Zuckerberg je porabil okoli 22 minut za odgovore na vprašanja, ki so jih predstavniki posameznih političnih skupin postavljali 60 minut. Foto: Reuters
Zuckerberg je porabil okoli 22 minut za odgovore na vprašanja, ki so jih predstavniki posameznih političnih skupin postavljali 60 minut. Foto: Reuters
Protest pred poslopjem parlamenta
Poslanci so opozarjali na vprašanje monopola Facebooka in na njegovo moč, ki je za nekatere že prevelika. Foto: Reuters

Zuckerberg je evropskim poslancem in poslankam v 90-minutnem nastopu zagotovil, da se škandal, kakršen je bil glede Cambridge Analytice in zlorabe podatkov uporabnikov Facebooka, ne bo ponovil. Branil se je pred obtožbami, da ima njegovo podjetje preveliko moč.

Njegov nastop je bil zasnovan tako, da je porabil manj kot 30 minut za odgovarjanje na 60-minutni blok zaporednih vprašanj poslank in poslancev. 12 jih je v imenu različnih političnih skupin postavilo na desetine vprašanj, ki so se tudi prekrivala, poroča Guardian, Zuckerberg pa je lahko izbiral, na katera bo odgovarjal.

Damian Collins, predsednik britanskega parlamentarnega odbora za digitalno medijsko kulturo in šport, pred katerim Zuckerberg ni želel nastopiti, je po poročanju BBC-ja srečanje v Bruslju označil za "izgubljeno priložnost". "Na žalost je format zaslišanja gospodu Zuckerbergu omogočal, da izbira svoje odzive in da ne odgovarja na posamezne točke," je dejal.

Format je bil tako drugačen od tistega v ameriškem kongresu prejšnji mesec. Ameriški poslanci so namreč Zuckerberga zasliševali navzkrižno, v Evropskem parlamentu pa so politične skupine najprej vse postavile po več vprašanj, nato pa je Zuckerberg v 22 minutah podal odgovore na vprašanja, ki jih je sam izbral. BBC poroča, da je format dogodka Zuckerbergu omogočal, da je vprašanja združil glede na splošna področja in je zato tudi dajal zgolj splošne odgovore.

Zuckerberg, ki je ob koncu nastopa dejal, da se zaveda, da na veliko specifičnih vprašanj ni mogel odgovoriti, je sicer obljubil, da bo njegovo podjetje poslalo dodatne odgovore v pisni obliki.

Opozorila glede monopola
V Evropskem parlamentu so se pojavili pomisleki in opozorila glede Facebookovega monopola. Vodja skupine liberalcev Guy Verhofstadt se je pritožil, da ni prejel odgovora na obtožbo, da uživa Facebook monopol. Vodja konservativne Evropske ljudske stranke, največje politične skupine v parlamentu, Manfred Weber pa je dejal, da je čas, da se razpravlja o razbijanju Facebookovega monopola, češ da "že ima preveliko moč".

Evropski parlament sicer nima pristojnosti, da razbija Facebook, lahko pa stopnjuje pritisk na Evropsko komisijo, da podrobneje pregleda spletnega velikana.

Nastop v Evropskem parlamentu je bil eden izmed Zuckerbergovih nastopov pred institucijami, v katerih se je ustanovitelj vplivnega družbenega omrežja opravičeval zaradi zlorabe osebnih podatkov na desetine milijonov uporabnikov omrežja v povezavi s podjetjem Cambridge Analytica.