Čeprav morajo do konca oktobra zapustiti Evropsko unijo, bodo Britanci na evropskih volitvah glasovali. Foto: Reuters
Čeprav morajo do konca oktobra zapustiti Evropsko unijo, bodo Britanci na evropskih volitvah glasovali. Foto: Reuters

Na Nizozemskem, kjer so odločali o 26 poslancih, so se volišča zaprla ob 21.00, vzporedni izidi pa kažejo, da naj bi Timmermansovi socialdemokrati dobili nekaj več kot 18 odstotkov glasov ali 9 odstotnih točk več kot pred petimi leti, kaže raziskava inštituta Ipsos za nacionalno televizijo NOS, kar jim bo prineslo pet poslanskih sedežev.

Na drugo mesto so se uvrstili konservativci premierja Marka Rutteja, ki naj bi prejeli 14 odstotkov glasov oz. 4. sedeže, na tretje mesto pa se je glede na izide vzporednih volitev uvrstil skrajno desni in populistični Forum za demokracijo (FVD) pod vodstvom Thierryja Baudeta, ki naj bi dobil tri poslanske sedeže. Tej stranki, ki je na volitvah nastopila prvič, so sicer pred volitvami napovedovali celo zmago, zdaj pa naj bi dobila nekaj več kot 11 odstotkov glasov. Več kot deset odstotkov naj bi prejeli še krščanski demokrati (CDA) in Zelena levica.

Podpredsednik Evropske komisije in vodilni kandidat socialnih demokratov Frans Timmermans je, kot poroča Radio Slovenija, po oddaji svojega glasu na volišču še enkrat povedal, za kaj se zavzema: "Prva stvar, s katero se moramo soočiti, je podnebna kriza, nič ni pomembnejše od tega. Druge prednostne naloge bodo oblikovanje socialne Evrope, poskrbeti bomo morali, da bodo velika podjetja končno začela plačevati davke po vsej Evropski uniji."

Uradni izidi bodo znani v nedeljo
Uradni izidi glasovanja bodo znani šele po zaprtju volišč v vseh članicah v nedeljo ob 23.00 po srednjeevropskem času. V Združenem kraljestvu, kjer bodo volišča odprta do 23.00 po srednjeevropskem času, pa bodo tokrat najverjetneje zadnjič volili 73 poslancev v Evropski parlament. Združeno kraljestvo bi moralo Unijo zapustiti že 29. marca, a je bil brexit preložen najprej na 12. april in nato na konec oktobra. Zaradi tega bodo morali tudi Britanci znova voliti evropske poslance, a še ni znano, ali bodo tudi zasedli položaje. Po izstopu Velike Britanije bo v Evropskem parlamentu samo še 705 poslancev.

Sorodna novica Evropske volitve: Kam greš, EU?

Uspeh se obeta evroskeptiku Farageu

Vse verjetneje je, da bodo v Veliki Britaniji evropske volitve prinesle zmagoslavje novi desni evroskeptični stranki Brexit populističnega evroposlanca Nigela Faragea. Glede na nedavno objavljeno raziskavo instituta YouGov bi jo volilo 34 odstotkov Britancev. Na drugem mestu so laburisti s 16-odstotno podporo, na tretjem liberalni demokrati, ki bi jih volilo 15 odstotkov volivcev, sledijo Zeleni, ki bi jih volilo 11 odstotkov. Vladajoči konservativci premierke Therese May pa bi glede na to anketo dobili le deset odstotkov glasov.

Nizozemci so že oddali glasovnice. Foto: Reuters
Nizozemci so že oddali glasovnice. Foto: Reuters

Kakšna bo volilna udeležba?

Večina izmed 426 milijonov volivcev se bo na volišča odpravila v nedeljo, ko bodo volitve potekale tudi v Sloveniji. Zadnjih volitev v Evropski parlament pred petimi leti se je udeležilo nekaj več kot 42 odstotkov vseh volivcev v Evropski uniji.

Po vsem EU-ju naj bi glede na javnomnenjske ankete dober volilni izid dobile skrajna desnica, ki bi lahko celo podvojila število sedežev v primerjavi z letom 2014. Ta politična opicija naj bi dobila do 20 odstotkov glasov.