
fertuntek
# 24.04.2014 ob 14:10
Treba bo it, pa to velja za vse. Nič ne pomaga kritizirati doma iz kavča. Pojdi in obkroži obraz in opcijo, ki je nova, nima političnega zaledja, ni skorumpirana in te navdaja z upanjem. Enih in istih frisov smo vsi naveličani. Če se neodločeni in neaktivni volilci z zadnjih volitev odločijo za tak korak, bo marsikateri fris, ki nam že pošteno preseda šel na smetišče politične zgodovine. Dajmo ljudje, akcija, volimo--karkoli, samo, da krepko premešamo predvolilne rezultate podkupljenih anket.
Senatore
# 24.04.2014 ob 13:53
Zakon. To sem dolgo čakal, da lahko končno odbkrožim Pirati na volilnem lističu. Dejmo mladi novi obrazi, oživite spet Slovnenjo.
PONOS
# 24.04.2014 ob 10:53
Absolutno sanjska služba..bolj demokratično ne gre.
Izžrebanci bodo volili tako kot reče večina na družbenih omrežjih-bolj demokratično in bolj vaš glas ne more šteti.
sanja25
# 24.04.2014 ob 10:34
K_ris
Kandidatov je bilo okoli 1000. Žrebanje je bilo javno. In definitivno raje volim njih kot pa uveljavljene stranke.
K_ris
# 23.04.2014 ob 20:52
In malo googlanja pokaže, da to nista dva naključnja Korenjaka, pač pa zgleda, da gre za moža in ženo. V s.p.-ju, ki ga je imela Ksenija Korenjak Kramar, je imel namreč Marko Kramar funkcijo prokurista. (LINK)
smoke4fun
# 24.04.2014 ob 12:46
Pirati in Sanjska služba me navdajajo z upanjem.... da bom morda vendarle šel na volitve. Vrjetno bo na koncu vse odvisno od vremena. :D
PONOS
# 24.04.2014 ob 10:58
Vse ostalo kot sanjska služba je farsa ni demokracije.Izvoljenci odločajo zaradi lastnih,strankarskih,korporacijskih interesov in ne interesov ljudstva-ljudi.
Sem mislil že volitve bojkotirat pa se bom zdaj udeležil.Konec koncev nekomu omogočam zaposlitev ki nima stkane vezi in ni ritolizec in nikomur ni nič dolžan.
partibrejker
# 24.04.2014 ob 10:21
No, Pirati so pa pravi liberalci. Upam, da jih volijo vsi tisti, ki si zelijo liberalne politike. Ceprav mislim, da bodo gospodarsko desno usmerjeni volilci spet volili "svoje" stranke in potem naprej bentili nad tem, da ni pravih liberalcev.
alah
# 24.04.2014 ob 11:14
Tako stranko je potrebno podpreti in super bi bilo, če bi ji uspelo. Ne toliko zaradi človeka, ki bo prišel noter, ampak zato, da bi se javnost opogumila. To bi bil znak, da volivci želimo alternativno aktualnim strankam. Aktualne stranke bi bolj prisluhnile volivcem, sposobni ljudje pa bi se morda raje odločali za kandidaturo in ustanavljanje novih alternativnih strank.
partibrejker
# 23.04.2014 ob 21:21
Hehehe K_ris, isto sem se jaz vprasal, si mi pa prihranil guglanje :-)
Whitetrasher
# 25.04.2014 ob 12:00
Moj glas imajo.slabši od trenutnih dinozavrov ne morejo biti.
kozorog1973
# 24.04.2014 ob 08:05
No tudi stranka pijancev mislim da bi prišla "tekoče" v parlament.
hikhikhik:)
kozorog1973
# 24.04.2014 ob 08:04
Glede na vse stranke in liste, me še prav čudi zakaj se brezposelni niso povezali in ustanovili stranko brezposelnih:)
ma_ri_bor
# 24.04.2014 ob 23:10
Kolikor se spomnim verjetnostnega računa je verjetnost, da so izžrebali Ksenijo Korenjak in Marka Korenjaka popolnoma enaka kot da bi izžrebali mene in tebe (če bi kandidirala).
Če je tukaj kakšen matematik, ki se ne strinja pa naj poda verjetnost tega dogodka.

Žrebali so iz dveh "bobnov" in sicer iz ženskega (299 kandidatk) in moškega (714 kandidatov). Marko je bil izžreban kot rezerva (na listo j eprišel, ker nekdo drug pred njim ni potrdil kandidature).

Pa tudi, če je vse skupaj spretna igra nič hudega, kaj pa je z Lojzeti, Jelkoti in ostalimi, ki mislijo, da so abonirani ??
PONOS
# 24.04.2014 ob 11:30
K_ris
Potrebno bi preveriti sistem in tehnologijo žrebanja oziroma na kateri so žrebali.
To naključje z korenjaki ali namera je res packa in zbuja dvom.
Ideja sama je odlična pri izvedbi so možna naključja in manipulacije...če je manipulacija potem niso nič naredili.
neuromouse
# 23.04.2014 ob 21:28
Glede prejšnjih komentarjev glede Sanjske službe:
Ne bom jih volil, ker mi ideja ni všeč, in tako ali tako mislim, da nimajo nekih realnih možnosti - vendar vseeno mislim, da je stvar legitimno izpeljana. Namreč, žreb je bil javen, in si je tudi mogoče ogledati posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=8-SQRRX-kQY
PONOS
# 26.04.2014 ob 06:08
maribor in Whitetrasher
Po kronologiji mojih komentarjev bosta ugotovila da sem nameraval svoj glas in glas bližnjih nameniti sanjski službi po ugotovitvi Krisa sem se odločil da teh glasov ne bom dal in bom bojkotiral volitve.
Zakaj?
Sanjska služba se je po mojem mnenju poslužila odličnega PR in marketinga za ovce -nagrada lahko postaneš poslanec waw,novi obrazi ter navadni ljudje .Premagali so statistiko in logiko ter podcenjevali ljudi.
Izžrebali so same visoko izobražence po vrh tega so izžrebali moža in ženo ki imata uspešen SP.No kaj ta podatek lahko pove?
Pove da so preko generatorja vplivali ,določili kdo bo kandidat za poslanca in nagradili svoje sponzorje.Žreb je bil izveden na računalniku -tam je vse mogoče lahko vstaviš vse parametre.
In še zadnja kdo profitira?Kaj menite res da se gre organizatorjem za demokracijo;)Očitno ne.Lopovščine ne bom podpiral.Ena najbolj žalostnih lekcij, kar nas jih uči zgodovina, je naslednja: Če nas varajo dovolj dolgo, začenjamo zavračati dokaze o prevari. Priznanje, četudi le samemu sebi, da so nas pretentali, postane preprosto preveč boleče. (Carl Sagan).
PONOS
# 24.04.2014 ob 13:37
Kris
Ker me je žreb dveh Korenjak zmotil sem se malce bolj globoko pozanimal in prišel do odgovora da sta Korenjak dejansko mož in žena.Potrjeno dejstvo.
Žena je bila izžrebana v glavnem žrebu, mož je bil med rezervami. Ter da naj bi bilo krivo srečno naključje.
LoFoLuX
# 15.05.2014 ob 21:06
Ha ha tole z sanjsko službo ;)

Sicer sama spletna stran random.org je legitimna in prava; lahko sami preverite.

Je pa hec v tem, da oni pokažejo samo stran kjer naključno generirajo, ne pokažejo pa dejanskega seznama ;) Torej lahko, da seznama sploh nikoli ni bilo, in so samo zaigrali, kao, da gledajo v seznam, v resnici pa imajo spisek, priviligirancev ;)

Res ne vidim tehnološkega problema, da ne bi mogli na isti projektor prikazati tako seznama, kot generatorja ;)

Bravo, čestitam dobra predstava za rajo ;) dober nateg ;)
Zwook
# 24.04.2014 ob 12:36
Kot je že bilo napisano zgoraj, ideja ni napačna, ob trenutni politični klimi lahko na takšen način lažje dobiš predstavnika, ki bo zastopal ljudi, vendar nekako ne verjamem povsem v objektivnost žrebanja. Kakorkoli, realne možnosti ima zgolj prvi na listi, saj ni možno, da bi kdo drug prejel zadosti preferenčnih glasov.
Zwook
# 23.04.2014 ob 17:07
Morali bi javno žrebati, da bi ljudje res lahko verjeli v ta naključen izbor.
kozorog1973
# 26.04.2014 ob 21:10
torej v bobnu A (lističev je natanko 299) so samo ženske, da bo izvoljena pa ravno Ksenija je enako verjetnosti 0,0033
isto pri bobnu za moške tam je verjetnost še toliko manj v prid njenemu možu.
Vendar pozabljaš da je to politika, ki je nad matematiko in verjetnostnim računom:)
Kazalo