Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 46 glasov Ocenite to novico!
Avstrija
Tudi Avstrija bo podaljšala začasni nadzor na mejah. Foto: Reuters
Schengen
Slovenija sporoča, da nadzor na notranjih mejah v schengenu, ki traja že več kot dve leti, ovira prosti pretok oseb, povzroča gospodarsko škodo in tudi zelo škodi verodostojnosti EU-ja. Foto: EPA
VIDEO
Slovenija proti podaljšan...
VIDEO
Podaljšan nadzor na mejah...

Dodaj v

Nadzor na avstrijsko-slovenski meji tudi po 11. novembru

Slovenija med državami, ki najostreje nasprotujejo podaljšanju nadzora
13. oktober 2017 ob 13:45,
zadnji poseg: 13. oktober 2017 ob 16:04
Dunaj/Bruselj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Tako kot Nemčija, Francija in Danska bo tudi Avstrija za pol leta podaljšala mejni nadzor nad notranjimi mejami schengenskega območja. Začasni nadzor na avstrijsko-slovenski meji tako ostaja tudi po 11. novembru.

Na zasedanju notranjih ministrov Evropske unije je avstrijski minister Wolfgang Sobotka dejal, da v trenutnih razmerah ni nobene alternative nadzoru teh meja. Kot je za Radio Slovenija poročal Matjaž Trošt, je Sobotka poudaril varnostne razmere, sekundarne migracije in pomanjkanje nadzora na zunanjih mejah Unije.

Sporočilo, ki ga je nasprotnicam mejnega nadzora Sloveniji in Slovaški namenil avstrijski minister, se glasi: "Moramo skrbeti za lastne nacionalne interese in notranjo varnost. Nobena druga država ni sprejela toliko migrantov glede na število prebivalstva, tudi zato je tak nadzor upravičen, še več kot upravičen."

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je že šest držav uradno napovedalo, da bodo nadzor podaljšale, poleg omenjenih še Švedska in Norveška.

Komisija želi odločitve na evropski ravni
Ministri v Luksemburgu govorijo tudi o spremembah schengenske zakonodaje, ki bi dopuščala več prožnosti pri začasnem nadzoru zaradi varnostnih tveganj – namesto šestih mesecev bi tak nadzor lahko uvedli za tri leta. S tem želi komisija doseči, da se odločitve o tem vprašanju sprejemajo na evropski, ne na nacionalni ravni. Po enem letu je namreč po njenem predlogu nadzor iz varnostnih razlogov mogoče podaljšati le v evropskem okviru, ne na ravni posameznih držav. Države, kot sta Avstrija in Francija, medtem zahtevajo, da sprejemanje tega ukrepa ostane izključno v nacionalni pristojnosti.

Komisija obljublja strožjo zaščito pred zlorabami, kljub temu pa reforma sproža kritike, da dejansko omogoča podaljševanje nadzora v nedogled in tako pomeni začetek konec schengena. Glede na to, da začasnost mejnih nadzorov postaja že stalna, evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos prejema vprašanja, ali je schengen nemara že mrtev. "Schengen je še naprej živ, schengen mora ostati živ, to je naša naloga. Kajti, če schengen umre, potem Evropa umre," je dejal komisar.

Države, ki najglasneje izražajo pomisleke glede tega ukrepa, so Slovenija, Slovaška, Madžarska in Poljska. Po poročanju STA-ja Slovenija razume argumente v povezavi s teroristično grožnjo in ne nasprotuje ukrepu kot takšnemu, temveč njegovi nenamenski, nesorazmerni in neutemeljeni uporabi na slovensko-avstrijski meji.

Slovenija opozarja na preveč splošna merila
Slovenija, ki jo v Luksemburgu zastopa državni sekretar Andrej Špenga, ima pomisleke zaradi preveč splošnih meril za vzpostavitev nadzora ter premajhne vloge članic, ki jih zadeva nadzor. Omenjenih šest članic EU-ja z napovedjo podaljšanja nadzora po besedah Špenge s tem spodkopava enega ključnih dosežkov Unije. Zdaj je po njegovih besedah na vrsti Evropska komisija, ki se mora ustrezno odzvati, in sicer s političnim sporočilom o tem, da mora biti ta ukrep sorazmeren, uporabljen selektivno in utemeljen na verodostojnih merilih ter da je potrebna analiza tveganja.

Slovenija je po njegovih besedah prepričana, da mora prenovljena pravna podlaga vsebovati res natančna pravila glede vsebine ocen tveganj in varovalke, ki bodo zagotovile večjo transparentnost ukrepa. Kot je dejal, so države, ki želijo še naprej izvajati nadzor na notranjih mejah v schengenu, ostale bolj ali manj osamljene pri svojih stališčih, večina pa da je podprla slovenska stališča.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo Avstrija po volitvah nehala izvajati ta ukrep, je državni sekretar odgovoril, da težko reče, kako se bo Avstrija odločila, a da verjame, da "mogoče pa bo po nedelji kak korak v drugo smer". Špenga je še dodal, da je Sobotki predstavil slovenska stališča in statistične podatke o številu nezakonitih prestopov slovensko-avstrijske meje, ki je zelo nizko.

Članice Unije bi po navedbah virov pri EU-ju glede tega vprašanja lahko razdelili na dva približno enako velika tabora, in sicer tiste, ki poudarjajo pomen zaščite schengena, in tiste, ki izražajo razumevanje za šesterico, ki želi izvajati nadzor na notranjih mejah v schengenu.

K. T., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
peglezn
# 13.10.2017 ob 14:04
Tri dni nazaj pa isti model takole:

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar pojasnil podrobnosti reforme šengenskih pravil, komentiral pa je tudi morebitno slovensko blokado vstopa Hrvaške v šengen: "V EU-ju ne smemo dovoliti, da bi bile meje še vedno razlog za spore med državami."
Deep_G
# 13.10.2017 ob 14:07
Ne vem zakaj EU nima jajc in pošteno pove, da je Schengen razstavljen v arheolološkem muzeju v Bruslju?
sig550sniper
# 13.10.2017 ob 14:00
evo vam ga. če se mi ne gremo šengna, ker nas je strah kaj bodo rekl hrvati, pa se ga gredo avstrijci brez problema
peglezn
# 13.10.2017 ob 13:57
Halo, Junk-er... boš kaj porekel na tole?

Aja ne, nimaš cajta... rešuješ arbitražo in sisaš hrvaški teran.

Makes sense.
jarovit
# 13.10.2017 ob 14:12
Pa ne nam metat peska v očit. Shengena ni več.
BojanD
# 13.10.2017 ob 14:07
A ni bilo pri prejšnjem podaljšanju rečeno, da je bilo to zadnje zakonito podaljšanje? Zdaj pa o tem niti besedice. Kdo ve kaj več o tem?
ni maitre
# 13.10.2017 ob 14:07
Kje pa so zunanje meje šengena, če maja s hrvaško še ni določena?
Mirko Tipka
# 13.10.2017 ob 14:35
združena Evropa v vsem svojem sijaju
JozekVeseli
# 13.10.2017 ob 14:10
RTV, ce bi se malo poducili. Avstrija bo izvajala trdo politiko na meji, dokler bo njej to pocela Nemcija in to bo predvidoma se pol leta, potem pa bodo Nemci sprejeli novo odlocitev. Sedaj je vse odvisno od Nemcije in pritiskov nemske opozocije na Merklovo. Dokler bodo nemski desnicarji in populisti to zahtevali, toliko casa bo trda meja tudi pri nas.
gozdar1
# 13.10.2017 ob 14:23
Če bi slovenija zares imela vpiv na avstrijske odločitve, potem nadzora nebi bilo na avstrijsko madžarski meji (slavna ograja , orban,..), realnost teh nadzorov pa so populizmi v nemčiji in avstriji.
Modriportal
# 13.10.2017 ob 14:15
Skrajni čas je, da Slovenija začne izvajat nadzor na SLO - HR meji, striktno kot to določa EU Uredba, ne pa da klonimo pod pritiski Hrvatov.

Ali pa naj SLO izstopi uradno iz Šengna, ker glede na to, da tako Italija kot Avstrija izvajat poostren nadzor, Slovenija že lep čas ni del Šengna...

Ni mi pa jasno, verjetno ker sem blond, čeprav nisem, zakaj se je EU komisija vpletala pred poletjem, in dodatno pritiskala na Slovenijo, naj omilimo nadzor??? A Avstrijci in Italijani pa lahko brez problemov izvajajo nadzor.

Počasi mi bo žal, da sem na referendumu podprl, naj SLO vstopi v EU, žal...
anny22
# 13.10.2017 ob 15:34
Pozimi je bilo v Srbiji 10.000 migrantov, trenutno jih je 3.900. To je matematika četrtega razreda OŠ. Meja pušča kot rešeto za moko.
jolz
# 13.10.2017 ob 14:15
balkan vkjučno s slovenijo ;)
Homer.
# 13.10.2017 ob 14:29
@Modriportal
Avstrija in Italija izvaja poostren nadzor na svojih mejah, ker ga pač SLO ne izvaja na zunanjih mejah Šengna.
-----------------------------
Če bi to držalo, bi morala Avstrija imeti hermetično zaprto mejo z Italijo. Iz tiste smeri zagotovo dobijo dnevno za nekaj vagonov beguncev. Iz Slovenije je teh beguncev praktično skoraj nič, saj jih večino polovijo že prej, balkanske smeri kot je bila pa ni več.

Kontrola na meji s Hrvaško je zadovoljiva in ni potrebno nobeno zaostrovanje.
bb33
# 13.10.2017 ob 14:24
Kako si naši vladajoči razlagajo izjavo Nemčije, da je notranji nadzor potreben toliko časa, dokler ne bo dovolj učinkovit zunanji nadzor ?.

Tukaj torej nekdo nekoga farba. Precej verjetno je tudi, da naši dejansko ne smejo poostrit nadzora, ker je to pač nekomu v interesu. Ampak to so že takšne in drugačne teorije.

Zanima me torej, kako lahko naša policija trdi, da smo učinkoviti, če pa ostale države ugotavljajo nasprotno ?
Titomir
# 13.10.2017 ob 14:08
Razumljivo Avstrija ohranja mejo. Prihodi z libije v italijo so se spet povečali danes jih je prispelo 606 v italijio mediteranska pot se spet odpira po krajšem zatišju in avstrija ima vse pravice, da varuje svojo mejo.
Tole je pa izjava šefice NGO: SOS Mediterranee president Valeria Calandra told Sky TG24 that “I think this rescue is the first of many others that will arrive.”
Napoleon100
# 13.10.2017 ob 18:10
Pred 3 uri bil na meji Passau. Kontrola vseh SLO tablic kot da bi prihajali iz bližnjega vzhoda !!

Če slovenci nebi bili hlapčevski narod, bi ob vseh večjih praznikih in počitnicah v Avstriji in Nemčiji bile na Šentilju in Karavankah specialne kontrole za vse Nemške in Avstrijske tablice. Upoštevajoči dejstvo da že več kot leto ni bilo begunskih prehodov Slo meje, veliko večja grožnja prihaja iz Avstrije in Nemčije kjer je na ulicah večjih mest težko srečati domačina. Prav tako glede na to da se večina terorističnih napadov zgodi na zahodu, za nas večje tveganje obstaja da bo nekdo prišel iz te strani.
svabo
# 13.10.2017 ob 17:51
Verjetno že vsaj desetič sprašujem vlado, kdaj bomo mi uvedli recipročno zaporo in začeli kontrolirati vhod v Slovenijo na Avstrijski meji.
povzetek
# 13.10.2017 ob 15:20
južnotirolska meja je skoraj 100% prepustna, ti se pa grejo nacionalni elitizem - Rimsko-nemški imperij nasproti slovanskim ljudstvom. In potem se najdejo slovenski domoljubi, ki jim kimajo.
frlekin
# 13.10.2017 ob 14:49
na zunanjih mejah spuščajo vse noter, ko so že notri dajo nadzor notranjih mej. EU logika.
jureimacure
# 13.10.2017 ob 18:24
Več kot očitno smo drugorazredni Evropejci.
Celine
# 13.10.2017 ob 16:39
Zakaj se potem Orbana kaznuje ker ne sprejema migrantov?
Kaj sploh hočejo vrhovni v Bruslju?
Avstrija zapira meje, pa Nemčija...zakaj ne bi še mi???
Homer.
# 13.10.2017 ob 14:16
Kajti če šengen umre, potem Evropa umre," pravi komisar Dimitris Avramopoulos.
------------------
Logičen zaključek:
Šengen je umrl , EU pa je na smrtni postelji

ali druga prispodoba:
EU je potapljajoča ladja, iz katere že prve podgane bežijo.

Vprašanje če bomo mi potonili kot tisti orkester na Titaniku.........
anny22
# 13.10.2017 ob 19:25
..zakaj so postali teroristi, ker je država pozabila na njih to so revni ljudje, ki niso imeli izhoda. Dejstvo je, da ljudje ne bodo nehali prihajati v evropo in EU mora več denarja nameniti najbolj ranljivim skupinam beguncem in migrantom jim ponuditi tudi kakšne položaje v politiki in na visokih položajih v gospodarstvu...

Stari ljubljanski brezdomec Tone že 30 let klošari v parku na Miklošičevi, pa ne obstaja miljoninka možnosti, da se bo razstrelil v zgradbi sodišča, ki je na severni strani njegovega "delovnega mesta". Po tvojem mnenju lahko rešimo njegovo težavo tudi tako, da ga brez kvalifikacij postavimo za sodnika, mogoče celo vrhovnega? Zesnite se...

Prava enačba za terorizem gre takole:

več muslimanov = več mošej = več vahabitskih pridigarjev = več radikaliziranih muslimanov = več terorizma.

Če bi hotele biti države pametne in dolgoročno vzdržno rešiti problem manjkajoče delovne sile, bi pogledale, kje živijo genetsko, kulturno in religiozno kompatibilni ljudje in sprostile omejitve za te države. Islam je z evropsko civilizacijo nekompatibilen v VSEH točkah svoje ideologije. Ključen razlog je ravno to trenje med vrednotami; šele v drugi vrsti je nedopustno in zločinsko vojaško vmešavanje Zahoda v z nafto bogate islamske države. Ne nazadnje poteka vojna med islamom in Evropo že 1400 let. Naši predniki so bili najbrž vsi rasistični debili (sic!), da so se toliko let vojskovali z religijo miru.
dego47
# 13.10.2017 ob 18:12
Zgodovinar 666
Če je Schengen mrtev imamo mi velike zasluge zato,ker nismo spoštovali naše zunanje meje,ker nam še sedaj ni jasno,da Rvati niso do sedaj upoštevali nič kar so podpisali.Od sporazuma Špegelj -Janša,zato so imeli vojno.
dego47
# 13.10.2017 ob 17:44
Izvajajmo schengensko mejo s Hrvati in to striktno neglede ali je turistična sezona,pa bomo imeli na mejah z EU normalen prosti pretok kot včasih.Za take sosede kot so Hrvati pa Ježkov zid,pa nisem nacionalist,samo z bando ne moreš drugače.
Primorec94
# 13.10.2017 ob 17:05
Germanski narodi so ena merda rečemo mi na Primorskem.
JJstyle
# 13.10.2017 ob 17:02
Če bo šlo tako naprej, bo EU razpadla. Ne me narobe razumet, po duši sem federalist in vnet zagovornik evropske ideje, ampak ko poslušam razmišljanje prej povprečnega Švaba, danes pa Angleža, me postane resnično strah. Te zaplankanosti in omejenosti v beticah preprosto ne razumem. Občutek večvrednosti in obenem prevaranosti, za katero smo jim krivi seveda Poljaki in Makaronarji, Jugoviči, Španci, Grki, ne vidijo pa, da jih že vsaj 30 let ropajo njihovi lastni rojaki v belih srajcah in kravatah. Ko jim to poveš, te gledajo to tele v nova vrata, po možnosti še pokroviteljsko potrepljajo in ti povedo, da ne razumeš sistema, ker prihajaš iz "a communist country". Prav ovce, pa naj vas še naprej ropajo. Vsi delajo za kapital, ki ne pozna meja, vam pa sadijo rožice, da smo vam priseljenci krivi za vse vaše tegobe.
realist65
# 13.10.2017 ob 14:59
To samo kaže, da nas še vedno imajo za balkance.
webman
# 13.10.2017 ob 14:39
Hvala Avstriji, da z nadzorom meje skrbi, da wilkomen teroristi ne morejo tako enostavno prek meje v našo državo. Vesel sem, da jih boste zadržali zase.
povzetek
# 13.10.2017 ob 14:39
@modriportal
Tako je, klonimo pod Nemci, saj to počnemo že 1000 let.
cairns
# 13.10.2017 ob 20:15
Tara_S

Daj vseslovenski javnosti obrazloži zakaj ni terorističnih napadov v državah kjer ni ali je zelo malo muslimanov.
mile952
# 13.10.2017 ob 20:04
@Tara_S

Take novice me žalostijo ,ker ni nobene potrebe po teh mejah. Meje so samo neke črte na papirju a v realnosti jih nbe bi smelo biti , ker nihče ni ilegalen vsi ljudje smo legalni.


Dajmo tole javno objavit v svetovnih medijih, jih bo jutri v Slovenijo prišlo10 milijonov, LOL
Zgornje razmišljanje je naivno do amena. Slovenci imamo državo za sebe, ne za druge. .
Zgodovinar_666
# 13.10.2017 ob 16:54
Schengen je mrtev. Evropa je mrtva. Čakamo samo še na junaka, da odklopi aparate in razglasi uradno smrt.

Demokracije v EU ni. Pravne države tudi ne. Enotnega trga, prostega gibanja ljudi prav tako ne.

V bistvu hranimo to nepotrebno EU birokracijo zato, da dela v nasprotju z interesi državljanov in da prejema bajne plače. In to povsem brez vsake odgovornosti in nadzora.
firtoh
# 13.10.2017 ob 19:11
Tudi Nemci izvajajo nadzor na avstrijski meji,pa Norveška na danski meji....
RAZOČARAN
# 13.10.2017 ob 18:34
Dve stvari ne štimajo:

1. Vso stvar je zasrala mutti Angela, ker je klicala migrante, zdaj pa izvaja mejno kontrolo, kakor,
da so za probleme v Nemčiji drugi krivi.
2.Nedodelani šengenski zakoni in predpisi, zaradi česar imamo probleme na zunanji meji v Grčiji in
Italiji.
Tetameta
# 13.10.2017 ob 16:42
da se konča to zapiranje mej in naj se vzpostavi legalne koridorje kjer bodo lahko ljudje v Evropo prišli varno saj smo v 21 stoletju lepo vas prosim.
Lahko komot pridejo legalno. Z dokumenti in delovno vizo. Ki je teli inženirji ne bodo dobili v 1000 letih. Potem se grejo pa "begunce".
oleander
# 13.10.2017 ob 16:24
Blazno neresno, nelogično in medsebojno izključujoče, ignoriranje zunanjih meja in spuščanje neznanega števila ljudi brez dokumentov v EU, nato pa se zaradi varnosti zapira notranje meje. In pri tem gospod Avramopolus pravi, da meje niso pomembne? Če šengen obstaja, obstaja tudi šengenska meja - ampak ta, glej no, lahko obstaja samo, če imamo mejo s Hrvaško...

V italijanskem tisku berem, da se namesto v Libijo zaradi dogovora z Italijo migranti preusmerjajo v Tunizijo , kjer naj bi bilo že čez pol milijona ljudi, ki bi radi čez morje. Zakaj EU ne objavlja oglasov, s katerimi bi tem ljudem povedali, da mečejo denar, ki ga dajejo tihotapcem, stran in bi ga lahko bolje vložili v kakšen skromen posel?
Tara_S: Evropa NI čudežna skrinjica. Nemogoče je poskrbeti za desetine milijonov ljudi iz Afrike in Bližnjega vzhoda ali koderkoli pač, ki bi radi živeli v nekakšni izmišljeni deželi medu in mleka. Ob tem niti za Evropejce ni delovnih mest za spodobno življenje. Ne samo za mlade, tudi za starejše ne, ti so sploh odpisani! Od petih delovnih mest, ki so v EU nastala po letu 2012, so štiri negotova in z manj kot spodobno plačo. Mladi bi bili nori, če bi s takšnimi slabimi obeti imeli po več otrok. Marsikdo ne bo imel spodobne pokojnine, ker ne bo spravil skupaj dovolj let. Kdo bo skrbel za te ostarele ljudi brez sredstev? Teorija prenizke rodnosti pade na dejstvu, da je premalo dobrih delovnih mest. Merril Lynch ugotavlja, da so nova delovna mesta v EU v glavnem takšna z nizkimi dohodki in majhno vrednostjo. EU bo v naslednjih 25 letih avtomatizirana, robotizirana - delavci bodo čisti presežek. Kaj bo z vsemi odvečnimi ljudmi?
Predpogoj za sprejemanje migrantov je močno gospodarstvo z dobrimi, ne šibko z negotovimi zaposlitvami.

http://www.bbc.com/news/business-41558222
https://podcrto.si/mit-prekarizacije-namesto-gospodarskega-razcveta-slabsa-delovna-mesta/
http://www.investigate-europe.eu/en/

Drugače pa, kako lahko je razsipati besede o humanosti v kiberprostoru. Kdor zagovarja nekontrolirano priseljevanje, naj se obveže, da bo te ljudi sprejel v svoj dom in skrbel zanje s svojimi prihodki. Sam menim, da se ljubezen do bližnjega začenja doma. Najprej smo dolžni pomagati ljudem, ki živijo tukaj.

ics/2017/10/11/italian-fm-warns-of-migrant-wave-of-biblical-proportions_d514a551-fdb4-4c6b-a57b-33d81ed7d84a.html

https://reliefweb.int/topics/refugeesmig
rants-emergency-europe
anny22
# 13.10.2017 ob 16:16
PRED ČEM NEKI NAS TOVRSTEN PODALJŠAN NADZOR SPLOH ŠČITI?

Delno ščiti politike pred besom javnosti. Če bi bila balkanska pot še vedno odprta, bi jih že odnesli s stoli vred, tako pa se zavaja volivce, da se nekaj dela pri nadzoru nad migrantskimi tokovi. Resnično pa NIKOMUR od vladajoče elite ne korporacij nadzor ni v interesu. Več ljudi - več volivcev, večja potrošnja, več napetosti, več trošenja za javne službe. Včeraj je vlada VB objavila, da je po njenih ocenah v državi 1 milijon ilegalcev. Medtem so večje trgovine naredile izračun glede prodanega blaga in hrane in prišle do šokantnega zaključka, da se dejansko število ljudi v državi od uradnega razlikuje navzgor za 8 milijonov. Toliko blaga več prodajo.

Dejanska učinkovitost nadzora na meji je s*anje v veter. Oprostite. In to v času, ko ima praktično vsak skoraj že čip v možganih, da mu sledijo. Ali pa mobitel v roki, kjer ga je možno izslediti ob vsaki uri dneva.
bb33
# 13.10.2017 ob 15:49
Trenutno Srbija na nek način drži za jajca celo EU. Če je kdo obiskal Beograd v zadnjem letu, je lahko na lastne oči videl koliko migrantskih taborišč imajo postavljenih kar ob AC črpalkah, par km pred HR mejo. Kako pa HR svojo mejo "efektivno" nadzorujejo pa je marsikomu jasno, zato imajo naši policisti kar precej dela. Samo mediji teh podatkov ne objavljajo, ravno tako se ne objavlja koliko migrantov polovijo šele Avstrijci.

t.i. "balkanska pot" še vedno obstaja, le formalno je ni več.

Skratka še enkrat, kdor je obiskal Beograd je bil sam priča tem "taboriščom".
povzetek
# 13.10.2017 ob 14:37
Ja, volitve. Tudi črni so modrikasti.
Zgodovinar_666
# 13.10.2017 ob 20:12
@dego47

Daj ne bluzi. Ja, Cmerar je zajebal na začetku. Ampak sedaj je Balkanska pot de facto zaprta. Zato da bo kao zmerna desnica v Nemčiji in Avstriji zmagala, so Slovence vrgli pod avtobus.

Evropa je brez morale. Divji Zahod.
Pigglet
# 13.10.2017 ob 20:09
@Homer
Napaka v interpretaciji zapisanega. KSA, Katar, ipd "kupujejo" izvajalce akcij v poganskih državah. Poleg denarja za družine jih pač čaka njega kraljestvo z vsemi blagodatmi. Ne komentirat, če ne razumeš ne bistva korana ne arabske/črnske mentalitete prežete s to ideologijo. Vera nima tu nič zraven.
antartide
# 13.10.2017 ob 15:53
Nace Junker bi bil boljši predsednik Evropske komisije, itak!
za_vse_sem_sam
# 13.10.2017 ob 15:43
Nadzor na meji me ne moti. Nimam še kaj bat. Pa živim čisto blizu
piagolo
# 13.10.2017 ob 15:34
Popolnoma pravilno, da so nas zavarovali pred tavajočimi s severa.
GeorgeB
# 13.10.2017 ob 22:43
... predlagam, da jim podobne ukrepe vrnemo... Ko se bodo njihovi državljani nakopičili na slabše prpeustnenm mejnem prehodu, se jim bo zmešal in hitro bodo za dialog...
cairns
# 13.10.2017 ob 20:13
Tara_S
NO BORDERS REFUGEE WELCOME

Popravek slabo napisanega slogana.

NO BORDERS, NO REFUGEE WELCOME
Gepard007
# 13.10.2017 ob 18:25
Se pravi, da imamo slab nadzor na Schengenu...
cairns
# 13.10.2017 ob 17:40
Nadzor na avstrijsko-slovenski meji tudi po 11. novembru

Razumljivo saj smo z vsemi silami pomagali uvoziti 2 milijona muslimanskih ilegalcev za katere ni nihče vedel kdo so in od kod prihajajo.
Kazalo