Lagardova je prepričana, da grški dolg ni več vzdržen. Foto: Reuters
Lagardova je prepričana, da grški dolg ni več vzdržen. Foto: Reuters
Joeren Dijsselbloem in Evklid Cakalotos
Grški finančni minister Evklid Cakalotos upa, da bodo Grki znali izkoristiti novo mednarodno pomoč. Foto: Reuters

Potem ko so finančni ministri evrskega območja v petek po večurnih pogovorih potrdili dogovor o tretjem programu pomoči Grčiji v vrednosti do 86 milijard evrov, ki jih bo Grčija prejela v naslednjih treh letih, je grški finančni minister Evklid Cakalotos dejal, da upa, da bodo Grki iz tega dogovora naredili najboljše možno in izkoristili reforme v svoj prid.

Finančni minister ene najvplivnejših članic območja evra Nemčije Schäuble vidi nov program pomoči Grčiji kot priložnost, a hkrati opozarja, da je treba ostati previden, saj gre za velike vsote denarja, ki jih bodo zagotovili za pomoč Grčiji. Ob tem je še dejal, da bodo uresničevanje grških zavez glede na izkušnje preteklih let budno nadzirali in da bo pomoč izplačana postopoma. Ob tem je Schäuble še pohvalil pripravljenost vlade v Atenah na sodelovanje, ki jo je ta pokazala v minulih tednih.

Prva tranša bo vredna 26 milijard evrov
V skladu z dogovorom bo prezadolžena Grčija v prvi tranši dobila 26 milijard evrov za poplačilo najnujnejših obveznosti in dokapitalizacijo bank, kasneje pa še druge obroke pomoči. Nov program pomoči, že tretji v zadnjih letih, predvideva številne reforme, ki jih bodo morale Atene izvesti v zameno za pomoč.

Petkov dogovor morajo zdaj potrditi še parlamenti nekaterih držav članic območja evra, med njimi tudi nemški. Bundestag bo o novem programu pomoči Grčiji glasoval v sredo prihodnji teden.

IMF se zavzema za odpis dolga
Medtem so iz Mednarodnega denarnega sklada evrsko območje pozvali, naj Grčiji ponudi odpis dolga. Vodja sklada Cristine Lagarde je pozdravila dogovor, ki so ga mednarodni posojilodajalci sklenili z Grčijo, a ob tem opozorila, da grški dolg postaja nevzdržen. "Grčija potrebuje odpis dolgov, veliko večjega kot smo razmišljali do sedaj," je dejala in dodala, da Grčija ne bo zmogla sama doseči vzdržnosti svojega dolga.

Na to se je že odzval nemški finančni minister, ki je v intervjuju za Deutsche Welle povedal, da je nekaj prostora za odpis grškega dolga, a da je ta omejen. "Odpuščanje dolga ni v skladu z evropsko zakonodajo," je dejal in dodal: "Imamo sicer nekaj prostora za dodatne ukrepe, a je ta prostor precej omejen".