Evropski voditelji so v izjavah poudarjali tudi pomen spoštovanja človekovih pravic. Foto: Reuters
Evropski voditelji so v izjavah poudarjali tudi pomen spoštovanja človekovih pravic. Foto: Reuters
Marjan Šarec
Šarec se je v okviru Asema udeležil dveh plenarnih zasedanj, ki sta bili posvečeni gospodarski rasti Evrope in Azije ter krepitvi monetarnega sistema. Foto: Reuters
Azija in Evropa za boljše sodelovanje

Najpomembnejše sporočilo tega vrha je potrjena podpora svetovni ureditvi, ki temelji na skupnih pravilih, je po koncu vrha poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Tistim, ki imajo raje hitre rešitve od jasnih pravil, pravim, da ni vredno. Svet brez pravil je po definiciji svet kaosa," je poudaril Tusk. Podpora multilateralizmu je po Tuskovih besedah pomembna še zlasti v trenutnem geopolitičnem kontekstu. Med celinama so razlike, a pomembneje je tisto, kar jima je skupno.

Dvodnevnega vrha Evrope in Azije, znanega po okrajšavi Asem, se je udeležilo 51 držav, večina na najvišji ali ministrski ravni. Med udeleženci so bili na primer ruski, kitajski in japonski premier ter južnokorejski predsednik.

Evropa in Azija predstavljala 65 odstotkov svetovnega gospodarstva
V Bruslju opozarjajo na dva politična cilja vrha: potrditev skupne zaveze večstranskim odnosom, ki temelji na skupnih pravilih, ter osredotočenost na priložnosti za krepitev povezanosti EU-ja in Azije.

Dogovori obeh celin so pomembni za ves svet, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini ter spomnila, da Evropa in Azija skupaj predstavljata 55 odstotkov svetovne trgovine, 60 odstotkov svetovnega prebivalstva, 65 odstotkov svetovnega gospodarstva in 75 odstotkov svetovnega turizma.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je med temami izpostavil podnebne spremembe, prosto in svobodno trgovino, digitalizacijo ter boj proti kibernetskemu kriminalu.

Na novinarski konferenci po koncu vrha sta EU zastopala Mogherinijeva in Kurz, Azijo pa južnokorejska zunanja ministrica Kang Kyung-wha in filipinski zunanji minister Teodoro Locsin.

Evropa opozarjala na človekove pravice
Tudi Kangova je izpostavila pomen svetovne ureditve, ki temelji na skupnih pravilih, ko gre za trgovino, podnebne spremembe in varnost. Zahvalila se je za evropsko podporo pri reševanju razmer na Korejskem polotoku, pri čemer je opomnila, da so te danes zelo drugačne kot pred enim letom in da je polotok na pravi poti.

Evropski voditelji, na primer nemška kanclerka Angela Merkel, so v izjavah naglašali tudi pomen spoštovanja človekovih pravic. V izjavi vrha je na primer poziv k celoviti in trajni rešitvi konflikta v Mjanmaru v povezavi s kršitvami pravic Rohingov, a brez podrobnosti.

Vrha Evrope in Azije se je v Bruslju udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec, ki je podkrepil, da je Azija pomembna gospodarska in politična partnerica EU-ja, ki se je ne sme podcenjevati. "Gre za povezovanje dveh celin, iskanje skupnih točk, predvsem na gospodarskem področju, pa tudi političnem, ker če želimo doseči kakšne rezultate, rešitve, je seveda potreben dialog," je poudaril Šarec.

Naslednji vrh Asem bo leta 2020 v Kambodži.

Azija in Evropa za boljše sodelovanje