Česar ni storil njegov prijatelj Boris Tadić, je storil Tomislav Nikolić, meni Pahor. Foto: BoBo
Česar ni storil njegov prijatelj Boris Tadić, je storil Tomislav Nikolić, meni Pahor. Foto: BoBo
V sporu z Grčijo glede imena mora biti Makedonija pripravljena na kompromis, meni "prijatelj Makedonije" Pahor. Foto: BoBo

"Predsednik Tomislav Nikolić je kronal evropske napore Srbije. Imel je pogum, da stori to, za kar moj prijatelj Tadić ni imel poguma," je po poročanju srbskega portala b92. net v intervjuju za makedonsko televizijo Sitel dejal Pahor.

Pahor vidi sporazum med Srbijo in Kosovom kot ključnega za stabilizacijo regije. Kot je dejal, je bil ob Nikolićevi izvolitvi skeptičen, ker načeloma ne zaupa nikomur, ki je imel v preteklosti zelo nacionalno usmerjeno retoriko. "Ampak tega, za kar sem pričakoval, da bo storil moj prijatelj Tadić, on ni storil, Nikolić pa je na koncu imel pogum za to. Zasluži si priznanje," je dejal Pahor.

Pahor je izrazil tudi optimizem glede nadaljnjega napredka Srbije na poti v EU, pa tudi glede nemške podpore Beogradu. "Mislim, da bi bila velika napaka, če EU ne bo razumel ogromnega napora pogajalcev" iz Beograda in Prištine, je dejal Pahor, ki je posebej izpostavil napore Srbije.

Pahor: Sem prijatelj Makedonije
Pahor je v Skopju makedonskemu kolegu Đorđu Ivanovu svetoval, kaj mora storiti Makedonija, da dobi datum začetka pogajanj z EU-jem. Dejal je, da kot prijatelj Makedonije meni, da je treba znova ponuditi verodostojno pobudo za kompromis, ob kateri mednarodna javnost ne bo ostala ravnodušna.

"Oni morajo jasno videti, da je Makedonija pripravljena na kompromis," je dejal Pahor, ki je izrazil pričakovanje, da se bo nato tudi od Grčije pričakoval ustrezen odgovor.

"BiH ne bo razpadel"
Pahor je spregovoril tudi o drugih državah v regiji. Verjame, da Bosna in Hercegovina ne bo razpadla in da Republika srbska ne bo razglasila neodvisnosti. "Nasprotno, mislim, da ima BiH potencial. To je multikulturna in multietnična država in iskreno mislim, ko pravim, da imajo Bošnjaki, Srbi in Hrvati zdrav razum in izkušnje, a potrebujejo politično voljo, da se ustvari ustavna rešitev, ki jim bo omogočala sobivanje."

BiH je bogat z viri ter marljivimi in pametnimi ljudmi, je dejal. "Kot zunanji opazovalec mislim, da je treba imeti politično voljo in izogniti se neprestanemu razmišljanju o tem, kaj pomenita nacionalnost in politična pripadnost. Zdi se mi, da je to največja ovira za Bosno."

Pahor je proti "jugosferi"
"Mislim, da ni koristi od takšne ideje. To bi bil prej korak nazaj kot naprej k formalni vključitvi teh držav v Unijo v ekonomskem in političnem smislu. Vsaka država mora sama izvesti reforme in se prilagoditi pravnemu redu EU-ja," je o ideji "jugosfere" dejal Pahor.