Nelegalni prihodi sirskih beguncev čez Egejsko morje na grške otoke se kljub dogovoru med Brusljem in Anakaro nadaljujejo. Foto: Reuters
Nelegalni prihodi sirskih beguncev čez Egejsko morje na grške otoke se kljub dogovoru med Brusljem in Anakaro nadaljujejo. Foto: Reuters

Ankara je v zameno za sprejetje nelegalnih prebežnikov iz Grčije od Evropske unije dobila tri milijarde evrov denarne pomoči (in še dvakrat toliko je bo dobila do leta 2018), obljubo o nadaljevanju pristopnih pogajanj (Ankara mora do 4. maja izpolniti 72 meril, do zdaj naj bi jih 60) in vizumsko liberalizacijo za turške državljane.

TURČIJA NE BO PRIZNALA CIPRA
Ko bo padla vizumska liberalizacija med EU-jem in Turčijo, bo to pomenilo, da tudi Ciprčani za obisk Turčije ne bodo več potrebovali vizumov, "kar pa ne pomeni turškega priznanja Cipra", so sporočili iz Ankare.

Pred dnevi je bil sicer predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker jasen, da Turčiji ne bodo pogledali skozi prste, temveč bo morala zadostiti merilom za liberalizacijo vizumov. Kot poudarja BBC, pa je EU pod pritiskom, da bi v primeru nesprejetja vizumske liberalizacije Turčija odstopila od marčevskega dogovora.

Objava poročila v sredo
Evropska komisija bo v sredo objavila poročilo o napredku Turčije pri izpolnjevanju pogojev za vizumsko liberalizacijo in morda tudi predlagala odpravo vizumov. Neuradno pa je slišati, da naj bi Evropska komisija turškim državljanom odobrila vizumsko liberalizacijo.

Francija in Nemčija predlagali poseben mehanizem
To sicer sproža pri nekaterih članicah precej pomislekov. Francija in Nemčija naj bi predstavili predlog o uvedbi posebnega mehanizma, s katerim bi lahko začasno suspendirali brezvizumski režim. V francosko-nemškem predlogu Turčija sicer ni izrecno omenjena.

Vizumska liberalizacija ni enosmerna cesta in jo je v primeru neizpolnjevanja pogojev vedno mogoče začasno prekiniti, je dejala govorka Evropske komisije Mina Andreeva in poudarila, da takšna zaščitna klavzula že obstaja v obstoječi uredbi o vizumih.