Evropska unija
S 1. januarjem je Bolgarija prevzela polletno predsedstvo Svetu Evropske unije. 1. junija bo predsedstvo nasledila Avstrija. Foto: EPA
Vlada Bojka Borisova je zagotovila finančno stabilnost, a v državi je še vedno prisotna visoka raven korupcije. Foto: Reuters
Protesti so med letoma 2013 in 2014 odnesli kar dve vladi - zaradi varčevalnih ukrepov najprej vlado zdajšnjega premierja Borisova, leto kasneje pa še manjšinsko levičarsko vlado zaradi imenovanja oligarha Dejlana Peevskega na mesto direktorja državne obveščevalne službe. Foto: Reuters
Ruski naftni gigant Lukoil ima monopol nad celotnim uvozom nafte v Bolgarijo. Foto: Reuters
Bolgarija je najrevnejša članica Unije. Foto: Reuters
Protestniški poziv k odstranitvi oligarhov. Foto: Reuters
Bolgarija in Romunija kljub Junckerjevim pozivom še vedno nista del schengenskega območja, saj Nemčija, Francija in ostale zahodne države zaradi pomislekov o korupciji blokirajo vstop držav v območje. Evropski državljani so letos poročali o koruptivnih incidentih na bolgarsko-turški meji (na fotografiji). Foto: Reuters

Dodaj v

Oblak korupcije nad Bolgarijo - novo predsedujočo Evropski uniji

260 evrov minimalne plače v najrevnejši članici Unije
7. januar 2018 ob 08:09
Sofija - MMC RTV SLO

Bolgarija od 1. januarja predseduje Evropski uniji, temno senco pa na državo meče prežetost s korupcijo. Izsledki organizacije Transparency International že drugo leto zapored Bolgarijo uvrščajo na nezavidljivo mesto najbolj koruptivne države v EU-ju.

Bolgarija si je za cilj zadala, da bo njeno vodenje predsedstvo državljanov. Med prednostne naloge je uvrstila prihodnost Evrope in mladih - gospodarsko rast in socialno kohezijo, varnost in stabilnost v močni in združeni Evropi ter digitalno ekonomijo in spretnosti prihodnosti. Visoko na seznamu prednostnih nalog pa je tudi povezljivost Zahodnega Balkana in vključevanje v Unijo.

"Dejansko je Bolgarija v tem obdobju (po priključitvi EU-ju) doživela svoj najhitrejši razvoj in najpomembnejše reforme. Če torej zahodnemu Balkanu zagotovimo jasno perspektivo, lahko pričakujemo dober razvoj. Po drugi strani pa bo vlada s temi prednostnimi nalogami lahko preusmerila pozornost iz tem, ki jim niso všeč, kot je boj proti korupciji," je za Euronews povedal Daniel Smilov iz Centra za liberalne strategije.

Indeks zaznavanja korupcije, ki ga Transparency International na področjih medijske svobode, človeške integritete in neodvisnosti sodstva določi po anketiranju mednarodnih strokovnjakov, Bolgarijo z indeksom 41 uvršča na 75. mesto lestvice s 176 državami. Za bolgarski indeks so značilne nezanesljive in slabo delujoče javne institucije, kot sta policija in sodstvo.

Mehanizem preverjanja za Bolgarijo še deluje
Ko sta ob zadnji razširitvi EU-ja leta 2007 Bolgarija in Romunija vstopili v združenje, je Evropska komisija posebej zanju ustanovila Mehanizem sodelovanja in preverjanja (CVM), s pomočjo katerega naj bi državi implementirali evropsko zakonodajo in dosegli druge evropske standarde. Anketa priznane javnomnenjske organizacije Gallup je takrat pokazala, da 81 odstotkov Bolgarov verjame, da je njihova vlada koruptivna.

"Mehanizem je prinesel rezultate, saj je Bolgarija uspela vzpostaviti nadzor nad organiziranim kriminalom, vendar na področjih korupcije in reforme sodstva ne prinaša pričakovanih rezultatov," je za Guardian povedal vodja CVM-ja Ruslan Stefanov. V isti sapi je poudaril, da stanje vendarle ni tako hudo, kot bi lahko sklepali iz indeksa, saj druge raziskave ponudijo drugačno sliko. "Menim, da v Bolgariji ni več korupcije kot denimo na Slovaškem, vendar je potencialno vpliv korupcije veliko večji, saj je gospodarstvo precej manjše," razlaga Stefanov.

Vsak peti državljan vpleten v koruptivno transakcijo
Bolgarija je najrevnejša država v Evropski uniji. Minimalna plača po podatkih bolgarskega državnega statističnega inštituta znaša 510 levov oz. 260 evrov, povprečna plača pa 1000 levov oz. 510 evrov. Več kot vsak peti polnoleten državljan 7,4-milijonske države je po podatkih sofijskega Centra za preučevanje demokracije že bil udeležen v koruptivni finančni transakciji. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da so državljani v tovrstno početje pogosto prisiljeni.

Nizozemska poslanka Kati Piri in belgijska poslanka Kathleen van Brempt sta decembra objavili pritožbo proti korupciji v Bolgariji, ko sta prejeli več pritožb državljanov svojih dežel, ki so lani poleti prečkali bolgarsko-turško mejo. V izogib dolgim čakalnim vrstam naj bi namreč cariniki zahtevali podkupnino v gotovini, za "dezinfekcijo" avtomobilov pri vstopu v Bolgarijo, za katero po mnenju poslank ni bilo pravne osnove, pa naj bi vozniki morali plačati tri evre, je poročal Euractiv.

Energetski monopol Lukoila

Na državni ravni je v Bolgariji problematičen predvsem energetski sektor, saj bolgarska hčerinska družba ruskega zasebnega podjetja Lukoil dobavlja sto odstotkov bolgarskega uvoza nafte. Lukoil je največja družba v Bolgariji, monopol nad energetskim sektorjem pa Lukoilu omogoča tudi zakonodaja, ki onemogoča konkurenco.

Poneverbe četrte največje banke

Temno luč na bolgarsko zakonodajo in sodstvo meče tudi nezmožnost spopada s primerom četrtega največjega posojilodajalca do leta 2014, Corporate Commercial Bank, ki je takrat zahtevala posebni nadzor Bolgarske nacionalne banke. Revizija istega leta je pokazala, da ima banka za 2,16 milijarde evrov dolgov, zaradi česar je banka izgubila licenco, država pa ji je morala posoditi več kot milijardo evrov za kritje vseh terjatev.

Državno sodišče je šele julija lani vložilo obtožnico proti nekdanjemu direktorju banke Cvetanu Vassilevu in 17 drugim posameznikom, med njimi je tudi medijski mogotec Deljan Peevski, ki jih obtožujejo poneverbe 1,31 milijarde evra. Decembra lani bi posebno bolgarsko kriminalno sodišče moralo začeti obravnavo, a jo je preložilo, saj Vassilievu, ki se nahaja v Srbiji, poziv na sodišče ni bil pravilno vročen, poroča Sofia Globe.

Medijska oligarhija
Novinarji brez meja (RSF) Bolgarijo uvrščajo med eno največjih kršiteljic medijskih pravic, saj Bolgarija zaseda 109. mesto na lestvici 180 držav, poroča EU Observer. Glavni razlog za to je aktivno sodelovanje medijev, politike in bogatašev, kot je nekdanji vodja državne obveščevalne službe Peevski, ki ima v lasti Novo bolgarsko medijsko skupino, preko katere nadzira distribucijo 80 odstotkov tiskanih medijev.

RSF poroča tudi, da bolgarska vlada evropska sredstva preusmerja prijateljskim medijem, s čimer onemogoča nepristransko poročanje.

Preiskava korupcije v zdravstvu

Financiranje bolgarskega zdravstva je javno-zasebno. Po podatkih iz leta 2006 v zdravstvu 36,5 odstotka zdravstvenih stroškov krijejo uporabniki, 34,8 odstotka zdravstveno zavarovanje, 13,6 odstotka ministrstvo za zdravstvo, 9,3 odstotka občine, preostalo pa zasebni donatorji. Skoraj polovico stroškov uporabnikov predstavljajo neformalna plačila, kot so doplačila, podkupnine ali darila, v svoji raziskavi iz leta 2012 ugotavlja profesorica na fakulteti za medicino v Varni Antonija Dimova. Bolgari za zdravstvo tako sami krijejo največji delež v EU-ju, kjer je povprečje plačil "iz lastnega žepa" pri okoli 15 odstotkih.

V začetku meseca decembra je bolgarska vlada sicer začela s preiskavo delovanja 195 državnih bolnišnic. Gre za največjo preiskavo korupcije v bolgarskem zdravstvu, je sporočil zdravstveni minister Kiril Ananijev. Največ goljufij naj bi se po poročanju srbskega portala Novosti.rs zgodilo pri obravnavi pacientov, ki jih hospitalizirajo, čeprav bi njihovo zdravljenje lahko izvajali ambulantno.

Predsednik z vetom nad protikorupcijski zakon

Decembra je bolgarski parlament vendarle potrdil prvi protikorupcijski zakon, ki je predvideval ustanovitev posebne protikorupcijske enote, ki bi preiskovala uradnike na visokih funkcijah, njihovo premoženje in morebitna navzkrižja interesov.

Le dan po začetku predsedovanja Svetu Evropske unije je bolgarski predsednik Rumen Radev vložil veto na omenjeni zakon. Predsednik je svojo odločitev utemeljil s pomisleki o neodvisnosti, saj bi predstavnike novega telesa imenoval parlament. "Verjamem, da sprejeta zakonodaja ne ustvarja ustrezne pravne podlage za boj proti korupciji. Boj proti njej bi pravzaprav otežila," je sporočil Radev.

Zakon tako znova roma na glasovanje v parlament, kjer pa se pričakuje, da ga bodo poslanci znova sprejeli, za kar potrebujejo 51-odstotno večino oziroma 121 glasov 240-članskega parlamenta, poročajo Nezavisne novine.

Zakaj EU ne pritisne na Bolgarijo?
Politični strokovnjaki opozarjajo, da EU zaradi prevzema predsedovanja ne želi močneje pritisniti na državo, k temu pa botruje tudi dejstvo, da Bolgarija za Bruselj ni problematična dežela kot Poljska s sporno reformo sodstva, Madžarska z ostrim nasprotovanjem prebežniškim kvotam ali Grčija z visokimi finančnimi dolgovi.

Oktobra je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dejal, da Bolgarija ni potrošnik, temveč je ponudnik stabilnosti, predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pa je državo označil za "steber regionalne stabilnosti", poroča The Balkanist.

Vlada premierja Bojka Borisova, ki je na čelu že tretji mandat, je v zadnjem desetletju resda stabilizirala ekonomijo in dosegla rahlo ekonomsko rast, vendar najrevnejša država EU-ja po ocenah think-thanka Global Financial Integrity (Globalna finančna integriteta) zaradi korupcije letno izgubi kar za petino svojega 43,6-milijardnega BDP-ja.

Jaša Rajšek
Prijavi napako
Komentarji
io
# 07.01.2018 ob 08:22
Bil tam... Me ne mika da bi šel še enkrat.

Je pa zanimivo opazovati licemeren pristop EU glede Romunije in Bolgarije. Glede na njihovo stopnjo gosodarske in družbene razvitosti, še kakšnih 100 let ne bosta priravljeni za vstop v EU, pa sta kljub temu članici. ( je pa fajn imeti trg, na katerega plasiraš vso svojo odpadno robo - smetišče Evrope?? )

Za njih so bivše YU države Amerika.
luckyss
# 07.01.2018 ob 08:15
Kaj niti v korupciji nismo več prvi ?!
seb123
# 07.01.2018 ob 09:13
Beda slovenskega novinarstva ... O korupciji doma pa v dominantnih medijih nobenega poglobljenega članka!
generacija56
# 07.01.2018 ob 09:06
Zanimiva je ta tvorba, Evropska Unija.
Nastopi članica, kot predsedujoča in že se organizira javno pljuvanje po njej...
Nekje v "oddaljeni zgodovini" se je ta članica zaradi pritiskov "poštenega jedra EU" odrekla južnemu toku plinovoda in s tem milijardam za tranzit, zaradi politike proti Rusiji, pač.
Nekaj mesecev pozneje, je Nemčija začela s projektom severnega toka. Politika ni bila več vprašanje... Bogati bodo še bolj bogateli, revni pa naj bodo reveži še naprej, da bodo imeli potrebo udinjati se, kot poceni delovna sila.
Ko pa se omenja korupcija, v tej čudoviti, pravični EU...
V Bolgariji še verjetno deluje na primitivni ravni. Kuverta, kamion zidakov. Malo bolj severno, v Hrvaški delajo že na višjem nivou. Z koncernom Agrokor in lažnimi bilancami pokradejo vlagateljem 7 milijard evrov. Nato PARLAMENT zaščiti koncern pred propadom in upnike okrade... Tako se to dela...
Kako pa to dela "staro jedro" EU pove zadnja tožba EU Rusiji, kjer hoče EU iztožiti od Rusije 1,39 milijarde letno samo za svinjino, ki je Rusija ni več uvažala kot odgovor na sankcije, ki so Rusiji povzročile stotine milijard škode...
Tako se to dela, v EU.. Svetilniku demokracije, kjer je sedaj celo poslanka AfD kazensko ovadena, ker je izgovorila RESNICO....
Kar tako naprej, EU....
vidaest
# 07.01.2018 ob 10:44
Pri nas ni čisto nič bolje. Mogoče samo malo bolj zakamuflirano.

Kakšne neumnosti pišejo ljudje, ki očitno nimajo pojma. Si že bil v Bolgariji, Romuniji? Si tam živel? Dve leti sem delal v Bolgariji in lahko povem, da to sploh ni država. Tam res nič ne funkcionira. Niti promet, zdravstvo, šolstvo, nič. Skorumpiranost je vidna na vsakem koraku, od uradnikov pa vse do varnostnikov in taksistov. VSAK te hoče prenest okrog, pa magari za evro ali dva. Umazanija in zrak v Sofiji, da sploh ne govorimo, infrastruktura samo 2 km iz centra kot da se je čas ustavil v 70-ih ...

Slovenija ni 20 let, ampak 50 let pred Bolgarijo. Vsak, ki nas primerja z Bolgarijo, ima težave in frustracije, ki pa jih ni mogoče pozdraviti na MMC forumu. Žal.
Mefisto
# 07.01.2018 ob 08:33
Heh, že prvi komentar je totalno tipičen... Slovenija res ni popolna, to da smo pa vodilni na svetu v razsirjenosti korupcije pa verjamejo samo resnicno zafrustrirani kritizerji.
lprelesn
# 07.01.2018 ob 09:31
Sej pri nas nismo nič boljši.....Mišić, Janković, Rop , ki je sam prizna o nastavitvi Zokija, Teš, Janša, Kučan, Kresal, Sinica, ga. sodnica Benčič, Popović, zdravstvo nenormalne cene zdr. pripomočkov, NLB, da sploh ne omenjamo velika pralnica denarja za našo elito zato se trudijo jo ne prodati, a sem še kaj pozabil, ko pa je toliko vsega. Nikoli se ne bomo pobrali kot država ker sami ne poskrbimo, da bi bili bolj etični in moralni, korupcija na vsakem vogalu.
sistema
# 07.01.2018 ob 10:03
Tam je Lukoil predmet korupcije, pri nas pa Sberbank. Mogoce malo o korupciji v nasih bankah?
lonc
# 07.01.2018 ob 08:54
glede na to da je pri nas na oblasti prava opcija in je raziskovalno novinarstvo na stand by,se pač piše o drugih in s tem osrečuje ovčke doma
KdoJeDarthVader
# 07.01.2018 ob 11:13
Tudi v Bruslju je korupcije na pretek, temu se reče kompatibilnost...samo zapakirali so jo pod imenom lobiranje. Več kot 15000 lobistov v Bruslju, na stotine variant "Thalerjev"...ostalo si pa lahko predstavljamo.
mali_piscek
# 07.01.2018 ob 09:59
Prebral članek o razmerah v Bolgariji.

Kot da bi bral o Sloveniji z drugimi imeni.

Pri nas ni čisto nič bolje. Mogoče samo malo bolj zakamuflirano.
presenečen
# 07.01.2018 ob 09:32
Vse razvite države EU imajo premoženje v davčnih oazah, kjer je izvor vse korupcije in kupovanja moči.

Bolj je problem, ker bi nekdo rad kupil trg Bolgarije in je korupcija en sam izgovor?
Eesti
# 07.01.2018 ob 08:46
@io sploh ni res po kvaliteti zivljenja sta Romunija in Bolgarija na 42. in 43. mestu nasvetu medtem ko je prva iz bivse YU(ce seveda ne stejemo Hrvaske in Slovenije) Srbija in sicer na 71. mestu. Po povprecni placi je Bolgarija podobna Srbiji, Romunija pa ima 100€ vec place.
tupamaross
# 07.01.2018 ob 14:12
Svyiatoslav,
strinjam se z Tabo.Tudi jaz imam rad ta narod in je res pri
njih življenje zelo poceni.

Zadnjič so nekega v Srbiji zaprli, ker so ugotovili, da si je v
Bolgariji kupil 10 stanovanj(!?). Menda se je na ta način
izognil plačilu davka v Srbiji.

No, če že govorimo o starčkih, ki pridejo živet v Bolgarijo iz
Velike Britanije in drugih Zahodnih držav, kjer za 300 EUR
res živijo kot v raju, naj opozorim, da je teh Angležev tudi v
naši državi kar precej. Predvsem v Prekmurju, ki menda
nobenega soseda ne pozdravijo, ob vsakem prazniku, ki
ga imajo v Angliji pa izobesijo angleško zastavo. Ali si
lahko zamisliš, da pri nas izobesijo hrvaške ali srbske
zastave za njihove državne praznike?
tupamaross
# 07.01.2018 ob 14:04
Ko smo še živeli v skupni državi, je pojem Bolgarija bil sinonim
za vse najslabše.

Ko je Bolgarija postala"samostojna,neodvisna in demokratična"
država,je bilo zelo nevarno, če si se po Bolgariji odpravil z avtom,
ker so te na cesti oropali policaji. Ko smo se iz Makedonije čez
Bolgarijo zaradi vojne na Hrvaškem,odpravili v Slovenijo,smo se
z Makedonci zmenili, da nas bo 5 avtomobilov vozilo v koloni. Ko
so Bolgarski policaji vedno ustavili zadnjega v koloni, smo se
takoj preostala štiri ustavili in čakali na petega.Bolgarska policija
je prišla do nas in nas in nas podila, da naj gremo, da naj ne
čakamo pa smo jim povedali,da je v ustavljenem avtu eden naših
sorodnikov in da potujemo skupaj. Vedno smo jim dali 5 DEM, ki
smo jih vedno imeli cel kup pripravljenih in smo se tako rešili.

Mislim,da so nas na zelo kratki relaciji skozi Bolgarijo ustavili vsaj
10 krat. Vedno zadnjega v koloni in smo jim vedno dali 5 DEM.

Smešno je govoriti o neki"Evropi."To je civilizacijski preskok za več
tisoč let.
heristalski166
# 07.01.2018 ob 12:23
v država "tretjetga sveta" oz bivšega drugega sveta, se podkupovanju uradnikov, policistov in politikov reče podkupovanje oz korupcija, v država prvega sveta se pa isti stvari reče "donacija" pa zveni precej manj koruptivno in bolj fensi
svyatoslav
# 07.01.2018 ob 11:12
Da ne kritiziram Bolgarije, obstajajo tudi dobre strani.
Vse je zelo poceni, hrana pa ima okus po hrani in ne po plastiki, ki jo kupujemo v naših supermarketih. Ljudje so bolj odprti in družabni, dekleta, tista slovanskega porekla (ne tatarskega) pa so prave lepotice. Nepremičnine so smešno nizke, naravne danosti pa kot v pravljici. Vse to pridno izkoriščajo evropski penzionisti, ki so siti predrage Španije in Grčije.
Država je zaradi ekonomske emigracije opustošena, industrija po zaslugi EU predatorjev popolnoma ugasnjena, kmetijstvo pa skoraj zamrlo. Res, da je treba marsikaj denarno podmazati, ampak ljudje so navajeni na ta sistem, ki je neetičen ampak funkcionira.
Kot je že nekdo omenil, gre pri nas in naprej proti zahodu za višje, sistemske oblike korupcije, ki so očem nevidne, ampak v končni fazi bolj prizadenejo prebivalstvo.
cairns
# 07.01.2018 ob 10:44
Oblak korupcije nad Bolgarijo - novo predsedujočo Evropski uniji

Pa kaj novinar misli da tega oblaka ni na EU v celoti.

Že primer Slovenije pove dovolj. ''Hrvaški teran'', neodzivnost EU nad hrvaškim nespoštovanjem odločbe AS.
tupamaross
# 07.01.2018 ob 14:26
Bolgarska korupcija je nacionalna zavest tega naroda že stoletja
in sploh pisati o njej, je popolni nonsens.

Nekaj podobnega je na celotnem Balkanu, z nami v red, vendar
tega nihče javno ne obeša na veliki zvon, ker je to način življenja.

Nekaj podobnega Grčiji, kjer je utaja davka herojstvo , pri nas pa
je herojstvo, da si obsojen zaradi milijardskih oškodovanj države.

Čez nekaj let, ko veter spremeni smer, vsi naši sedanji kriminalci
bodo heroji, ker se bodo bahali, da so finančno uničevali komunizem.
svyatoslav
# 07.01.2018 ob 10:56
Bolgarija in Romunija sta leglo evropske korupcije kjer se zadeve niso premaknile na bolje od njunega prisilnega vključevanja v EU.
Bolgarija pred vstopom v EU ni izpolnjevala niti enega pogoja, ni bila pred nikakršnim "mednarodnim sodiščem" zaradi etničnega čiščenja svojih 2 mio. Turkov in ni kritizirana s strani evro - komisarjev zaradi tajnih pogovorov z Albanijo o delitvi BJRM.
Lupo
# 07.01.2018 ob 10:06
...predsedevanju Slovenije Evropski uniji 2008 je sledila katastrofa.
luckyss
# 07.01.2018 ob 08:35
@Mefisto

V svetu morda ne, v Evropi imamo pa realne šanse za sam vrh..
tristokosmatih
# 07.01.2018 ob 16:52
Transparency International?
Dobra šala. To je pes, ki čuva klobase.
bleeeee
# 07.01.2018 ob 10:19
Pri nas ni čisto nič bolje. Mogoče samo malo bolj zakamuflirano.

Ja? Kdaj si nazadnje na meji plačal za preskok čakalne vrste ali za "dezinfekcijo", ki ni nikjer predvidena, in kdaj si nazadnje v zdravstvu plačal kakšno storitev pod pultom? Slednje naj bi sicer obstajalo tudi pri nas, vendar jaz tega še nisem doživel. Bolgari v zdravstvu polovico vseh plačil opravijo pod pultom.
moj komentar
# 07.01.2018 ob 14:21
Vse skupaj je v bistvu smešno, saj skorumpiranci prve klase, kažejo s prstom na skorumpirance tretje klase.
borut-blas
# 07.01.2018 ob 14:09
ja kje so zlati časi ko je evropo vodil naš janez janša, takega poštenjaka evropa ni imela, mogoče se juncker lahko nekoliko meri z njim ... bomo videli, morda nas bolgari presenetijo in bodo dokazali da so še bolj pošteni od teh dveh svetilnikov evrope ...
moj komentar
# 07.01.2018 ob 14:20
Zakaj se Bruselj šele zdaj ukvarja z bolgarsko korupcijo, ko je država predsedujoča EU?
Zakaj te skrbi ni bilo prisotno prej oziroma v času, ko se je odločalo ali sme Bolgarija v EU?
moj komentar
# 07.01.2018 ob 14:16
EU ni gospodarsko združenje držav ampak se gre za ameriški projekt zbiranja vseh evropskih držav pod njihovo strateško komando, ne glede kako so države družbeno urejene in kakšno je njihovo gospodarsko stanje.
Gre za ameriški korporacijski imperializem, ki želi na mejah Rusije namestiti čim več vojske, vzhodni Evropejci pa bodo žrtvena topovska hrana v bodočem oboroženem konfliktu.
Vse je lepo predvideno in tako poteka tudi v realnosti.
tupamaross
# 08.01.2018 ob 18:38
Nepokorni,
če pogledaš Ameriški film "W" na Planetu plus, ki je bil ob 13
uri, če imaš tehniko, da lahko zavrtiš za nazaj, boš lepo videl,
da so Slovenija,Bolgarija in Romunija bile zaveznice napada
Američanov na Irak.

Film je posnet po resničnih dogodkih in je zgodovina ene od
najhujših zmot ZDA in tistih držav, ki so jih proti Iraku podprle.

Za drugič bi Te prosil, da ne govoriš o mojem domoljubju...
tupamaross
# 07.01.2018 ob 17:24
Nepokorni,
primerjava Slovenije z Bolgarijo(!?)!

Človek božji,pa saj smo bratje v Evropski Skupnosti,torej
v isti skupnosti narodov in smo celo bratje po orožju, saj
so naši in njihovi vojaki skupaj na Ruskih mejah.

Žališ svojo državo in svoj narod in se delaš domoljuba,ko
zaničuješ naše brate po orožju in politiki.

Pa brez zamere, saj sem samo navedel to, kar ves svet ve.
slopri
# 07.01.2018 ob 10:52
Ma kaj je z vami ljudje. kaj tečnarite, da smo mi na istem, kot Bolgarija. Itak... če bi bil članek o Kamerunu, bi prav tako, isti ljudje govorili, da smo na istem kot oni. Mi smo za Bolgarijo vesoljska ladja - če pa gre vam slabo v življenju in ste nesrečni, pa verjetno za to ni kriva država, ampak vi sami.
presenečen
# 07.01.2018 ob 09:29
Bolgarija je najrevnejša članica Unije

Kaj je meter za revščino in kaj je meter za srečo?

Glede na to da se o Bolgariji zelo malo sliši, predvidevam da se imajo čisto v redu..
tupamaross
# 10.01.2018 ob 12:37
Ja, spoštovani M71,
res je, kar si napisal. Bolgarija ogroža na tem področju največje
"strokovnjake."Samo naši "strokovnjaki"so po pisanju nekaterih
strokovnjakov iz Amerike, iz naše države od 1991 odnesli okrog
75 milijard USD.
m72
# 09.01.2018 ob 20:08
"Oblak korupcije nad Bolgarijo - novo predsedujočo Evropski uniji"

Ja grozno, no, da se kaj takega zgodi v tako kristalno čisti efu greznici :-) Da lahko neki amaterji zavladajo in ogrozijo dolgoletni trud najboljših strokovnjakov s tega področja.
Nikolas
# 09.01.2018 ob 13:42
Evo tu je EU spet čisto odpovedala ! Kako je Bolgarija sploh prišla v EU , saj ne izpolnjuje osnovnih zahtev za tak status !? (Da sploh ne omenjamo Romunije) ...
cairns
# 07.01.2018 ob 10:55
braun
# 07.01.2018 ob 10:44
OBLAK KORUPCIJE NAD DEŽELCO NA SONČKU
despi
# 07.01.2018 ob 09:51
kako so sploh prišli v EU?????
nepokorni
# 07.01.2018 ob 16:40
Te primerjave na silo med Slovenijo in Bolgarijo so kot tista globokoumna analogija z gradnjo 2. tira Koper - Divača in povezavo Mombasa - Nairobi v Keniji.

In zanimivo, da to počno ljudje, ki Slovenije ne marajo, njenim prebivalcem ne privoščijo razvoja, blaginje, intelektualne, medijske in politične svobode ter zanikajo zgodovinska dejstva. In najbolj ironično od vsega - sami sebe imenujejo domoljubi.
Kazalo