Evropska unija
Orban in Kurz sta delovala precej usklajeno. Foto: Reuters
Orban z avstrijskim vice kanclerjem Heinzom-Christianom Strachejem. Foto: Reuters
VIDEO
Kurz in Orban za boljše v...

Dodaj v

Orban svari pred nevarnostmi, ki grozijo schengnu

Premierja na srečanju precej enotna
30. januar 2018 ob 21:24
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Načrtovana porazdelitev beguncev med državami članicami EU-ja predstavlja grožnjo schengenskemu območju brez nadzora na notranjih mejah, je na Dunaju posvaril madžarski premier Viktor Orban.

Avstrija in Madžarska sta se odločeni skupaj boriti za boljšo zaščito zunanjih meja EU-ja, sta poudarila z gostiteljem, avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzom.

Brez boljše zaščite zunanjih meja unije je sedanji prost pretok ljudi znotraj EU-ja zaradi množičnega nezakonitega priseljevanja namreč ogrožen, je poudaril Orban svoje že znano stališče. Trenutno zunanje meje unije ostajajo odprte, zato želijo mnogi zapreti notranje meje.

"To pa je ravno nasprotje tega, kar označujemo kot schengensko območje. Podpiram zaščito zunanje meje v njeni najradikalnejši obliki, kot je to storila Madžarska z gradnjo ograje," je še nadaljeval Orban.

Kurz se je strinjal z gostom tako v želji po krepitvi schengenskega prostora kot glede nujne zaščite zunanjih meja unije. A hkrati je ponovil, da se Avstrija ne želi priključiti do EU-ja kritičnim višegrajskim državam (Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška), temveč želi igrati vlogo posrednice oziroma mostu med njimi in drugimi državami članicami EU-ja.

"Naš cilj mora biti, da zmanjšamo napetosti v Evropski uniji in skupaj znova postanemo močnejši," je poudaril Kurz, a zatrdil, da ugibanja o širitvi višegrajske skupine obstajajo zgolj v medijih, v realnosti pa ne.

Ničelna toleranca do nezakonitega priseljevanja
Čeprav sta se premierja strinjala glede večine tem - tudi glede ničelne tolerance do nezakonitega priseljevanja, nujne reforme azilnega sistema v EU-ju in tega, da bi se morala unija osredotočiti na svoje ključne države, ostalo pa prepustiti članicam -, pa očitno ostajajo tudi razhajanja. Med drugim v Budimpešti nasprotujejo načrtovanemu krčenju otroških dodatkov za tuje delavce v Avstriji, na Dunaju pa nezadovoljstvo vzbuja načrtovana širitev madžarske nuklearke Paks.

A tem vprašanjem sta se politika danes v veliki meri izognila. Kot je poudaril Orban, to tako ali tako v osnovi nista dvostranski temi. "O tem se ne bo odločalo niti na Dunaju niti v Budimpešti, ampak v Bruslju," je dejal in izrazil prepričanje v tožbo Evropske komisije kot varuhinje pogodb proti Avstriji zaradi krčenja otroških dodatkov.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
konkec
# 30.01.2018 ob 22:06
Ste ravnokar gledali oddajo za tančico mošej na slo1? Evropi se ne obeta nič dobrega, kriva pa si je sama. Kdor ne spoštuje evropskih vrednot in pravil naj spakira od kod je prišel!!!
patriot1970
# 30.01.2018 ob 21:44
.....Čeprav sta se premierja strinjala glede večine tem - tudi glede ničelne tolerance do nezakonitega priseljevanja, nujne reforme azilnega sistema v EU....

Modra voditelja,.....izpostavila sta najpomembnejše teme za prihodnost Evrope!......V Sloveniji pa vrh politike išče rešitve kako obdržati ilegalnega migranta Šamija!
webman
# 30.01.2018 ob 22:16
Kdaj bo pri nas prišel na oblast voditelj, ki bo premogel toliko hrbtenice, da bo na mednarodnem parketu zagovarjal interese Slovenije v vsaj približno takšni meri kot g. Viktor Orban počne za Madžarsko?
zerorez
# 30.01.2018 ob 22:11
"Jasno, saj mora nekako upravičiti ograjo, ki jo je postavil brezvestno z davkoplačevalskimi sredstvi in s katero so obogateli on in njegovi skorumpirani prijatelji."

Nihce ne ve, o cem ti to. Madzari v veliki vecini podpirajo vse ukrepe proti nezakonitim migrantom iz severno-afriskih drzav. Ograja je bila postavljena zelo zavestno z minimalnimi sredstvi.
Miham
# 30.01.2018 ob 21:36
eden redkih, ki mu ni vseeno za prihodnost Evrope
ungarn
# 30.01.2018 ob 22:15
Bravo Orban!

Madzarska je poslednji pranik demokracije!
Mimobeznik
# 30.01.2018 ob 22:17
pr_holistar

Pri gradnji je bila angažirana vojska in zaporniki. Nobenih dodatnih zaposlitev.
moj komentar
# 30.01.2018 ob 21:46
eden redkih, ki mu ni vseeno za prihodnost Evrope

Predvsem mu ni vseeno za Madžarsko.
Nasploh je vzhodna Evropa neprebojna trdnjava, tako kot je bila neprebojna v srednjem veku, ko so je branila pred otomanskimi osvajalci.
Deep_G
# 30.01.2018 ob 22:46
Orban je tak premier kot je treba. Cerar pa hoče samo Bruslju ugajat.
zala10
# 30.01.2018 ob 22:11
Podpiram zaščito zunanje meje v njeni najradikalnejši obliki, kot je to storila Madžarska z gradnjo ograje," je še nadaljeval Orban.

Šarec pa pravi, da bi bil njegov prvi ukrep odstranitec Cerarjeve ograje.
cairns
# 30.01.2018 ob 22:55
Orban svari pred nevarnostmi, ki grozijo schengnu

Schengen je že mrtev. Zaradi katastrofalne politike Pandore Merkel in nekaj njenih političnih somišljenikov so sedaj kontrole na skoraj vseh mejah.
Na pride schengen prav samo da lahko hebemo južne sosede.
Gastrbajtr
# 30.01.2018 ob 22:09
eden redkih, ki mu ni vseeno za prihodnost Evrope

... in to gre globalistom v nos.
Tetameta
# 30.01.2018 ob 22:26
Prav ima.
feminist
# 30.01.2018 ob 22:50
Ta še kar trobi o masovnih migracijah...

na podlago nekaj milijonov se vedno prihaja nekaj tisoc mesecno - kar masovno, se ti ne zdi?

Jah, če hočejo zavarovat Schengensko mejo tako kot je treba,

ko je Orban zavaroval sengensko mejo kot je bilo treba so ga vsi, vkljucno z avtsrijci, imenovali za fasista in ne vem kaj se vse. se malo pa mu bodo postavili spomenik sredi Dunaja in s takim tempom uvazanja zdravnikov in inzenirjev bo sledil se kip v Berlinu, Stockholmu, Parizu,....pac povsod; zato ker se nikakor ne morejo integrirat in naucit jezika in kulture novih drzav (dokaj cudno, namrec od inzenirjev in zdravnikov bi clovek pricakoval, da bodo bolj sposobni privajanja na novo okolje, ker v teh poklicih je treba bit vedno na tekocem)

bo treba ustvariti resnično skupno mejno stražo in azilno politiko. To pa so že preveč konstruktivni predlogi zanjga. :)

zakaj pa? ce se ti zdi pojem masovna migracija pretiravanje (sklepam iz tona napisanega prvega stavka) so tile predlogi nepotrebni, saj menda ni tako hudo.

pa tudi, morska straza ze je v sredozemlju, pa vse kar dela je, da ze 2m od obale pobira miroljubne zdravnike in inzenirje in jih uvaza v evropo.
Mimobeznik
# 30.01.2018 ob 23:28
copcop

Že od samega začetka slabo dojemate to stvar, Schengen pomeni varovana zunanja meja za Evropo brez notranjih meja.

Ne Evropa brez meja od Bangladeša do Konga.

Ni čudo, da prihajate do takih bizarnih zaključkov. Ja, Orban je pravilno ugotovil, če ni dobro varovane zunanje meje, se pojavi nadzor na notranjih mejah.
mali_piscek
# 31.01.2018 ob 08:23
Ste včeraj gledali danski dokumentarec o dogajanju v mošejah na RTV SLO 1? Če niste, bo verjetno ponovitev.

Grozljivo, kam vodi nekontrolirano priseljevanje nekompatibilnih kultur.
ST11
# 31.01.2018 ob 07:30
Res postaja prav smesno, kako najvecji zagovorniki migracij, na tem portalu, enostavno ne razumejo razlike med nelegalno in legalno migracijo ... in to ze od jeseni 2015.
AlFe
# 31.01.2018 ob 05:58
Odlično. In kje naj postavi ograjo Grčija, Italija, Španija, Francija?

Predvsem Italija naj preneha voziti ilegalne ekonomske imigrante.
cairns
# 30.01.2018 ob 23:02
"To pa je ravno nasprotje tega, kar označujemo kot schengensko območje. Podpiram zaščito zunanje meje v njeni najradikalnejši obliki, kot je to storila Madžarska z gradnjo ograje," je še nadaljeval Orban.

Merklova, razkuha Makarom in še kakšen predsednik vlade pa si pulijo lase zaradi takšnega stališča.
Kako bo Merklova sedaj spravila v Đermanistan dvesto tisoč ilegalcev. Ker je balkanska pot zaprta, najverjetneje z ladjami direktno v Hamburg.
pepieinschlag
# 31.01.2018 ob 05:07
to seveda ne velja, ko Madžari migriramo v Avstrijo.

Nekateri nikoli ne boste videli in hoteli priznati razlike med ljudmi, ki poiščejo delo v drugi državi s pomočjo legalnih institucij ter tistimi »doktorji in profesorji«, ki nasilno rušijo rampe in ograje na mejnih prehodih ter se derejo »Open the gate« ali pa meje prečkajo preko koruznih polj.
el CARTEL
# 30.01.2018 ob 23:10
, bo treba ustvariti resnično skupno mejno stražo in azilno politiko

včasih resnično pomislim, da je bruseljska komisija ukazala spustiti vse te migrane čez vse te meje le, da lahko prerine svojo agendo skupne mejne straže (in kasneje EU vojske) skozi.
in da je vse malce backfired s tem ko so se povsod pojavila nasprotovanja EU in kvotam migrantov (namesto podpore EU mejni straži)

suverene države že imajo zaščite mej, saj imajo policijo, vojsko in podobno.
EU je tista, ki je ukazala, da se migranti spustijo.
to so dejstva.
ungarn
# 30.01.2018 ob 22:15
branik*
Manos de Piedra
# 31.01.2018 ob 01:07
@moj komentar:
" Nasploh je vzhodna Evropa neprebojna trdnjava, tako kot je bila neprebojna v srednjem veku, ko so je branila pred otomanskimi osvajalci."

Poleg tega vzhodne Evrope ne morejo vključit v neko zgodbo o "belski krivdi", ker mi od belskih imperijev nismo imeli ničesar razen tega, da so nam zasadili nož v hrbet. Francozi so bili veliki zavezniki Osmanskega imperija, enako Britanci določeno obdobje, Habsburžani so želeli vladati nad Madžarsko kot nad neko provinco, Italijani in Nemci pa so začeli z agresivno politiko proti Slovanom takoj, ko so ustanovili svoje nacionalne države. V končni fazi smo od zahoda dobili tudi komunizem, Lenina so natovorili na vlak in ga poslali da zaneti težave z marksizmom, ki je prav tako izvorno zahodna ideologija. Ko je zahodna Evropa uživala sade svojega preteklega imperializma smo mi živeli skromno v socializmu in bili osovraženi s strani zahoda in Amerike.

Da ne omenjam tega, da so na višku evropskega imperializma v 19. stoletju podcenjevali in omaloževali Slovane v raznih rasnih teorijah, v katerih so favorizirali Germani ali Romane kot prave nositelje evropske kulture.

Tukaj so se ljudje naučili, da se na te tuje velike sile nima smisla zanašat in enako gledajo na EU. Sploh Madžari, ki so imeli slabe izkušnje s Habsburžani, ki so bili v bistvu neka proto-EU.
ga_moram_imet
# 31.01.2018 ob 00:03
Zato pa sploh ne croate v šengen. Nikoli. Še ven iz Eu bi jih mogli vržt.
ST11
# 31.01.2018 ob 07:20
Vsi, ki se sprasujete, kdaj bo na celo Slovenije koncno prisel politik/carka, ki mu/ji bo mar za Slovenijo?

Cez pol leta imamo volitve, pot pod noge in pamet v roke.
Zlobni škrat
# 31.01.2018 ob 01:00
Orban legenda patriot heroj za predsednika EU.
piarija
# 30.01.2018 ob 22:46
to Orban, take rabmo...
anny22
# 30.01.2018 ob 23:53
In kje naj postavi ograjo Grčija, Italija, Španija, Francija?

Vse te države imajo toliko mornarice in tehnike, da miš ne pride skozi neopažena, kaj šele človek. Seveda, če bi obstajala politična volja, pa je ni. Če pa nimajo dovolj zmogljivosti, jim lahko ostale države ponudijo pomoč, kot v primeru naravnih nesreč.
Tao3
# 31.01.2018 ob 03:57
Tureavanture, na žalost ne, ker za razliko od Orbana naš krade kot sraka! Orban dviguje desnico naš jo pa lastnoročno uničuje ker se ne umakne iz politike! JJ najboljša reklama za levico.
KlGr
# 31.01.2018 ob 02:11
Kdorkoli je usmerjen bolj desno, je ekstremno proti nacizmu - Evropa trenutno rabi desno, nacionalno politiko, Evropa rabi konzervatizem, Evropa rabi krščanske vrednote. In edin proti argument nasprotnikov je nacizem/fašizem/rasizem/itdizem... Orban, Kurz mata prav, skrajni čas, da v Sloveniji zvolimo tako alternativo.
Murko
# 31.01.2018 ob 18:02
Ojoj, Šami se bo spet pred Parlamentom po pločniku valjal (v beli rjuhi, seveda).
Robiland
# 31.01.2018 ob 13:19
Orban, Zeman, Kurz!!!
Sklonjen
# 30.01.2018 ob 23:18
Orban ve kaj govori, prisluhnimo mu!
DETROITS
# 01.02.2018 ob 23:38
Bravo Orban. V Franciji obracun beguncev s koli. ORBAN MI SMO S TABO
ijagodn1
# 31.01.2018 ob 00:19
Na slovenski južni meji 3m zid,
govorim že 30 let pika
slodroid
# 02.02.2018 ob 14:02
Potrebnih je več Orbanu podobnih ljudi.
Dvomljivec
# 01.02.2018 ob 17:00
Hvala Kurzu, hvala Orbanu!
bgyorek1
# 31.01.2018 ob 10:08
txt1
A lahko kdo pove... kakšna je razlika med izkoriščanjem sociale legalnih migrantov ... in izkoriščanje sociale ilegalnih migrantov....?

Prvič definiraj kaj in kdo je legalni migrant.Verjetno si mislil imigrante ???
Očitno ti ni jasno kaka je razlika med ilegalnimi priseljenci-tu mislim somalijce ,eritrejce,
pakistance,afganistance-in legalnimi migranti ki so prišli v državo(avstrijo na primer) delat
legalno zaradi pomanjkanja delovne sile in jim TAKIM po zakonu pripadajo socialni prejemki
RYAN
# 31.01.2018 ob 05:36
ko slišim da mi omenjajo besedo "šengen" mi pri današnji politiki prime da bi .......
Pantha Rhei
# 31.01.2018 ob 00:03
Živela nova Avstroogrska in Viktor Orbán, naš kralj Matjaž!
FolkloraS
# 30.01.2018 ob 22:50
Torej zaprosimo Madžarsko, da postavi enako ograjo kot jo imajo oni, ali pa Kitajce, da postavimo zid!
k500
# 01.02.2018 ob 10:30
Interpol ima seznam 50 potencialnih borcev IS, ki naj bi prek Italije vstopili v druge evropske države

ja policaje na mejo bo potrebno dat, šengen pa ugasnit, ni drugega. orban je povedal po resnici.
našejenaše
# 31.01.2018 ob 00:06
Orban for President! Ups, Orban für Merkel!!!!!
copcop
# 31.01.2018 ob 08:16
Med drugim v Budimpešti nasprotujejo načrtovanemu krčenju otroških dodatkov za tuje delavce v Avstriji,

Nemogoče, bi pričakoval, da podpirajo, saj vemo, da migranti samo izkoriščajo socialo.
copcop
# 30.01.2018 ob 23:16
KovacevaKobila

Boš videl, čez nekaj let bodo trume Slovencev drle v USA, da si ogledajo Trumpovo zidno čudo. Oh, bodo vzdihovali, kako lepo bi bilo, da takšen zid postavijo Avstrijci na južni meji in nam Balkancem preprečijo prehod na sever.
samogledam
# 01.02.2018 ob 16:25
pricakovano, ker Slovenija in Hrvaska ne spostujeta odlocbe AS bo Shengenska meja potekala po Avstrijsko- Madzarski meji ! Kjer se prepirata dva tretji odlocitev izda.
nikhrast
# 01.02.2018 ob 16:19
Pa saj ne vem kako bodo narodi v Evropi preživeli, nataliteta je zelo nizka, skoraj vsi so tudi proti imigrantom, pa mladi se izseljujejo posebno v vzhodni Evropi.
KovacevaKobila
# 30.01.2018 ob 23:11
Torej zaprosimo Madžarsko, da postavi enako ograjo kot jo imajo oni, ali pa Kitajce, da postavimo zid!

Da. Kitajski zid je res bleščeča zgodba o uspehu. Absurdno drag projekt, zaradi katerega je stradala in crkavala cela država ... ki ni služil ničemur, saj so Mongoli kljub temu osvojili Kitajsko.

Koristen je le kot turistična atrakcija ... kar je seveda imenitna ironija: zid, ki je bil postavljen, da preprečuje vdore hord tujcev, jih sedaj povzroča.
KovacevaKobila
# 31.01.2018 ob 09:30
Nekateri nikoli ne boste videli in hoteli priznati razlike med ljudmi, ki poiščejo delo v drugi državi s pomočjo legalnih institucij ter tistimi »doktorji in profesorji«, ki nasilno rušijo rampe in ograje na mejnih prehodih ter se derejo »Open the gate« ali pa meje prečkajo preko koruznih polj.

Nekateri pa nikoli ne boste videli in hoteli priznati, da so skrajni desničarji povsem enako navdušeni nad ekonomskimi migranti, ki poiščejo delo v drugi državi s pomočjo legalnih institucij, kot so nad ‘doktorji in profesorji’.

Ampak hej, ne se pustit motit: še naprej se prepričujte, da avstrijske nacionaliste niti najmanj ne moti, ko jim službe in socialo jemljejo ekonomski migranti iz Slovenije.
txt1
# 31.01.2018 ob 08:31
A lahko kdo pove... kakšna je razlika med izkoriščanjem sociale legalnih migrantov ... in izkoriščanje sociale ilegalnih migrantov....?
Kazalo