Puigdemont je za novega predsednika Katalonije predlagal Quima Torro, ki je bil prejšnji teden v katalonskem parlamentu tudi izvoljen. Foto: Reuters
Puigdemont je za novega predsednika Katalonije predlagal Quima Torro, ki je bil prejšnji teden v katalonskem parlamentu tudi izvoljen. Foto: Reuters

Višje regionalno sodišče nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein se še ni odločilo o izročitvi Puigdemonta oblastem v Madridu, je pa v torek sporočilo, da "ne vidi razloga, da bi bil med postopkom v priporu". Sodišče je na začetku aprila Puigdemonta po plačilu 75.000 evrov varščine pogojno izpustilo iz pripora, zdaj pa čaka v Berlinu na nadaljnje odločitve Nemčije.

Katalonija je referendum o neodvisnosti izvedla 1. oktobra lani in nato razglasila neodvisnost, a je Madrid vse poskuse najrazvitejše španske pokrajine po neodvisnosti zatrl. Pri tem se je skliceval na špansko ustavo, v kateri piše, da je Španija nedeljiva. Madrid je nato zamenjal regionalno katalonsko vlado, Puigdemont pa je iz Španije pobegnil v Bruselj, kjer je zaprosil za politični azil. Marca so ga ob prihodu v Nemčijo aretirale tamkajšnje oblasti.

Kakšna bo obtožba?
Prejšnji mesec je nemško sodišče zavrnilo izročitev Španiji zaradi obtožb o uporništvu, nato pa ga je proti plačilu varščine izpustilo in dejalo, da je izročitev domovini mogoča, a zaradi blažjega prekrška, na primer zlorabe javnih sredstev.

A tožilci se s tem ne strinjajo, saj vztrajajo, da bi ga morali španskim oblastem izročiti na podlagi netenja upora, saj so iz Madrida dobili nove dokaze. "Trenutno pripravljamo dokumente, s katerimi bomo dokazali, da je izročitev Puigdemonta Španiji dopustna," so sporočili. Tožilci tudi zahtevajo, da politik odločitev počaka v priporu.