Ne le priseljenci iz Afrike v Evropski uniji. Tudi preseljevanja znotraj Evropske unije dvigajo vse več prahu, saj vse več Poljakov, Romunov, Slovakov in drugih vzhodnoevropskih narodov išče kruh v zahodnoevropskih mestih. Foto: EPA
Ne le priseljenci iz Afrike v Evropski uniji. Tudi preseljevanja znotraj Evropske unije dvigajo vse več prahu, saj vse več Poljakov, Romunov, Slovakov in drugih vzhodnoevropskih narodov išče kruh v zahodnoevropskih mestih. Foto: EPA
Jose Manuel Durao Barroso
Pismo so poslanci naslovili na predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Duraa Barroso. Foto: EPA

Diskriminatorna dejanja se pojavljajo tako v širši družbi kot v stališčih političnih strank in postajajo "nevaren precedens", ki ima lahko "nevarne posledice", so poslanci zapisali v pismu Joseju Manuelu Barrosu. Med nevarnostmi izpostavljajo krepitev ksenofobije, ekstremizma in skrajno desnih gibanj, kar bi oslabilo celotno Unijo.

Podpisniki pisma so vodje desetih delegacij iz Srednje in Vzhodne Evrope v EPP, tudi vodja slovenske delegacije Milan Zver (EPP/SDS). Poleg Slovenije so se pobudi pridružile še Poljska, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Estonija, Litva, Latvija, Češka in Slovaška.

V pismu so izrazili "globoko zaskrbljenost zaradi številnih dejanj diskriminacije, uperjenih proti državljanom Srednje in Vzhodne Evrope".

Ob tem so predsednika komisije pozvali, naj ukrepa proti takšnim dejanjem. "Pozivamo vas, da se izrečete proti uporabi dvojnih standardov in da uporabite vso svojo moč za pritisk na vsa gibanja, politične sile in tudi države, naj ustavijo ta nesprejemljiva dejanja," so zapisali.
Med temi dejanji so izpostavili spletno stran nizozemske skrajno desne Stranke za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, uperjene proti državljanom Vzhodne Evrope, in podobno spletno stran belgijske skrajno desne stranke Vlaams Belang, ki meri na vse priseljence.

Švica omejila tudi slovenske delavce
Prav tako so zaskrbljeni zaradi nedavne odločitve Švice, da začasno ponovno uvede omejitve za delavce iz osmih držav Srednje in Vzhodne Evrope, ki so se Uniji pridružile leta 2004, tudi Slovenije.

"Ta diskriminacijska dejanja so v nasprotju s temeljnimi evropskimi vrednotami - človeškim dostojanstvom, svobodo, enakostjo, pravno državo in spoštovanjem človekovih pravic. Ti nesprejemljivi ukrepi ustvarjajo iz Srednje- in Vzhodnoevropejcev drugorazredne državljane EU-ja ter s tem uničujejo sam temelj Unije - enakost vseh državljanov," so poudarili poslanci.