Rehn se je v Rimu srečal z novim italijanskim premierjem. Foto: EPA
Rehn se je v Rimu srečal z novim italijanskim premierjem. Foto: EPA

"Nemška kanclerka in francoski predsednik sta znova izrazila podporo Italiji, ob zavedanju, da bi padec Italije pripeljal do neizogibnega padca evra, kar bi povzročilo zaustavitev procesa evropskega združevanja z nepredvidljivimi posledicami," so po petkovi seji vlade sporočili iz kabineta italijanskega premierja.

V četrtek sta se Angela Merkel in Nicolas Sarkozy v Strasbourgu srečala z novim italijanskim premierjem Montijem. Nemško-francoski dvojec naj bi izrazil polno zaupanje v prizadevanja italijanske vlade za stabilizacijo javnih financ in zagon gospodarske rasti.

Na petkovi seji so ministri italijanske vlade razpravljali o varčevalnih ukrepih in strukturnih reformah. Prve ukrepe naj bi sprejeli v torek, pri čemer naj bi šlo za znižanje stroškov države in uvedbo davka na nepremičnine.

Kriza se širi z obrobja v središče
V petek je Rim obiskal tudi evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn, ki je v nastopu pred italijanskimi poslanci dejal, da se dolžniška kriza širi z obrobja v središče območja evra, zato je nujno potrebno brez odlašanja sprejeti ukrepe "na vseh frontah".

Po njegovih ocenah se Italija sooča z velikanskimi izzivi, saj so poleg ukrepov za stabilizacijo javnih financ potrebni tudi ambiciozni ukrepi za zagon gospodarske rasti, pri čemer bi bilo treba poskrbeti tudi za socialno pravičnost. Rehn vseeno meni, da so ti ukrepi izvedljivi.

Za ranljive članice evrskega območja, kot je Italija, ni alternative znižanju javnega dolga, zato je Italijo pozval, naj da finančnim trgom in državljanom "znake z jasnim in ambicioznim načrtom reform ter natančno časovnico", da bi tako pomirila negotovost.

Nekaj kritik je Rehn namenil tudi Nemčiji, ki s svojimi jasnimi in nepopustljivimi stališči narekuje reševanje dolžniških težav evrskega območja in z nasprotovanjem večji vlogi Evropske centralne banke pri reševanju dolžniške krize ter uvedbi skupnih evropskih obveznic vnaša nov nemir na finančne trge.

Evropski komisar meni, da mora EU še naprej temeljiti na skupnostni metodi, v okviru katere se odločitve sprejemajo v evropskih institucijah s sodelovanjem vseh članic in ne zgolj omejenega kroga. "Nemčija je vsekakor zelo pomembna članica EU-ja, ki ima ključno vlogo, a ne odloča sama," je zatrdil.