Protesti so se sprevrgli v izgrede. Foto: Reuters
Protesti so se sprevrgli v izgrede. Foto: Reuters
Splošna stavka v Grčiji

V grški prestolnici so protestniki v policiste metali steklenice in kamenje, policija pa je odgovorila s solzivcem. V Atenah se je po nekaterih ocenah zbralo okoli 70.000 protestnikov. Policija jih je aretirala več kot sto.

Med protestom se je zgrudil 65-letni moški, ki so ga v bolnišnici oživljali, a brez uspeha. Po nekaterih navedbah je bil moški na območju, kjer so bili izgredi in je policija uporabila solzivec, po drugih pa je bil več sto metrov stran. V protestih so bili ranjeni trije ljudje.

Protestniki so se zbrali na poziv levo usmerjenih strank. S protestom želijo vlado opozoriti, da ne bodo privolili v nove varčevalne ukrepe, ki jih morajo Atene sprejeti v zameno za nov obrok mednarodne finančne pomoči v vrednosti 31 milijard evrov. V nasprotnem primeru obubožani državi grozi bankrot.

Med protestniki so bili tudi javni uslužbenci in upokojenci, največ pa je bilo brezposelnih in mladih. Nosili so napise: "Ali nas slišite, ne zmoremo več varčevati!"

Dogovor o varčevalnem svežnju za prihodnji dve leti naj bi sprejeli v prihodnjih dneh. Z njim nameravajo privarčevati 13,5 milijarde dolarjev.

To je sicer v Grčiji že druga splošna stavka v manj kot mesecu dni, v kateri sodeluje okoli 70.000 ljudi. Zaradi stavke je ohromljen letalski promet, zaprte so šole in številne trgovine, v bolnišnicah sprejemajo le nujne primere, ne vozijo niti taksiji. Prekinjene so železniške povezave in povezave z otoki.

Splošna stavka v Grčiji