Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 53 glasov Ocenite to novico!
Sophie Honey
Pred prihodom v Slovenijo je delala na finančnem ministrstvu, na področju enotnega trga. Na vprašanje, ali so ji ob brexitu, zaradi znanja na tem področju ponudili delovno mesto v ekipi za brexit, odgovarja, da ne, da je zelo zadovoljna v Sloveniji in da tu ostaja še dve leti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Moj vtis je, da Slovenija ni preveč centralizirana. Imate 212 občin, in te imajo pomembna pooblastila in oblast, recimo na področju osnovnega šolstva in zdravstva. Če primerjam z Veliko Britanijo, je centralizacija tu manjša.       
 Sophie Honey
Veleposlaništvo
Veleposlaništvo ob 25-letnici priznanja Slovenije pripravlja vrsto dogodkov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sophie Honey
Honeyeva ocenjuje, da so odnosi med Veliko Britanijo in Slovenijo odlični. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Številni britanski poslovneži pogosto pravijo, da je partnerstvo s slovenskimi kolegi zelo uspešno, ker, recimo v IT-sektorju, sodelujejo z zelo sposobnimi in veščimi delavci, ki izdelujejo zelo kakovostne izdelke, da so delavci zelo izobraženi, da so marljivi, da odlično govorijo angleško.       
 O sodelovanju s slovenskimi podjetji
Brexit
London in Bruselj čakajo dolgotrajna pogajanja. Foto: EPA
       Toda ena od stvari, ki pustijo velik vtis na nekoga, ki pride v Slovenijo, je stopnja enakopravnosti; v primerjavi s številnimi drugimi državami je tu visoka stopnja izenačenosti glede prihodkov. To je ena od stvari, ki Slovenijo delajo zelo posebno za življenje.       
Sophie Honey
Kot pravi sogovornica, so britanski vlagatelji v Sloveniji prisotni, upa pa, da se bodo v prihodnje njihove naložbe še okrepile. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sophie Honey
Kot večina tujcev se sogovornica strinja, da Slovenci govorijo odlično angleško, zato marsikdaj ne more pokazati svojega znanja slovenščine, ker takoj preklopijo na angleščino. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Za nas je prioriteta, da med pogajanji zagotovimo ustrezen status državljanov EU-ja v Veliki Britaniji in britanskih državljanov v državah članicah EU-ja.       
 O brexitu
Sophie Honey
Veleposlanica se je še pred prihodom v Slovenijo začela učiti slovenščine in kljub težavnosti ji gre zelo dobro. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sophie Honey
Britanska veleposlanica je v okviru 25-letnice britanskega priznanja Slovenije začela projekt obiskovanja 212 občin. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Kar se tiče privabljanja britanskih naložb, je pomemben dejavnik, ki vpliva nanje, tudi časovni razpon za odločevanje. Vem, da se veliko prizadeva za pospešitev teh procesov, da bi se zagotovilo, da se sodni postopki končajo hitreje, ker je zelo pomembno za morebitne vlagatelje v prihodnosti.       
 O ovirah pri poslovanju
Sophie Honey
Veleposlanica meni, da je ena od pozitivnih stvari razprave o brexitu, to, da je na dan potegnila pozitivne stvari članstva in izzive za naprej. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sophie Honey
Ena od stvari, ki jo navdušujejo v življenju v Sloveniji, je bližina vsega, kar močno zmanjša izgubo časa s prevozom in drugimi stvarmi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sophie Honey
Honeyjeva živi v Ljubljani z možem in dvema majhnima otrokoma. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

"Nisem si mislila, da bom veleposlanica v času, ko Velika Britanija zapušča EU"

Ob 25-letnici diplomatskih odnosov obisk 212 občin
2. april 2017 ob 09:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Sprememba je vedno težka, toda dejstvo je, da so britanski volivci glasovali za nov, drugačen odnos z EU-jem, in naloga vlade je, da ga vzpostavi," pravi britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey.

Ko je pred dvema letoma prišla v Ljubljano kot britanska veleposlanica, si ni mislila, da bo to čas, ko bo Velika Britanija izstopila iz Evropske unije. Preden je prišla v Slovenijo, je delala na finančnem ministrstvu na področju zaključevanja procesa enotnega trga v finančnih storitvah, še prej pa na zunanjem ministrstvu, med drugim je službovala v Zimbabveju in Mehiki.

Letos praznujemo 25 let britanskega priznanja Slovenije. Politični odnosi so po besedah politikov odlični, na področju gospodarskih stikov pa ostaja še prostor za izboljšanje. Kakšna je vaša ocena odnosov?
25 let je odličen čas, da se ustavimo in ocenimo odnose, pa tudi da praznujemo. Oziramo se v preteklost. Recimo pismo takratnega britanskega premierja Johna Majorju Milanu Kučanu leta 1992, v katerem je Sloveniji in Slovencem zaželel vse najboljše na poti neodvisnosti ter izrazil pričakovanje za pozitivne odnose med državljani. 25 let pozneje je januarja v Ljubljano prišel zunanji minister Boris Johnson in se nam pridružil pri praznovanju.

Če pogledamo različne vidike sodelovanja, lahko rečemo, da smo v dobri formi. Politične vezi so zelo močne, zelo zadovoljna sem, da sem leta 2015 sodelovala pri prvem obisku britanskega premierja v Sloveniji, in obetamo si tesnega dialoga v prihodnjih letih. Gospodarski odnosi so močni, imamo odlično (op. britansko) gospodarsko zbornico, ki je zelo dejavna. Ko potujem po Sloveniji, vedno spodbujam podjetja, ki se zanimajo za vstop na britanski trg, naj se pridružijo zbornici, ki je odlična možnost za mreženje in razpravo. Na področju kulture imamo zelo dejavnega novega direktorja British Councila, ki ima nekaj odličnih načrtov za praznovanje 25-letnice kulturnega sodelovanja. Novembra načrtujemo festival film'n'chips, vzporedno z ljubljanskim filmskim festivalom. Mislim, da bo to odličen trenutek, da se ustavimo in pogledamo naše kulturno sodelovanje, kam smo prišli in kam želimo v prihodnje.

Še eno pomembno področje, na katerem sodelujemo skupaj, tako dvostransko kot članici Nata, je področje obrambe. Velika Britanija se bo udeležila Natovih vojaških vaj, ki jih bo poleti gostila Slovenija. Vsako jesen pridejo v Slovenijo britanske enote, da se v Bohinju skupaj urijo.

Torej, v odnosih se veliko dogaja, na koncu dneva pa je tako kot pri vsakem odnosu: ključni so ljudje, ključni so človeški odnosi, tako da me, ko potujem po Sloveniji, vedno najbolj veselijo ti odnosi.

Začeli ste zelo zanimiv projekt: obisk 212 občin. Kako poteka projekt, kaj želite z njim doseči?
Odločili smo se, da skušamo v okviru 25-letnice odnosov v tem letu obiskati vse občine. Cilja sta dva: dvostranske odnose želimo odpeljati iz Ljubljane, kajti mi nismo veleposlaništvo v Ljubljani, temveč v Sloveniji. Tako da gre za obisk britanskih podjetij, ki so vlagala v Sloveniji, med drugim sem bila pred ktratkim v Celju na sejmu, kjer smo spodbujali podjetja, ki želijo krepiti poslovanje na britanskem trgu, naj se pridružijo britanski gospodarski zbornici.

Krepimo tudi odnose na področju izobraževanja: obiskala sem Hrastnik in Trbovlje, kjer sem čestitala dijakom, ki so bili uspešni pri nagradah vojvode Edinburškega (op. gre za program Mednarodno priznanje za mlade - MEPI). V Slovenskih Konjicah sem na gimnaziji z dijaki razpravljala o brexitu in prihodnosti.

Na eni strani gre torej za krepitev odnosov zunaj Ljubljane, na drugi pa gre, kar je zame zelo pomembno, za poglobitev razumevanja Slovenije. Eden najzabavnejših obiskov je bil na Ptuju v času kurentovanja. Zelo pomembna izkušnja, ki mi je bila zelo všeč (smeh). Na Prešernov dan sem bila v Žirovnici, obiskala sem njegovo rojstno hišo. Člani moje ekipe so me izzvali, da se naučim Prešernovo O Vrba, srečna draga vas domača.

Zdaj ko potujete po Sloveniji, ali se vam zdi, da se regije v Sloveniji razvijajo z več hitrostmi? Številni Slovenci namreč menijo, da je država centralizirana.
Moj vtis je, da Slovenija ni preveč centralizirana. Imate 212 občin, in te imajo pomembna pooblastila in oblast, recimo na področju osnovnega šolstva in zdravstva. Če primerjam z Veliko Britanijo, je centralizacija tu manjša. Rekla bi, da so v vsaki državi razlike med urbanim in ruralnim območjem. To je bilo jasno razvidno tudi pri brexitu: ljudje so glasovali različno, perspektive so različne.

Toda ena izmed stvari, ki pustijo velik vtis na nekoga, ki pride v Slovenijo, je stopnja enakopravnosti; v primerjavi s številnimi drugimi državami je tu visoka stopnja izenačenosti glede prihodkov. To je ena od stvari, ki Slovenijo delajo zelo posebno za življenje.

V več intervjujih ste poudarili visoko stopnjo kakovosti življenja. V zadnjih letih se je v Slovenijo priselilo kar nekaj britanskih državljanov. Ste v stiku z njimi, se družijo v britanski skupnosti ali se prizadevajo vključiti v slovensko?
Zagotovo zelo uživam v srečanju z britanskimi državljani, ko potujem po Sloveniji, recimo v Murski Soboti ali na Bledu. Lani smo organizirali dogodek v rezidenci, ki smo jo odprli vsem britanskim državljanom v Sloveniji. Vedno izjemno uživam v poslušanju različnih zgodb o tem, kako so prišli v Slovenijo. Gre za zelo prijeten del mojih obveznosti, pa tudi pomemben, kajti naša naloga je tudi omogočiti različne storitve oz. pomoč britanskim državljanom v Sloveniji.

Trenutno politično dogajanje v Veliki Britaniji in EU-ja je v znamenju brexita. Ste po objavi izidov referenduma prejeli veliko klicev, tako Britancev v Sloveniji kot Slovencev v Veliki Britaniji?
Dobili smo nekaj klicev britanskih državljanov v Sloveniji, podali smo jim informacije, kaj se dogaja. Seveda se nekateri sprašujejo, kaj to pomeni za njihovo prebivanje v Sloveniji, ali imajo oz. bodo imeli enake pravice glede zdravstvene oskrbe. Zatrdila sem jim, da je Velika Britanija do konca pogajanj članica EU-ja in do takrat se ne bo nič spremenilo. Za nas je prioriteta, da med pogajanji zagotovimo ustrezen status državljanov EU-ja v Veliki Britaniji in britanskih državljanov v državah članicah EU-ja. Naša naloga je, da pojasnimo ljudem, kaj se dogaja.

Eno od ključnih področij procesa izhoda Velike Britanije iz EU-ja bo gospodarstvo. Spomnim se, kako so po referendumu nekatera slovenska podjetja, ki veliko poslujejo z Veliko Britanijo, prejemala klice, da se ne bo nič spremenilo. Strah pred novimi davki in morebitnimi drugimi novimi obveznostmi. Dobivate kakšna navodila iz Londona?
Naši trgovinski odnosi so odlični, trgovinska menjava med državama se vseskozi od osamosvojitve krepi. Ko je bil tudi januarja Johnson, je bila to ena od tem, o katerih je govoril s slovenskim političnim vrhom: da vsi želijo poglobiti odnose in da je zelo pomembno, da se krepi in gradi trgovina. Velika Britanija je še del enotnega trga, in ko ga bomo zapustili, bo del pogajanj usmerjen tudi v postavitev novega okvira za trgovino s članicami EU-ja. Želimo si učinkovitega sporazuma o prosti trgovini in ne uvedbe novih ovir, ki bi oteževale poslovanje. Ko govorim s poslovneži, povedo isto: da radi poslujejo z Veliko Britanijo in da bi radi, da se to nadaljuje, da ne želijo novih ovir. O vsem tem bo treba govoriti na pogajanjih. V interesu vseh pa je, da se krepi trgovina, saj se tako povečuje blaginja obeh držav.

Preden ste postali veleposlanica, ste med drugim delali tudi na finančnem ministrstvu, in sicer ravno na področju enotnega trga. Ste mogoče zdaj dobili kakšen klic, da bi vaše strokovno znanje s tega področja v trenutnih razmerah potrebovali drugje?
Ne, zelo srečna sem tu (smeh). Tu bom ostala še dve leti, sem na polovici mandata.

Kaj vas je ob prihodu v Slovenijo najbolj presenetilo?
Dejansko je brexit največje presenečenje. Ko sem se prijavila za to službo, si nisem mislila, da bom tu veleposlanica ravno v času, ko bomo zapustili Evropsko unijo.

Ko se pogovarjate s svojimi kolegi v drugih državah članicah, se v povezavi z brexitom vsi spoprijemate z različnimi ali podobnimi izzivi in vprašanji? Verjetno je komunikacije med vami veliko več, kot bi je bilo, če ne bi prišlo do brexita.
Različne evropske države imajo različne interese. Recimo za Slovenijo je pomembno, da se zagotovi status evropskih državljanov in slovenskih državljanov v Veliki Britaniji, ki jih je razmeroma malo. Za Poljsko pa je to veliko pomembnejše vprašanje, saj je v Veliki Britaniji zelo veliko njenih državljanov. Z Irsko so zelo specifična vprašanja, povezana z mejo. Skratka, so številna vprašanja.

Mislite, da bi si morala Evropska unija več prizadevati za promocijo pozitivnih učinkov in posledic članstva posamezne države v Evropski uniji? Je to mogoče eden od dejavnikov, ki so vplivali na izidi referenduma v Veliki Britaniji? Pogosto poslušamo pavšalne kritike, da države samo vplačujejo v evropsko blagajno.
Mislim, da je bila ena od pozitivnih stvari razprave o brexitu to, da je na dan potegnila pozitivne stvari članstva in izzive. Mislim, da lahko le skozi tako razpravo prideš do bistva vprašanja. Osebno menim, da so britanski volivci glasovali, kot so, tudi zaradi nekaterih frustracij, da je bilo to povezano s tem, da koristi niso porazdeljene pravično, ne zaradi slabega PR-ja Bruslja. Kot je pokazal izid referenduma, so stališča v različnih delih države in v različnih segmentih družbe različna.

Če se vrneva k sodelovanju Velike Britanije in Slovenije. Pomembno področje sodelovanje je tudi turizem. V Sloveniji je veliko britanskih turistov, prometne, natančneje, letalske povezave z Veliko Britanijo so dobre, kar seveda močno pripomore k rasti turističnega obiska. Trgovinska menjava med državama se sicer počasi povečuje, a je recimo v primerjavi z Nemčijo, še vedno skoraj 5-krat manjša. Če pogledamo 25 let, je trend pozitiven, so pa bili vzponi in padci, v času krize se je rast umaknila. Kar se tiče pospešitve rasti menjave, je tukaj več dejavnikov: delno je to povezano z geografsko lokacijo in tradicijo. Nemčija je zelo močan in tradicionalen partner. Moja naloga je delno tudi, prav tako kot britanska gospodarska zbornica, je spodbujanje trgovinske menjave. Na številnih področjih imamo zelo dobro ponudbo, smo odprti in dinamični. Zelo pomemben dejavnik, ko govorimo o gospodarstvu, bo prihodnji sporazum Londona in Bruslja.

Kar se tiče privabljanja britanskih naložb, je pomemben dejavnik, ki vpliva nanje, tudi časovni razpon za odločevanje. Vem, da se veliko prizadeva za pospešitev teh procesov, da bi se zagotovilo, da se sodni postopki končajo hitreje, ker je zelo pomembno za morebitne vlagatelje v prihodnosti.

Neprijazna zakonodaja in dolgi birokratski postopki se pogosto omenjajo kot ena glavnih ovir pri privabljanju tujih vlagatelje.
Hkrati pa je veliko odličnih pogojev za naložbe. Številni britanski poslovneži pogosto pravijo, da je partnerstvo s slovenskimi kolegi zelo uspešno, ker, recimo v IT-sektorju, sodelujejo z zelo sposobnimi in veščimi delavci, ki izdelujejo zelo kakovostne izdelke, da so delavci zelo izobraženi, da so marljivi, da odlično govorijo angleško. Seveda pa so vedno stvari, ki se jih da še izboljšati, kot je recimo pridobivanje potrebnih dovoljenj. Na podlagi svojih stikov s predstavniki slovenskih oblasti sem dobila občutek, da se zavedajo pomembnosti pospešitve birokratskih postopkov in si prizadevajo za to.

V zadnjih mesecih smo poročali o nekaterih velikih naložbah tujih podjetij v Slovenijo. Imate kakšne informacije, ali se nam obeta tudi kakšna nova britanska?
V Sloveniji je že nekaj velikih britanskih naložb. V okviru projekta obiska 212 občin sem naprej obiskala Lendavo, kjer je britansko podjetje Ascent Resources vložilo 42 milijonov evrov v projekt za čiščenje zemeljskega plina in ločevanje nafte na polju. Proizvodnja se je začela pred kratkim.

Obiskala sem tudi Zreče in tamkajšnje podjetje GKN Driveline, ki je slovensko podjetje z britansko naložbo. Opravljajo fantastično delo, izdelujejo specifične, visokotehnološke izdelke v avtoindustriji, izvažajo po vsej Evropi. Torej, britanske naložbe so, in upam, da jih bo v prihodnje še več.

Kar se tiče brexita, se proces šele začenja.
Sprožitev 50. člena pogodbe o Evropski uniji Londonu in EU-ju omogoča formalen začetek izstopa. Hkrati pa je to tudi začetek pogovorov o prihodnjem odnosu Velike Britanije in EU-ja. V tem okviru si želimo konstruktivnega partnerstva. Sprememba je vedno težka, toda britanski volivci so glasovali za nov in drugačen odnos z EU-jem, zato je naloga države, da ga vzpostavijo. Odnos mora dobiti novo obliko, kar je komplicirano, pogosto tudi težko, toda upam, da bo to tudi pozitiven proces. Lahko je pozitiven proces in nam lahko pomaga razmisliti o potrebnih spremembah, tako glede odnosa Velike Britanije do EU-ja kot glede prihodnosti EU-ja. Stališče Velike Britanije je, da si želimo, da je Unija uspešna in da je dobra partnerka.

Pred nami so torej zanimiva leta.
Kot sem rekla že prej, nisem pričakovala, da bom veleposlanica v času, ko Velika Britanija zapušča EU. To seveda predstavlja velik izziv za moje delo in vlogo veleposlaništva.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
zigag
# 02.04.2017 ob 12:36
To gospo sem imel priloznost spoznati na eni okrogli mizi in najprej se je 10min trudila govoriti slovensko, pa niti ji ni šlo tako slabo. Je zenska na pravem mestu, zelo pripravljena na dialog, iz njenega pogovora sem dobil občutek, da ljubi našo državo. Od tega kako njen sin obozuje slovenske jedi, do tega, da se nima za snoba iz ene izmed najbolj močnih svetovnih velesil, ampak, da razume svojo vlogo kot povezovalno. Izredno prijazna in ima tudi smisel za humor. Mene je za razliko od nekaterih drugih veleposlanic in veleposlanikov pozitivno presenetila.
Buldog
# 02.04.2017 ob 10:12
@Mindmaster
02.04.2017 ob 09:45

Po logiki tvojega članka oziroma tega, ki je izražal to mnenje, bi morale Nemčija, Italija, Francija in še katera od EU članic ostati brez podjetij, ker so v njih davčne obremenitve še višje kot v Sloveniji, davčni sistem pa še precej bolj zapleten kot je naš.
Springbok
# 02.04.2017 ob 10:30
Diplomacija je kot tampon. Včasih se pač znajdeš na pravem mesti ob napačnem času.
apollo11
# 02.04.2017 ob 10:29
Odlična ambasadorka z veliko pozitivne energije.
Radenm
# 02.04.2017 ob 11:24
Eh, Mindmaster...si ko Janko ali nazionale pod novicami o jeseniškem hokejskem klubu. Ne vem no, včasih sem bil mnenja da si brihten poba ki zna kritično razmišljat, ampak v zadnjih mesecih si se res zelo spremenil. Včasih se je s tabo dalo pogovarjat, zdaj pa samo še pljuvaš in samega sebe prepričuješ da je Slovenija na nivoju Moldavije.

Ne vem kaj se ti je zgodilo da je prišlo do tega premika, ampak, žalostno. Vedno je neprijetno videt človeka ki je bolj zagrenjen kot jaz. No, pa lepo nedeljo ti želim.
Buldog
# 02.04.2017 ob 11:19
@Mindmaster
02.04.2017 ob 10:26

Prav imas. Saj vam gre v Sloveniji dobro. Kaj vam bodo Googli, Appli ipd. potrosniska navlaka, ce imate lahko lakirnico?

Zakaj se potem nemška, francoska, italijanska podjetja ne selijo v VB ali pa v katero drugo državo, kjer imajo precej nižje davke? Če bi tvoja logika in logika iz tvojega članka vzdržala, bi bila ta podjetja med prvimi, ki bi se morala preselit, pa se niso in se ne selijo.
Bivši uporabnik
# 02.04.2017 ob 10:29
V Nemčiji izdelujejo avte, mi pa nevidne rezervne dele za njih. Torej zakaj bi UK namesto v Nemčijo šla v Slovenijo?

tudi Revoz sestavlja avte. in tudi Revoz uvozi 70% sestavnih delov iz tujine
Homer.
# 02.04.2017 ob 10:01
Očitno ni za posploševati, saj obstojajo tudi popolnoma nasprotna mnenja, ko se proizvodnja iz drugih držav seli v Slovenijo, ker je tu ceneje.
Buldog
# 02.04.2017 ob 14:33
@the law1
02.04.2017 ob 12:50

Ravno za UK je so npr. celotna vzhodna evropa, grčija in tudi portugalska popolnoma nepomembne države. In ena Avstralija z BDP-jem v celoti nadomesti te države.

EU je pač skupek držav z različnimi interesi in različnimi povezavami tako, da floskula o 440 milijonskem trgu (po novem) je pač samo floskula.


Izguba EU trga bo za VB precej bolj boleča, kot izguba VB trga za EU. To tudi VB navaja v svojih analizah, poročilih,... EU trg za VB predstavlja več kot 50% njene blagovne menjave, VB pa za EU predstavlja zgolj 7% blagovne menjave.
kefej1
# 02.04.2017 ob 13:30
Veleposlaništvo GB v Ljubljani je dostopno le on line. To je njihov pravi obraz. Ko pa prideš k njim, je pa tudi vse on lajn, Če hočeš Insurance Number se moraš prijaviti on line ali po telefonu. On site nimaš kaj početi, ker te pošljejo on line.
Mindmaster
# 02.04.2017 ob 09:45
Kot diplomatinja so njeni odgovori prevec laskavi in olepsani. Tale intervju glede britansko - slovenskih razlik v poslovnem okolju je precej bolj realen:

Pogled iz Londona: Slovenija je za vlagatelje preveč tvegana, zato se ji izogibajo

Poznam kar nekaj slovenskih podjetnikov, ki so bili prisiljeni podjetje seliti v tujino, z njimi tudi sodelujem. A ne zato, ker so grebatorji in želijo zadeve prestaviti v davčne oaze, temveč ker investitorji niso zainteresirani vlagati v tak sistem in plačevati tako visokih davkov. In kaj ima Slovenija od teh ljudi, ki samo živijo v Sloveniji, delajo pa v tujini in tam plačujejo davke? To je velik potencial, ki odteka.

...

Davkov v Sloveniji in Angliji sploh nima smisla primerjati. Ne samo da je višina davkov v Sloveniji absurdna, ampak je obupna tudi kompleksnost davčnega sistema.

Skozi preteklost se je sistem samo krpalo, v vsakem mandatu dodalo kaj novega, čemur je težko slediti. Zato moraš imeti kot d. o. o. nujno računovodsko službo, ki skrbi za vse to, a cene računovodskih storitev so zelo drage. Čeprav imam finančno ozadje, si sam v Sloveniji nikoli ne bi privoščil ustanoviti podjetja z omejeno odgovornostjo, brez najetega računovodstva oz. da bi ga izvajal sam, ker bi bilo to preveč tvegano.

V Angliji medtem tako podjetje prvo leto poslovanja praktično ne potrebuje ničesar in knjige lahko vodi sam, le na koncu najame računovodjo, da pripravi letne izkaze. Tu se vidi, koliko administrativnih bremen skuša Anglija ločiti od poslovanja in tako pomagati podjetjem.
piš
# 03.04.2017 ob 00:03
Fotograf si je pa dal dela z njo :)
REsnica
# 03.04.2017 ob 07:23
Za razliko od kresalove je ona za marsikoga res nlp. Neznana lepa pametna. Vsaj v primerjavi s prej omenjeno...
vipmit
# 02.04.2017 ob 13:35
Ste jo vprašali kdaj bodo Severna Irska in Škotska samostojni?!?
Optimist99
# 02.04.2017 ob 11:16
Nekaj mesecev nazaj ste imeli tudi intervju z njo. Tak luštna. Pa ima zenska 2 otroka!
http://w
ww.delo.si/nedelo/na-obisku-pri-britans
ki-veleposlanici-sophie-honey-ko-pridejo-domov-se-vedno-sezuj
ejo.html

Kot vsak politik, nekaj floskul in komplimentov, brez vsebine.
5tane
# 04.04.2017 ob 08:39
Simpatična.
ti-ne
# 02.04.2017 ob 15:27
the law1

# 02.04.2017 ob 12:50
In ena Avstralija z BDP-jem v celoti nadomesti te države.

:::::::::::::::::::

Kot, da zdaj ne trgujejo z Avstralijo. :)
Tisti Avstralec, ki hoče kupiti nemški Mini ali indijski Rover ali Jaguar, ga je tudi do zdaj lahko kupil. Ostali, pa raje kupujejo japonske avtomobile.
mile952
# 02.04.2017 ob 15:15
@Mindmaster

# 02.04.2017 ob 09:45
Kot diplomatinja so njeni odgovori prevec laskavi in olepsani. Tale intervju glede britansko - slovenskih razlik v poslovnem okolju je precej bolj realen:

Pogled iz Londona: Slovenija je za vlagatelje preveč tvegana, zato se ji izogibajo


Jasno, veleposlanica niti ni imela namena biti polemična, kar bi glede na resnična dejstva lahko bila. Isto velja za intervju, ki ga je dala Financam nemška veleposlanica. Obe sadita rožice in se nočeta zameriti zamerljivemu slovenskemu folku. Ta rad posluša samo hvalo, kako smo super in kako lepo deželo imamo. Kot da smo Indijanci, ne pa resen samozavesten evropski narod.
živkovič je pa povedal v tem intervjuju mnogo resnic, ki jih žal politika ne vidi ali ne zna udejaniti. Dokler bo vsak mlad človek, ki doštudira v Slovenijo sanjal, da se te prismuknjene države čimprej znebi in odide v tujino, ker vidi, da tu za pametnega človeka ni prihodnosti, bomo še naprej tonili do bridkega konca... Slovenija meče stran največje in skoraj edino bogastvo, ki ga ima, to je znanje in mlade sposobne ljudi.
Buldog
# 02.04.2017 ob 14:29
@ciracara
02.04.2017 ob 13:05

Bo kar držalo, samo socialističnim zahojencem je to težko priznati.

Kaj če bi še enkrat prebral tisto, kar sem napisal?!

Sem zelo jasno napisal, da je Fiat Chrysler Automobiles NV "lastnica" FCA Italy S.p.A., ta je pa "lastnica" Fiat Automobiles S.p.A.
Fiat Automobiles S.p.A. je pa proizvajalec avtomobilov.
Fiat Automobiles S.p.A. in FCA Italy S.p.A. sta drubži, ki sta ustanovljeni po Italijanskem pravu, imata sedež v Italiji in v Italiji plačujeta davke.
Torej Fiat, proizvajalec avtomobilov, plačuje davke v Italiji. Če bi želeli davke plačevati na Nizozemskem, bi ustanovili v Italiji podružnice, pa jih niso!

Po tvoje potem tudi Mercator ne plačuje davkov v Sloveniji ampak na Hrvaškem, ker je Agrokor hrvaška družba in lastnik Mercatorja, ki je pa slovenska družba.
Hik
# 02.04.2017 ob 12:28
v primerjavi s številnimi drugimi državami je tu visoka stopnja izenačenosti glede prihodkov.

Se strinjam, da je ful luštna.
Binder Dandet
# 02.04.2017 ob 11:56
Na prvi sliki, sploh na malem ekranu telefona, izgleda 15 let. Ka sem se cudu:)
uiophjk
# 03.04.2017 ob 13:11
ta punči je pravi dokaz koliko polaga V.Britanija na odnose z malo punčkasto Slovenijo . Lahko smo veseli da niso k nam poslali kakšnega gimnazijskega maturanta

Za seboj ima 17 let izkušenj v diplomaciji.

Koliko jih ima sestra od Draga Kosa, ki so jo poslali v "malo punčkasto Nemčijo"?
Bivši uporabnik
# 02.04.2017 ob 16:18
Pa neka se odcepe londonski konjušari.*

Prevod: Pa naj se odcepijo londonski konjušniki.
el CARTEL
# 02.04.2017 ob 16:05
the law1 @ jaz nikoli nisem uporabljal te "floskule" o 500 mil. trgu (tako da ne vem, zakaj je to namenjeno meni).

potrebno pa je poudariti, da ima britanija, kljub "500 milijonskem trgu" že 10 let negativno trgovinsko bilanco z EU.
recimo v 2016 je EU uvozila v VB za 100 milijard € več kot pa britanija v EU.

to pove kako pomemben trg je britanski.
Dragoon
# 02.04.2017 ob 15:41
Iz pogovora deluje, kot da je prijazna, optimistična, spravljiva in da ji je življenje pri nas všeč. Vsebine pa v tem konkretnem pogovoru ni ravno na pretek.
zenga.zenga
# 02.04.2017 ob 15:10
Kar se tiče privabljanja britanskih naložb, je pomemben dejavnik, ki vpliva nanje, tudi časovni razpon za odločevanje.
Mislim, da je bila ena od pozitivnih stvari razprave o brexitu to, da je na dan potegnila pozitivne stvari članstva in izzive.
-------------
saj ne da bi jo kritiziral ampak res izraža neko simbiozo dirigiranega verbalizma kombiniranega z blefsikonom govorništva . Me prav zanima po katerih,, vezah,, je prišla v Slovenijo ...
Homer.
# 02.04.2017 ob 14:56
the law1

# 02.04.2017 ob 13:12
@nuLanuLa
Bolj slabo si ti sledil oz. UK je bila druga največja neto vplačnica v EU proračun in sicer v višini cca. 10 milijard EUR letno. Bolj se je za vprašat kdo bo sedaj ta denar nadomestil.
-----------------------
Ja, ampak moraš dokončati stavek, da so tudi 6 milijard počrpali nazaj......
maxbernie
# 02.04.2017 ob 13:18
A že zna kakšno slovensko besedo?

Zna - popust
nuLanuLa
# 02.04.2017 ob 13:07
Kolikor sem sledil Britaniji pred Brexitom, so bili Angleži v EU le zaradi koristi in neto prejemniki iz EUja. Tako da bomo Evropejci (a sploh obstaja kakšen) na boljšem. Ne vem, zakaj je gospa potem tolk nasmejana.
Arnolfus
# 02.04.2017 ob 12:37
uiophjk
# 03.04.2017 ob 13:12
Za razliko od kresalove je ona za marsikoga res nlp.

Pa še ime kot kakšna Bond-Girl :-).
nikhrast
# 02.04.2017 ob 18:02
Za tolažbo, v EU se bomo med seboj pa še vedno pogovarjali v angleščini.
MatjazP
# 02.04.2017 ob 15:45
Številni britanski poslovneži pogosto pravijo, da je partnerstvo s slovenskimi kolegi zelo uspešno, ker, recimo v IT-sektorju, sodelujejo z zelo sposobnimi in veščimi delavci.


Tako, v enem stavku odnos do Slovenije (in EU): oni vlagajo, mi delamo.
Angleže od nekdaj skrbijo samo njihove nagrmadene finance, še iz časov kolonijalizma.

To je vse skupaj pač samo globalni kapitalizem; čim bolj ločiti bogate od revnih, finance od dela, plemstvo od pleba.

Way to go, world!
Buldog
# 02.04.2017 ob 12:19
@ciracara
02.04.2017 ob 11:24

Saj se. Fiat je registriran na Nizozemskem.

Ne bo držalo.

Fiat Automobiles S.p.A. je kar lepo delniška družba, ki jo ureja italjansko pravo in plačuje davke po italijanskem pravu.
"Lastnik" Fiat Automobiles S.p.A. je FCA Italy S.p.A., ki je tudi delniška družba, ki jo ureja italijansko pravo in plačuje davke po italijanskem pravu.
"Lastnik" FCA Italy S.p.A. je Fiat Chrysler Automobiles NV, ki pa je družba, ki jo ureja nizozemsko pravo in plačuje davke po nizozemskem pravu.

Res je sicer, da se da določene zadeve malce davčno "sfrizirat" preko transfernih cen, vendar fiat vseeno plačuje davke v Italiji. Če bi plačeval davke na Nizozemskem, bi moral imeti podružnico v Italiji, ne pa hčerinske družbe.
kimavec
# 03.05.2017 ob 15:17
a je ta sofija sploh polnoletna ali pa ima samo neko kromosomsko napako sodec po njenem videzu na sliki...
Naš Tito
# 13.04.2017 ob 21:51
Pa še lepe spodnje hlačke ima.
esspero
# 02.04.2017 ob 21:54
Samo 51% britancev je za brexit , kaj pa 49 % ostalih? Po demokratičnih načelih bi moralo biti 1-3 torej 66% za,ne pa samo polovica.
vojnaslo91
# 02.04.2017 ob 20:18
Hmm... preveč diplomatsko... premalo kritično.
OK... izpostavila je določene prednosti Slovenije... to je super... ne kot en naš povprečen jamrač in nepomembnež.... luzer. Mislim povprečni uporabnik tega foruma. Negativc.
zenga.zenga
# 02.04.2017 ob 14:24
"Nisem si mislila, da bom veleposlanica v času, ko Velika Britanija zapušča EU"
---------------
ta punči je pravi dokaz koliko polaga V.Britanija na odnose z malo punčkasto Slovenijo . Lahko smo veseli da niso k nam poslali kakšnega gimnazijskega maturanta . Pove seveda nič ker tudi nič ne ve ampak mora ponavljati naročene floskule in se simpatično smehljati .
Za butalce je pač vse dobro ....
the law1
# 02.04.2017 ob 13:12
@nuLanuLa

Kolikor sem sledil Britaniji pred Brexitom, so bili Angleži v EU le zaradi koristi in neto prejemniki iz EUja. Tako da bomo Evropejci (a sploh obstaja kakšen) na boljšem. Ne vem, zakaj je gospa potem tolk nasmejana.

Bolj slabo si ti sledil oz. UK je bila druga največja neto vplačnica v EU proračun in sicer v višini cca. 10 milijard EUR letno. Bolj se je za vprašat kdo bo sedaj ta denar nadomestil.

Tudi povprečje se bo znižalo po izhodu UK in mi bomo verjetno postali neto vplačniki
paladin111
# 02.04.2017 ob 11:33
A že zna kakšno slovensko besedo?
Mindmaster
# 02.04.2017 ob 10:26
@Buldog

Prav imas. Saj vam gre v Sloveniji dobro. Kaj vam bodo Googli, Appli ipd. potrosniska navlaka, ce imate lahko lakirnico?
vojnaslo91
# 02.04.2017 ob 20:23
MatjazP # 02.04.2017 ob 15:45
Tako, v enem stavku odnos do Slovenije (in EU): oni vlagajo, mi delamo.
----------------
Brihten pobič. Zakaj pa ti ne vlagaš tvojega denarja? Aja... nimaš...
el CARTEL
# 02.04.2017 ob 12:45
par dejstev:
- za britanski izvoz slovenija praktično ne obstaja
- obratno tusi z aslovenijo britanija ni nek pomemben partner (je pa res, da se izvoz povečuje, a je šele na 12. mestu med izvoznicami)
- neposrednih britanskih investicij v slovenijo praktično ni
- obranto jih je še manj.

skratka sama nepomembnost.

tisto, kar pa je pomembno, je, da je britanija največji neposredni investitor v nemčijo; obratno pa je britanija tretji najpomembnejši partner nemčija za nemški izvoz (za ZDA in francijo).

tako da,
ta intervju je bolj zanimiv za nemce
bayernkini
# 02.04.2017 ob 11:49
Slovenija najboljša EU država poslovno ekonomsko ,politika je super napredna vse za državljana in njegov standard.. .
Solidarnost toleranca je na najvišji ravni ..
Gremo vsi v Slovenijo . .
pstwjnc
# 02.04.2017 ob 18:16
Bolj kot je Slovenija centralizirana se je sploh ne da. Vse je v Lublani.
the law1
# 02.04.2017 ob 12:50
@el CARTEL

skratka sama nepomembnost.

tisto, kar pa je pomembno, je, da je britanija največji neposredni investitor v nemčijo; obratno pa je britanija tretji najpomembnejši partner nemčija za nemški izvoz (za ZDA in francijo).


Seveda posredno je UK zelo pomemben za Slovenijo zaradi avtomobilske industrije.

Poleg tega pa tudi to tvoje pisanje dematnira tisto floskulo o 500 milijonskem trgu. No, ko UK izstopi vsota niti ne bo 500 milijonov ampak cca. 440 milijonov.

Ravno za UK je so npr. celotna vzhodna evropa, grčija in tudi portugalska popolnoma nepomembne države. In ena Avstralija z BDP-jem v celoti nadomesti te države.

EU je pač skupek držav z različnimi interesi in različnimi povezavami tako, da floskula o 440 milijonskem trgu (po novem) je pač samo floskula.
ciracara
# 02.04.2017 ob 11:24
Zakaj se potem nemška, francoska, italijanska podjetja ne selijo v VB ali pa v katero drugo državo, kjer imajo precej nižje davke?

Saj se. Fiat je registriran na Nizozemskem.

Socialistična po osamosvojitvena politika je Sloveniji naredila OGROOOMNO škode.
politik kritik
# 02.04.2017 ob 10:22
hahaha te pa so ovce. Tut enega glasa proti tej noriji. Jaz ne vem a majo to čipe v glavi...
ciracara
# 02.04.2017 ob 10:22
Po logiki tvojega članka oziroma tega, ki je izražal to mnenje, bi morale Nemčija, Italija, Francija in še katera od EU članic ostati brez podjetij, ker so v njih davčne obremenitve še višje kot v Sloveniji, davčni sistem pa še precej bolj zapleten kot je naš.

V Nemčiji izdelujejo avte, mi pa nevidne rezervne dele za njih. Torej zakaj bi UK namesto v Nemčijo šla v Slovenijo?

Pač mi smo hoteli masovni socializem in hard liberalizem, ter ju tudi imamo.
Kazalo