Evropska unija
Vrh nemške koalicije
CDU in CSU sta dosegla dogovor o vprašanju sprejemanja oziroma zavračanja prebežnikov, potrebujeta pa soglasje koalicijskega SPD-ja. Foto: Reuters
Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. Če jim takih dogovorov ne bi uspelo doseči, bodo prebežnike kljub temu deportirali, in sicer v Avstrijo. Foto: Reuters
CDU in CSU se morata uskladiti še s koalicijskimi socialdemokrati (SPD), pri čemer je del drugih kritičen do dogovora obeh konservativnih strank. Foto: Reuters
Na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so sporočili, da bodo Avstrijo in Nemčijo zaprosili za dodatna pojasnila glede ukrepov za nadzor meja. Ob tem so dodali, da nimajo podrobnosti o nemških ali avstrijskih načrtih in da ostaja dejstvo, da slovenska policija zelo dobro opravlja svoje delo ter učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo EU-ja oziroma mejo med Slovenijo in Hrvaško.
"Če bo to potrdila celotna vlada, bomo prisiljeni sprejeti ukrepe za preprečitev škode za Avstrijo in njene ljudi," so v skupni izjavi zapisali avstrijski kancler Sebastian Kurz (na fotografiji), podkancler Heinz-Christian Strache in notranji minister Herbert Kickl. Foto: Reuters
VIDEO
CDU in CSU dosegla dogovor

Dodaj v

Nemška koalicija brez sklepov o vprašanju migracij in centrov za prebežnike

Nemška koalicija se mora pred končnim dogovorom uskladiti še s socialdemokrati
3. julij 2018 ob 10:18,
zadnji poseg: 3. julij 2018 ob 22:14
Dunaj,Bruselj - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Po ponedeljkovem dogovoru CDU-ja in CSU-ja glede vprašanja migracij se je sešla celotna nemška koalicija, torej skupaj s SPD-jem, ki pa o tem vprašanju ni sprejela sklepov. Težava je tudi poimenovanje predvidenih centrov za prebežnike.

Pogovori naj bi se nadaljevali v četrtek zvečer. Predsednica socialdemokratov Andrea Nahles je po srečanju dejala, da so na pogovorih sicer dosegli napredek, a da ostajajo številna vprašanja še odprta.

Krščanskodemokratska unija (CDU) in Krščanskosocialna unija (CSU) sta se v ponedeljek dogovorili o vzpostavitvi t. i. tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih naj bi prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU-ja, vračali v te države.

Kanclerka Angela Merkel je dogovor ocenila kot dober kompromis, z njim pa je bil "zelo zadovoljen" tudi notranji minister Horst Seehofer, ki je pred tem zahteval vračanje prebežnikov in kanclerki grozil z odstopom.

Na koalicijskem vrhu naj bi CDU/CSU skušala v dogovor prepričati SPD, ki nad idejo vzpostavitve teh centrov ni tako navdušen.

Tranzitni centri po tranzitnih conah
Med drugim so se socialdemokrati razburili zaradi izraza tranzitni centri, ki je preveč podoben tistemu iz leta 2015, ko so nasprotovali t. i. tranzitnim conam. Zato so med drugim pri SPD-ju na koalicijskem vrhu zahtevali preimenovanje centrov. Kot poroča nemški časnik Die Welt, je konservativna unija dopustila spremembo izraza, med socialdemokrati pa so najbolj naklonjeni izrazu ekspresni centri.

V t. i. tranzitnih centrih bi imeli prosilci za azil sicer minimalen stik z zunanjim svetom, ne bodo smeli delati v Nemčiji ali se učiti nemško.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozdravil dogovor nemške koalicije in dejal, da je v skladu z evropsko zakonodajo. "Dogovora sicer še nisem pogledal podrobneje, na prvi pogled pa je videti, da je v skladu z zakonodajo," je dejal.


Dogovor CDU-ja in CSU-ja naj bi predvideval, da bodo deportacije prebežnikov izvajali ob soglasju držav, kamor bi jih izgnali, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. Če jim takih dogovorov ne bi uspelo doseči, bodo prebežnike kljub temu deportirali, in sicer v Avstrijo. Avstrija zato že pripravlja posebne ukrepe za nadzor meje.

Vodja CSU-ja Seehofer je poudaril, da ne bodo "zapirali ljudi". "Če bodo v dvomu, se bodo lahko svobodno vrnili v Avstrijo, vendar jih mi ne bomo sprejeli," je povedal na dopoldanskem srečanju poslanskih skupin Unije in SPD-ja. Prepričan je, da bodo t. i. tranzitni centri zagotovili učinkovitejše azilne postopke, saj bodo v centrih uslužbenci uradov za azil, ki bodo obravnavali prošnje, pa tudi predstavniki sodnih oblasti, ki bodo obravnavali morebitne pritožbe.

Do zdaj še nobena zvezna dežela ni privolila v vzpostavitev tovrstnega centra na svojem ozemlju. Na Bavarskem, kjer vlada CSU, sicer že stoji takšen center, v katerem je visoka stopnja kriminala, pogosti pa so tudi protesti tam zaprtih ljudi.

Deželna vlada v Baden-Württembergu je medtem zavrnila možnost vzpostavitve takšnega centra. Kot je pojasnil ministrski predsednik dežele Winfried Kretschmann, načrti CDU-ja in CSU-ja nimajo vpliva na njegovo deželo, saj z Avstrijo mejijo le prek Bodenskega jezera.

Del SPD-ja je sicer do dogovora kritičen. "SPD je izrazil odločno nasprotovanje zaprtim centrom," je povedal vodja podmladka te stranke Kevin Kühnert. "Pri tem je vseeno, ali so v Severni Afriki, na zunanji meji EU-ja ali v Passauu," je dodal. Vodja delovne skupine SPD-ja za migracije Aziz Bozkurt pa je povedal, da tranzitni centri niso omenjeni v koalicijski pogodbi.

Avstrija v pripravljenosti
"Strinjanje CDU-ja in CSU-ja pomeni, da namerava Nemčija proti prihodu prebežnikov uveljaviti nacionalne ukrepe. Če bo to potrdila celotna vlada, bomo prisiljeni sprejeti ukrepe za preprečitev škode za Avstrijo in njene ljudi," so v skupni izjavi zapisali avstrijski kancler Sebastian Kurz, podkancler Heinz-Christian Strache in notranji minister Herbert Kickl. "Avstrijska vlada je pripravljena sprejeti ukrepe za zaščito naših južnih meja," predvsem meje s Slovenijo in Italijo, so navedli in dodali, da pričakujejo hitro razjasnitev nemškega stališča.

"Zgrešena kultura dobrodošlice"
Avstrijska vlada "zagotovo ni pripravljena skleniti dogovorov v škodo Avstriji," je dejal Kurz. Vodja avstrijskih skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) Strache je Kurza podprl in tudi sam dejal, da ne bodo podprli ali podpisali nobenega dogovora, ki bi lahko škodoval državi.

Kickl pa je dejal, da Avstrija v prihodnje ne bo več žrtev "zgrešene kulture dobrodošlice", ne da bi pri tem omenil nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je v zadnjih letih požela številne kritike na račun svoje politike odprtih vrat v času množičnega prihoda prebežnikov v Evropo.

Italija pozdravlja ostrejši nadzor
Italijanski notranji minister Matteo Salvini je morebiten ostrejši nadzor ocenil kot pozitivno novico za Rim. Dejal je, da več prebežnikov iz Avstrije nezakonito vstopi v Italijo kot obratno. "Že z jutrišnjim dnem bi bil pripravljen znova uvesti nadzor na Brennerju (mejnem prehodu z Avstrijo), saj bi imeli mi od tega zgolj koristi," je dejal.

Glede avstrijske napovedi je bil bolj kritičen italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi. "Članice EU-ja so v Bruslju sklenile, da je priseljevanje evropska problematika, ki se je moramo lotiti skupaj," Milanesija navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Po njegovi oceni bi zaprtje Brennerja nasprotovalo temu načelu. "Kdor bo to odločil, mora prevzeti tudi odgovornost," je dodal.

Italijanski premier Giuseppe Conte je medtem presodil, da zaprtje prelaza ne bi vplivalo na politiko italijanske vlade na področju migracij.

"Še nikoli tako malo prebežnikov"
Novice iz Avstrije in Nemčije je komentiral tudi župan občine Brenner Franz Kompatscher. Prepričan je, da so trenutne politične razprave o migracijah le razkazovanje mišic. "Še nikoli nismo imeli tako malo prebežnikov kot zdaj, številke so zelo v mejah," je dejal za nemško tiskovno agencijo DPA. Ko gre za migracije, po mnenju župana ni več mogoče govoriti o problemu.

Tudi Kompatscher deli vtis, da trenutno več ljudi pride iz Avstrije v Italijo kot obratno. Sicer pa na meji že zdaj preverijo vsak vlak in vsak tovorni vlak, je dodal župan. Dodatni nadzor tovornjakov in avtomobilov bi po njegovem mnenju povzročil le gospodarsko škodo in zastoje.

K. Št., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
SD-pijavka
# 03.07.2018 ob 10:56
V petek so v Dobličah prijeli 6 Pakistancev
Včeraj izsledili in prijeli 18 migrantov
V sredo na območju Črnomlja prijeli 15 migrantov
V Beli krajini so včeraj izsledili in prijeli 17 migrantov
V dveh dneh prijeli 28 migrantov
Izsledili in prijeli novih osem migrantov

http://moja-dolenjska.si/rubrika/bela-krajina/

Čudno, da RTV nič ne poroča kot, da se ne bi dogajalo to pri nas.
pacoman
# 03.07.2018 ob 10:40
Kaj pa med tem počnejo naši politiki? Aja saj res, s Pahorjem pijejo kavice in streljajo v prazno.
Mikey
# 03.07.2018 ob 10:48
In mi bomo postali žep. Bravo.
SD-pijavka
# 03.07.2018 ob 10:50
Itak, da bomo žep saj je logično če nismo spsobni varovati meje. Vsak, ki reče azil je že skoraj da slovenec.
Hijena
# 03.07.2018 ob 10:54
Naši se pa kregajo, kdo bo pri koritu in jih za dobrobit države bolj malo briga
brain2k
# 03.07.2018 ob 11:05
"Avstrija pripravlja ukrepe za zaščito meje s Slovenijo in Italijo"

Medtem pa si Cerar zatiska oči in govori da ni nobenih problemov z migranti... kdo še to početje razume???
angryjoe
# 03.07.2018 ob 11:03
Že nekaj tednov se iz BiH poroča o nevzdržnih številkah migrantov, ki državo koristijo kot postajališče, preden prečkajo še Hrvaško v Slovenijo. Enako že nekaj tednov prihajajo novice iz Nemčije in Avstrije o ponovno povečanih migrantskih tokovih in novih ukrepih. Pri nas se bolj kot ne vse skupaj spet pometa pod preprogo ksenofobije in človek lahko samo špekulira, da se odgovorni sprenevedajo.
SD-pijavka
# 03.07.2018 ob 11:06
Naš PM bo ukrepal, ko bo že prepozno tako kot leta 2015 je moralo iti čez Slovenijo 500 000 ljudi, da je postavil eno bogo vrtno ograjo.
shark77
# 03.07.2018 ob 11:07
Glede na to da se za vstop v koalicijo pripravlja levica in sd, predvidevam da Slovenija ne bo imela tranzitnih centrov..., ker bo celotna Slovenija en velik tranzitni center.
Elgoog
# 03.07.2018 ob 11:03
Če bi naš PM sprejel predlog nemške kanclerke o napotitvi in pomoči nemške policije na naši južni meji, potem bi mi imeli vsaj argument, s katerim bi Avstriji jasno povedali, da pretirava. Tako pa je po mnenju naše vlade v odhodu pomoč nemške policije pri nas nepotrebna in bo avstrijska poteza zopet označena za provokacijo.

V končni fazi smo si krivi sami.
Lovec
# 03.07.2018 ob 11:08
Namesto da bi sodelovali z Avstrijo oz. bi ukrepe pripravljali skupaj imamo zopet dolg nos in se čudimo. Mi se bomo od humanitarnosti razpočili.
anny22
# 03.07.2018 ob 11:14
Ni mi jasno, kako levici, ki obvladuje medije, politiko in akademsko sfero, nikakor ne vžge vzročno-posledična zveza med ilegalnimi migracijami in zasukom v desno. Zaenkrat je na oblasti ali blizu nje še zmerna desnica, ampak če vprašanje migracij ne bo rešeno v skladu z ljudsko voljo, boste imeli neslavno priložnost videti skrajno desnico v akciji. Samo opozarjam, da ne leva, ne desna skrajnost ne upoštevata demokratičnih standardov. Takrat bo govorila samo še sila in ker je možno do pike točno določiti spletno dejavnost, se bo začel lov na politične nasprotnike. Leva opcija bo dotolčena za desetletja, kar z vidika političnega ravnotežja niti pod razno ni dobra novica.
NOPCBS
# 03.07.2018 ob 11:14
V Bosni caka 50 000 t.i. prebeznikov (beri ilegalnih neevropskih migrantov)

Nemcija, Italija, Avstrija zapirajo meje, Madzarska jih je ze

stvari se odvijajo hitro

upam, da nasi nimajo v planu zgolj sestankovanja

postavlja se seveda tudi vprasanje, zakaj je Cerar popisoval 500 000 ilegalcev, ki so k nam 2015 prisli iz Hrvaske, ki je ze bila del EU...

Bo Hanzek koncno dobil svojih 200 000 ilegalcev?
oziris.va
# 03.07.2018 ob 10:59
Dokler se bodo migranti gibali v Ljubljani, ni panike. Mogoče jih bodo Cerar, Pahor, Janša in co. povabili na kavico.
Šmorn
# 03.07.2018 ob 11:08
Od "migrantski tok je pod kontrolo" smo se hitro znašli pred resno situacijo, ko lahko v nekaj dneh ali tednih v Sloveniji obtiči več tisoč ilegalnih migrantov.

Migrantski tok imamo pod kontrolo vse dokler gredo naprej. V trenutku, ko jih Avstrija ne bo sprejela, se bodo nakopičili pri nas.

Pasivnost pristojnih pa je zaskrbljujoča.
Sorrento
# 03.07.2018 ob 11:18
Takoj poklicati v Nemčijo, da smo si premislili, in jih prositi, da TAKOJ pošljejo čimveč svojih policistov na slovensko-hrvaško mejo.
šaman
# 03.07.2018 ob 11:11
Dejstva na današnji dan:
Avstrija pripravlja ukrepe za zaščito meje s Slovenijo in Italijo


Naše skromno mnenje o pretiravanju Avstrije in celo obtožbe o provokacijah 7 dni nazaj

kaj bo čez en teden lahko samo sklepamo =)
osservatore
# 03.07.2018 ob 11:27
"Avstrijska vlada je pripravljena sprejeti ukrepe za zaščito naših južnih meja," predvsem meje s Slovenijo in Italijo, so navedli in dodali, da pričakujejo hitro razjasnitev nemškega stališča.

Avstrijski Kurtz ne verjame, da je SLO sposobna zapreti šengensko mejo. Kar je tudi res.
anny22
# 03.07.2018 ob 11:03
Ni pomembno. Če ne bo policija na meji dovolj, bomo poslali vojsko, če ne bo vojska, jagre in če še jagri ne bodo dovolj, 500 medvedov in 150 volkov. :)))
abcabc
# 03.07.2018 ob 11:37
Mene zanima, kaj v odgovor na avstrijske ukrepe pripravlja Slovenija? Ali bomo podpisali administrativni dogovor z Nemčijo? In če ga ne bomo, pa bo Nemčija izgnala v Sliveniji registriranega begunca v Avstrijo, a mislite, da bo Avstrija dolgo gledala? Slej kot prej bomo dobili v podpis administrativni dogovor z Avstrijo, ali pa bodo zaprli mejo.in če nočemo postati žep, bomo morali varovati mejo s Hrvaško. Zato bo potrebnobresno Hrvaški pocedat, da bo tudi od nas dobila dogovor o vračanju beguncev, ali jim pa zapremo mejo.
xavi
# 03.07.2018 ob 11:47
Halo Tonin. Takoj skliči izredno sejo parlamenta in dajte že enkrat začeti razpravljati o tem perečem problemu Slovenije, ki bo kmalu eskaliral z neslutenimi posledicami za državo, ne pa da se pogovarjate samo o tem kako si boste delili položaje in davkoplačevalski denar. Ukrepati je potrebno takoj, ne pa šele takrat, ko bo že prepozno!
Komandir
# 03.07.2018 ob 11:42
Namesto, da bi se drzave EU zdruzile in in pomagale neprodusno zapret zunanjo schengen mejo, se spet govori o nekih vmesnih kontrolah, ki "zajebavajo" samo nas, drzavljane EU. Naj nam pridejo nemci in avstrijci pomagat na mejo...
windmaster
# 03.07.2018 ob 11:58
Avstrijci že vedo da v Butalah prihaja na oblast najbolj nesposobna vlada na celem svetu in vsej okolici. Temu primerno so se odzvali z zapiranjem meje...
apollo11
# 03.07.2018 ob 11:08
Važno je da imamo politično stabilnost.
B in .
# 03.07.2018 ob 12:49
Se ne čudim.
Naši bodo trobili o ksenofobiji, homofobiji, fašizmu in nacionalizmu ...
Hrvati bodo medtem iz piranskega zaliva naredili eno veliko školjčišče, Slovenijo pa preplavili migranti ...
Vic država, otroški vrtec.
Elgoog
# 03.07.2018 ob 11:20
iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU-ja, vračali v te države.

Leta 2015 smo jih popisali kar nekaj, dnevno jih popišemo kar nekaj - pri nas jih po izjavah pristojnih ne ostane skoraj nič, torej nadaljujejo pot na sever. Suma-sumarum, kar je šlo čez našo birokracijo bo vrnjeno k nam - kako pa je možno, da smo jih in jih še vedno popisujemo mi in ne Hr pa je drugo vprašanje.
semaino
# 03.07.2018 ob 12:18
Jansa je opozarjal, lepo in mirno. Realno.

Globoka drzava pa, da govori sovrazni govor in siri nestrpnost.

Kaj bomo pa zdaj?
Simba
# 03.07.2018 ob 12:06
Jaz res ne vem zakaj ste tako za zaprtje mej, saj ste večinoma glasovali za stranke ki NE vidijo problema v migracijah...
Ne vem zakaj sedaj pričakujete da bodo Šarec & co. karkoli naredili ?!?
kolibri123
# 03.07.2018 ob 12:48
od kje 50 000 v bosni? Po medijih piše, da jih je bilo registriranih 7000, od tega jih je precej že šlo naprej, tako da je številka par tisoč. Bosna je od včeraj zaprla mejo s Srbijo, tam pa jih je cca 10000. Še vedno ni jasne besede po vsem svetu: Nemčija ne sprejema več migrantov! Avstrija tudi ne. Ker azil je čudežna beseda, kot zapik, ko se vse ustavi. Migranti v Kladuši jasno vsi po vrsti povejo, da iščejo delo in boljše življenje, kar je legitimno, vendar bi jim morali vsakemu posebej razložit, da brez dokumentov, brez izobrazbe in brez vabila in garancij zaposlovalca nimajo kaj iskat po evropi. Ti nesrečniki nepismeni in nenavajeni sužensjkih poljskih del po italijanskih in drugih plantažah verjetno nimajo nobene šanse za službo.
pobrisan
# 03.07.2018 ob 12:54
Domine so začele padat.... Nemčija, Avstrija,.... Bo kdo od ogovornih ukrepal ali bo moral narod na ulice?
Tetameta
# 03.07.2018 ob 12:10
Joj, Hanžku se bo končno izpolnila želja o 200.000 novih migranith...kako lepo...
Elgoog
# 03.07.2018 ob 11:48
Namesto, da bi se drzave EU zdruzile in in pomagale neprodusno zapret zunanjo schengen mejo, se spet govori o nekih vmesnih kontrolah, ki "zajebavajo" samo nas, drzavljane EU. Naj nam pridejo nemci in avstrijci pomagat na mejo...

Saj točno to je nemška kaclerka na nedavnem mini vrhu EU glede migrantske krize predlagala našemu PM, pravzaprav je bila to ena izmed točk njenega programa o rešitvi. Pa se mi nismo strinjali. Torej je to kar počne Avstrija povsem logično. Ti bi najverjetneje storil enako.
apenko
# 03.07.2018 ob 11:38
Na slovenski meji pa nič...
Svit-1
# 03.07.2018 ob 11:19
Samo upam, da naši sedanje bodo čakali niti minute!
delfino_
# 03.07.2018 ob 11:47
Nemčija bi se lahko že enkrat zavedala, da razpošiljanje prosilcev po EU na dolgi rok jim bo še vedno škodilo, saj tisti ki jim bodo slučajno drugod odobrili azil ali pa mednarodno zaščito bodo lahko legalno prišli spet nazaj v Nemčijo, saj tudi večina slovenskih azilantov si želi it tam. Dejstvo je da je treba te tokove ustavit na minimum že na zunanjih mejah, ne pa da je za sprožanje uradnega postopka dovolj že da nekdo samo izreče magično besedo azil.
Prešvican
# 03.07.2018 ob 11:13
@SD-pijavka
Saj se ne dogaja pri nas. Dogaja se pri VAS.
Ljubljanska logika. Daleč od oči...
delfino_
# 03.07.2018 ob 15:45
Zame pa je fašizem ustvarjanje iz Evrope novo Afriko.
zmrdamačkon
# 03.07.2018 ob 12:58
Samores, pojdi domaćine na Kolpo vprašat,
kaj menijo o tvoji teoriji paničarjenja.
funky
# 03.07.2018 ob 12:52
Bravo Avstrijci. Njim so lastni ljudje bolj pomembni od raznoraznih prišlekov. Pri nas pa je vsak prišlek bolj zaščiten tudi finančno od naših lastnih ljudi.
zmrdamačkon
# 03.07.2018 ob 12:49
Očitno nismo dokazali, da smo sposobni nazorovanja Schengenske meje. Nam pač ne zaupajo in jim tega ne moremo zamerit.

Vojska in policija sta na psu, meja pa pušča vse povprek.
džeko
# 03.07.2018 ob 12:34
haha takole imamo ..kar smo volili to bomo dobili. En kup dreka!
Tole bo še zanimivo naši vrli politki pa lepo nazdravljajo.....bog nam pomagaj.
Elgoog
# 03.07.2018 ob 11:22
Takoj poklicati v Nemčijo, da smo si premislili, in jih prositi, da TAKOJ pošljejo čimveč svojih policistov na slovensko-hrvaško mejo.

mislim, da bomo to storili, če sploh šele takrat ko bo prepozno. Sploh pa mi ni jasno zakaj tega nismo sprejeli že takoj - tudi če res ni trenutne potrebe po tem, bi s tem dali jasno politično sporočilo, da imamo voljo zaščititi meje. Tako pa smo najverjetneje zgolj sporočili, da nimamo nobenega namena po tem, ker ni potrebe.
generusus
# 03.07.2018 ob 19:28
Če ne bi bilo vzhodnoevropskih politikov in dela javnosti, ki so si upali kritično izreči kam pelje migrantska politika, bi imeli milijonske prebege ekonomskih migrantov.

Meni je dejansko nepredstavljivo, da so nekateri ljudje res verjeli in še vedno verjamejo, da ljudje bežijo pred vojno. Ja, res je, nekateri bežijo, vendar je takih bilo le par odstotkov. Tem je treba pomagati z vso človečnostjo v prvi državi, kamor se zatečejo in kjer je mir, preostalim pač ne.
delfino_
# 03.07.2018 ob 13:38
Šefic pravi da ni nobenih prebežnikov, ki bi hodili ilegalno iz Slovenije v Avstrijo po drugi strani pa razlaga da jih 80% kmalu pobegne iz azilnega doma naprej. Torej Avstrija ve da to kar govori Šefic ni res!
B in .
# 03.07.2018 ob 12:50
Dejmo napisat protestno noto Hrvatom, pa še Avstrijcem.
Miro, čvrsto udari po mizi 2. del.
cocker
# 03.07.2018 ob 22:30
Beri še mal nemške dnevne časopise in na žalost boš videl, da je vsak dan opisujejo vsakodnevne umore, ostala nasilja med migranti in "kar liberalke in liberalci nočete slišati" spolne napade na predvsem najstnice (ki se pravtako ponavadi končajo z umorom), ter tudi ostalih problemov, ki jih povzročajo migranti. Tudi to je zanimivo, da že tožijo državo, ker jim ne omogoča poroke še z več ženskami(npr.: dobil je hišo za 8 otrok in 3 ženske), vendar želi še 4 žensko. Izračun za enga tipa je, ki ima 12 otrok in prav tako 3 žene, je recimo, da je od države dobil v enem letu cc. 150 000 €. Seveda, ni zaposlen. Bild.de
paver
# 03.07.2018 ob 13:51
Evo, Kurz gleda na svoje državljane!
amigo
# 03.07.2018 ob 12:46
&kop

Ja a bi ti raje vidil da jih nebi prijel?? Hvala bogu da jih ujamejo na območju meje s hrvati..da jih lepo pošibamo nazaj.. kriza bo ko bodo hrvaški policaji jih spet organizirano pošiljali čez zeleno mejo..

Očitno živiš v neznanju. Našim policajem lepo povejo azil in jih ti vzamejo v oskrbo slovenske države. Sledi prevoz v azilni dom, kjer se malo odkrepčajo in odpočijejo, nato pa smer Germany. Samo bojim se, da bo zdaj s tem konec. Kurz bo kratko malo zaprl mejo s Slovenijo. Zaradi geografskih značilnosti to ni preveč težko. Kmalu bo pri nas kot za časa Turkov.
Bivši uporabnik
# 03.07.2018 ob 15:21
@povzetek
Ne bluzi prosim. Varovanje ladstnih mej ni fašizem, kot bi to vi skrajneži radi prikazali.
MitjaM
# 03.07.2018 ob 13:31
To kaže, da se je EU odločila, da bo Slovenija migrantski žep,
teba je poslat vojsko na mejo in strogo uvajat Schengen.
Prav tako je pa treba preprečiti vranja migrantov iz Austrije v Slovenijo.
Kazalo