Kosovo je neodvisnost razglasilo leta 2008. Foto: EPA
Kosovo je neodvisnost razglasilo leta 2008. Foto: EPA
Kosovo je priznala večina držav EU-ja, v svetovnem merilu pa je odstotek precej manjši. Foto: EPA

Kosovo ne priznava pet od 27 članic Unije: Španija, Grčija, Romunija, Slovaška in Ciper. Po navedbah kosovskega dnevnika Kohe ditore so vse glasnejši pozivi po referendumu o neodvisnosti v španski provinci Kataloniji še dodatno otežili potencialno špansko priznanje Kosova.

"Medtem ko člani kosovske vlade tekmujejo med seboj, kdo je pridobil več priznanj različnih držav tretjega sveta, znotraj Evropske unije in Nata ni nobenega premika, ki bi zbudil kakršen koli up na to, da bodo Kosovo priznale nekatere države, ki so sicer članice teh organizacij, a se priznanja otepajo," piše dnevnik. "Brez teh priznanj uresničenje teženj po evropskih integracijah ostaja samo sanje, ki se ne morejo uresničiti."

Nato in EU zavajala?
Ob tem Kohe ditore dodaja, da lahko v Nato in EU vstopijo samo suverene države. "Severnoatlantska zveza je skušala ustvariti iluzijo, da Kosovo lahko vstopi vanjo, da se lahko včlani in da lahko dobi nekakšen partnerski status kot država, čeprav je ne priznavajo vse države članice", piše časopis.

Po drugi strani EU Kosovu nudi odnose in sporazume na enak način kot ostalim regijam, entitetam in skupnostim, ki niso suverene države.

"Kosovo seveda ni v poziciji, da reče 'ne' tem ponudbam EU-ja. Ni pa treba, da se Kosovo s tem zadovolji in da celo manipulira s svojim javnim mnenjem, kot da ga EU obravnava kot vse druge države. To, preprosto rečeno, ni točno. Kosovo je obravnavano drugače, razlika pa je v dejstvu, da je samo Kosovo pristalo na to, da ga obravnavajo drugače," še piše Kohe ditore.

Romunija in Ciper na strani Srbije
Kosova sicer skupno ne priznava 94 držav sveta.

Med EU-peterico, ki leta 2008 nastale države ne priznava, se je Španija za to večinoma odločila zaradi implikacij glede lastnih ozemelj in njihovih osamosvojitvenih teženj. Grčija kosovske neodvisnosti ne podpira, podpira pa članstvo Kosova v vrsti mednarodnih organizacij. Romunija je zelo prepričljivo glasovala proti podpori, zunanji minister Cristian Diaconescu pa je izpostavil, da kosovska neodvisnost krši načela mednarodnih zakonov.

Ciprski predsednik Dimitris Hristofias je leta 2009 na srečanju s takratnim srbskim predsednikom Borisom Tadićem poudaril, da "Ciper ne priznava in tudi ne bo priznal enostransko razglašene neodvisnosti Kosova. Smo na vaši strani, ne le zato, ker je vaš primer podoben našemu, ampak zato, ker gre za principe."