Evropska unija
Prebežnik
Omenjene države ne sprejemajo begunskih kvot, kot jih je določila Evropska komisija. Foto: Reuters
Madžarska
Madžarska vlada je v kampanji za visokošolski zakon uporabila fotografijo Georgea Sorosa in napis: 'Ne dovolite, da se Soros zadnji smeje.' Foto: Reuters

Dodaj v

Poljska, Madžarska in Češka zaradi nesolidarnosti do beguncev pred Sodišče EU-ja

Proti Madžarski tudi postopek zaradi zakona o financiranju tujih univerz
7. december 2017 ob 12:30,
zadnji poseg: 7. december 2017 ob 16:08
Bruselj - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Evropska komisija je odločila, da primer nesodelovanja Poljske, Madžarske in Češke pri preseljevanju prebežnikov iz Italije in Grčije v druge članice EU-ja napoti na Sodišče Evropske unije.

"Sodišče je vselej skrajni ukrep," je poudaril prvi podpredsednik Komisije Frans Timmermans, ki še vedno upa, da bo mogoče najti izhod v sodelovanju s temi tremi državami.

Na njihove očitke, da ima lahko solidarnost različne oblike, da je na primer mogoče pomagati tudi z denarjem in podporo obalni straži, Timmermans odgovarja, da so seveda tudi vse te oblike pomoči pomembne, vendar ne morejo biti alternativa solidarnosti z drugo članico, ki se spoprijema z resno krizo. Poljska, Madžarska in Češka so zavrnile sistem kvot glede razdelitve beguncev po državah članicah EU-ja.

Članice morajo namreč v skladu s sprejeto zakonodajo vsake tri mesece sporočiti, koliko beguncev bodo sprejele v okviru sheme za premeščanje. Madžarska in Poljska nista sprejeli še nobenega begunca, Češka pa ni ukrepala že več kot leto dni. Shema za premeščanje beguncev znotraj Unije se je iztekla septembra, a v komisiji, kjer položaj primerjajo z neplačanim računom, pravijo, da je obveznosti treba izpolniti do konca.

V Grčiji je po novembrskih navedbah komisije le še 750, v Italiji pa še 3.100 ljudi, ki jih je treba premestiti. Doslej so članice premestile okoli 31.500 ljudi. To je daleč od prvotnega cilja, zastavljenega pred dvema letoma, da bodo članice premestile 160.000 beguncev. Pozneje so članice ta cilj znižale na okoli 98.000 ljudi, a še vedno so jih premestile znatno manj.

Poljska: Branili bomo naše stališče
Namestnik poljskega zunanjega ministra Konrad Szymanski je dejal, da je Poljska na Sodišču EU-ja pripravljena braniti svojo odločitev, da ne sprejema beguncev iz Afrike in Bližnjega vzhoda. Szymanski je odločitev Poljske povezal z "dolžnostjo poljske vlade zagotavljati javno varnost". Vlada namreč prihod beguncev postavlja v kontekst džihadističnih napadov v zahodni Evropi, izpostavlja pa tudi težave z identificiranjem prebežnikov.

Postopek proti Madžarski tudi zaradi zakona o nevladnih organizacijah
Bruselj je Madžarsko poleg tega napotil na Sodišče EU-ja tudi zaradi njenega zakona o financiranju nevladnih organizacij in tujih univerz. Budimpešta je namreč aprila sprejela sporni visokošolski zakon, ki naj bi zaradi omejitev za tuje univerze privedel do zaprtja zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU) milijarderja Georgea Sorosa. Zato je Evropska komisija aprila že sprožila pravni postopek proti Madžarski, saj zakon po njihovem mnenju spodkopava načela akademske svobode in je nezdružljiv z demokratičnimi vrednotami EU-ja.

Kot so pojasnili v Bruslju, gre pri ukrepu zaradi madžarskega zakona o nevladnih organizacijah, ki se financirajo iz tujine, za tretjo fazo postopka za ugotavljanje kršitev. Sledi uradnemu opominu, ki ga je komisija Budimpešti poslala 14. julija, in obrazloženemu mnenju z dne 4. oktobra letos.

Omejevanje donacij iz tujine
Komisija se je odločila, da proti Madžarski začne sodni postopek, ker ni izpolnila obveznosti iz pogodbe v zvezi s prostim pretokom kapitala, saj določbe zakona o nevladnih organizacijah posredno diskriminirajo in nesorazmerno omejujejo donacije iz tujine, ki so namenjene organizacijam civilne družbe.

Poleg teh pomislekov Evropska komisija meni, da Madžarska krši pravico do svobode združevanja ter pravico do zasebnega življenja in varstva osebnih podatkov, kakor so določene v listini EU-ja o temeljnih pravicah v povezavi z določbami pogodbe EU-ja o prostem pretoku kapitala.

Madžarska je imela po objavi obrazloženega mnenja Komisije sicer mesec dni časa, da bi sprejela potrebne ukrepe. Madžarski organi na obrazloženo mnenje niso odgovorili v roku. Prav tako Madžarska do danes v skladu z zakonodajo EU-ja ni spremenila ali razveljavila spornih določb zakona o nevladnih organizacijah, zato se je Evropska komisija odločila, da zadevo predloži Sodišču EU-ja.

Madžarski zakon o nevladnih organizacijah, ki se financirajo iz tujine, uvaja nove obveznosti za tiste nevladne organizacije, ki letno iz tujine prejemajo več kot 7,2 milijona forintov finančnih sredstev (približno 24.000 evrov). Med drugim se morajo registrirati in se v vseh svojih publikacijah, na spletnih mestih in v gradivih za medije označevati kot "organizacije s podporo iz tujine" ter madžarske oblasti obveščati o prejetih finančnih sredstvih iz tujine. Če ne izpolnijo novih obveznosti glede poročanja in preglednosti, organizacijam grozijo kazni.

Postopek pred Sodiščem EU-ja zaradi madžarskega zakona o visokem šolstvu je Evropska komisija medtem sprožila, ker nesorazmerno omejuje delovanje evropskih in neevropskih univerz ter ga je treba ponovno uskladiti z zakonodajo EU-ja. Komisija je postopek pred Sodiščem EU-ja začela, ker spremenjeni zakon ni v skladu s svobodo ustanavljanja in opravljanja storitev kjer koli v EU-ju, ki jo uživajo visokošolske institucije.

Stroge omejitve za tuje univerze
Poleg tega Komisija še vedno meni, da je nova zakonodaja v nasprotju s pravico do akademske svobode, pravico do izobraževanja in svobodo gospodarske pobude, kot izhajajo iz listine EU-ja o temeljnih pravicah in pravnih obveznosti EU na podlagi mednarodnega trgovinskega prava, so sporočili v Bruslju.

Evropska komisija je aprila začela postopek za ugotavljanje kršitev proti Madžarski. Ker so madžarski organi v odgovorih na uradni opomin, obrazloženo mnenje in dodaten uradni opomin vztrajali pri svojem stališču ter zakona o visokem šolstvu niso uskladili z zakonodajo EU-ja, se je Bruselj tudi v tem primeru odločil zadevo predložiti Sodišču EU-ja.

Madžarski zakon o univerzah, ki nimajo sedeža v EU-ju, je uvedel stroge omejitve za tuje univerze. Tistim, ki ne prihajajo z območja Evropske unije, so onemogočili podeljevanje madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav. Pogoj za delovanje neevropskih univerz je tudi, da delujejo v svoji matični državi.

A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Lukos
# 07.12.2017 ob 12:54
Tole niso begunci ampak ekonomski migranti!!!! Še sam ZN je naredil študijo na to temo in prišel do zaključka, da so prišli samo iz ekonomskih razlogov in ne ker bežijo pred vojno.
nvk
# 07.12.2017 ob 13:03
Ja, s tole fotko pa res kazete svojo objektivnost in distanco od te tematike. Hkrati pa ze sam naslov zavaja "zaradi nesolidarnosti do beguncev" kar je neko posplosevanje, tozijo jih zaradi zavrnitve vsiljenih kvot. A.P.J. si zasluzi cvek za tole, urednik pa disciplinski ukrep.
anjago2
# 07.12.2017 ob 13:01
begunci pred čim, ali pred kom so zbežali iz turčije na poljsko? če bi jim nekdo povedal da je na grenlandiji socialka 3000 evrov bi verjetno vsi šli tja... nekak že
Sorrento
# 07.12.2017 ob 13:12
To so gosti gospe Merkel!

Ona jih je povabila na lastno pest in ne EU. In zakaj bi jih zdaj morali sprejemati drugi?
el kondor prevc
# 07.12.2017 ob 13:10
Kje sploh piše. da mora vse begunce tega sveta sprejeti ravno 27 članic EU, če pa je na svetu skoraj 200 držav.

Kaj pa ZDA, Kanada, Japonska, Koreja, Katar, SA, ZAE, Bahrain, Nova Zelandija, Avstralija, Islandija, Malezija, Indonezija, Rusija, Brazilija.... A bodo sprejele kakega begunca (migranta)?
Druga Švica
# 07.12.2017 ob 13:09
EU pa na sodišče zaradi neupoštevanja odločitev suverenih držav, da zavrnejo prestopnike meje brez dokumentov.
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 13:12
V Grčiji in Italiji ni beguncev, ampak so samo še ekonomski migranti.
amorce
# 07.12.2017 ob 13:08
EU je zrel da se razcepi na zahodno in vzhodno višjegrajsko evropo...
upam da se to čimprej zgodi
osebno sem opredeljen za višjegrajsko nekam na poljsko
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 13:07
SamoRes

Prav dolgočasen si že s tem nenehnim ponavljanjem Janševe izjave. Pa če jo že tako rad citiraš, potem citiraj kompletno izjavo, ne samo en del, ki tebi ustreza.
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 13:13
Zaradi nesolidarnosti pred sodišče?

Prvič v svojih 125-ih letih slišim za kaj takega?
Druga Švica
# 07.12.2017 ob 13:13
Tele begunske kvote pa naj EU porazdeli med ZDA, Izrael in Saudsko Barabijo - povzročitelje vojn na bližnjem vzhodu.
artoum
# 07.12.2017 ob 13:12
očitno nas imate za totalne mentalne invalide. kaj je ta fotka , s kje je ? živimo v dobi interneta in dobro vemo kaj sem prihaja.
pa da nebi s tube začel limat posnetke , kako razposajeni so t.i. begunci.
brisan po hitrem postopku aneda......
vrtojb5
# 07.12.2017 ob 13:31
Bravo poljska in ostali. Ne pustite se ustrahovat.
dbalazek
# 07.12.2017 ob 13:14
Kateri begunci že?
patriot1970
# 07.12.2017 ob 13:16
Madžarski, Sloveniji plačati za ograjo,.......Merklovo in Renzija pa pred sodišče!
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 13:09
SamoRes

Evo, samo zate, celotna izjava: "Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno. Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema."
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 13:21
Hahahaha
"Bodi solidaren ali pa na sodišče"
Če si v plačevanje za "begunce" prisiljen, to ni solidarnost. Temu se reče izsiljevanje.
Ori
# 07.12.2017 ob 13:32
To je poskus vsilitve genocida nad staroselci. Koliko časa bomo še prenašali bruseljsko korporacijsko elito? Zakaj Slovenija ni v Sodnem postopku? Zato ker imamo brezhrbtenične politike.
guverner
# 07.12.2017 ob 13:42
Slovaki so jih pa (zaenkrat) zvito ''nategnili''. Ravno tako niso sprejeli nikogar iz vsiljene muslimanske migrantske kvote, so pa prostovoljno sprejeli nekaj deset pravih beguncev, krščanske veroizpovedi. Številčno sicer precej manj od ''predpisanega'', vendar tako ali tako nobena država še ni (in tudi nikoli ne bo) dosegla končne kvote. :)
guverner
# 07.12.2017 ob 13:26
Kar milo se mi stori pri srcu, ko prebiram odkrito antimigrantska in celo antibegunska stališča MMC ''levičarjev''. Pa kaj ste res taki ignoranti, da ne veste, kako s srcem se slovenska levica, na čelu s SD in Levico, zavzema za njih? Posameznike celo, pred policijo, v parlamentu in na psihiatriji skriva! :)
artoum
# 07.12.2017 ob 13:18
lahko se samo vprašamo kako močna je ta AGENDA. nenazadnje so celo papeža menjal zaradi tega......
Manos de Piedra
# 07.12.2017 ob 13:15
Vse vzhodnoevropske države bi morale nujno čimprej iti iz propadajoče EU.
Tetameta
# 07.12.2017 ob 13:47
Evropa se stara, potrebne so rešitve če želimo ohraniti socialno državo in brezplačno zdravstvo. A dej? In rešil jo boš s temi inženirji iz Afrike?
el kondor prevc
# 07.12.2017 ob 13:12
Janša:
Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno.


Zmeraj pozabiš povedat, da je bila takrat kvota za Slovenijo 20 beguncev, tudi povsod po Evropi 5x manj.
osservatore
# 07.12.2017 ob 13:41
Poljska, Madžarska in Češka zaradi nesolidarnosti do beguncev pred Sodišče EU-ja

1. Najprej vprašanje:a lahko zvemo za katere begunce gre? MMC dejte že enkrat ločiti med termini kot so begunci in ekonomski migranti.

2. Če me spomin ne vara jih je gospa willkommen vabila, torej so to njeni gostje. Lahko jih obdrži. Za vedno.

3. Italjanska lokalna mafija v navezi s tihotapci z belim blagom iz Libije na veliko služi z uvozom migrantov. Med drugim več sto tisoč migrantov dela na nasadih in poljih v južni Italiji. Zakaj naj bi nenadoma vsi složno podpirali uvoz migrantov in njihovo kvotno razseljevanje po EU-ju?

4. Podpiram(o) nestrinjanje višegrajskih držav s politiko nekaterih (vodilnih) držav v EU-ju.
patriot1970
# 07.12.2017 ob 13:30
Pravi obraz Merklove:
Najprej Refugess willkomen, ...potem vsiljevanje gostov po ostalih državah EU,....potem Wir schaffen das,......potem postavitev mejnih kontrol znotraj članic šengena,......na koncu pa še plačilo "gostom" v višini 3.000 evrov....samo da odidejo ....in seveda nova parola: Your country, Your future, Now!

Bi lahko kdo prosim preveril mentalno zdravje te ženske?

https://www.rt.com/news/411827-germany-refugees-payment-deportation/
Sci-fi
# 07.12.2017 ob 13:46
dokler bomo samo pisali komentarje pod take novice, se invazija ne bo končala...
Deep_G
# 07.12.2017 ob 14:23
Kaznovati Poljsko, Češko in Madžarsko pomeni v tem primeru nespoštovanje suverenosti teh treh držav! Pika!
Tetameta
# 07.12.2017 ob 13:46
Kašni begunci že?? Kje teli od EUja vidijo begunce?
Titomir
# 07.12.2017 ob 14:33
V Vsakem primeru bolje sodišče in mir kot pa migranti.
moj komentar
# 07.12.2017 ob 14:13
Evropa so elite predvidele kot področje na katerega se bo naselilo čimveč migrantov iz Afrike in BV.
Gre za načrtno politiko brisanja evropskih držav ter narodov in rasno in gensko mešanje, ki bo med prebivalstvo vneslo neslogo in medsebojna trenja. Na ta način bodo bogate elite še bolj nedotakljive in močne, saj bodo tako lažje vladale in plenile. Delovna sila bo poceni, standard pa bo lahko slabši.
Le komu odgovarja Evropa tisočerih sekt in ljudi brez porekla?
patriot1970
# 07.12.2017 ob 13:23
Madžarska ponudila azil zavrnjeni azilantki iz Švedske.
Poljska Siriji pomaga z humanitarno pomočjo.

Obe državi si zaslužiti pohvalo in nagrado za humanitarnost!

http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/30142
4,Poland-announces-multimillion-euro-aid-package-for-Syria

https://twitter.com/V_of_Europe/status/8
97460061890633728
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 14:28
SamoRes

Ti si pa res obseden z Janšo. Pa če pogledamo to izjavo (ni pomembno sploh, kdo jo izjavi), je skoraj 100% res. Sirski begunci (govorimo o pravih beguncih iz Sirije!) so bili v večini izobraženi, šolani in dokaj denarno premožni ljudje, saj Sirija pred vojno ni bila revna država. Problem za Evropo niso pravi sirski begunci, ampak ekonomski migranti, ki se delajo begunce. V prvem pravem begunskem valu so bile res družine, starci, otroci (Sirci) ipd. V naslednjih valovih pa so bili samo še migranti (mladci, ki si doma ne želijo delat ampak bi radi uživali naše zahodno blagostanje prisesani na socialno).
patriot1970
# 07.12.2017 ob 13:18
Zakaj so pa v Nemčiji vložili 2.000.000,00 evrov v ureditev deportacijskega centra za zavrnjene prosilce za azil? Bodo deportirali begunce?

https://twitter.com/V_of_Europe/status/9
23840233388601344
lončekkuhaj
# 07.12.2017 ob 15:16
Tara_S Izvolite, dajte nam zgled in financirajte eno družino beguncev v Sloveniji, nam pa pustite, da delamo po svoji vesti. Ne bodite dobrodelni na tuj račun.
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 15:16
Tara S

Daj ti ta svoj levičarski populizem širi na internetnih straneh svojih strank, ne na javnem RTV portalu.
Harmonist
# 07.12.2017 ob 14:58
EU je smrtna grožnja za Evropo.
pobrisan
# 07.12.2017 ob 14:32
Putin pravi da je vojna v Siriji končana in se begunci lahko vrnejo domov in prispevajo pri obnovi domovine. Če se ne vrnejo, postanejo avtomatsko ekonomski migranti. Naši begunci iz Bosne so po vojni v večini odšli nazaj domov.
smallbudget
# 07.12.2017 ob 14:28
Integracija v Nemčiji se je zadnji dve leti izkazala za zelo neuspešno, predvsem pa ekstremno drago. Na leto zapravijo med 20 in 25 MILIJARD evrov za ilegalce, predvideno je pa 93 MILIJARD € do leta 2020.
Seveda bo trajalo leta, da bodo ti ljudje sploh lahko zasedali delovna mesta z višjo dodano vrednostjo in dobrimi prihodki.
Seveda, račun je previsok in ljudje upravičeno šizijo. Tale "sodišče" EU v tem primeru nima nobenega stika z realnostjo, evropsko komisijo, ki je pa to predlagala, pa TAKOJ zamenjat.
generacija56
# 07.12.2017 ob 14:02
Demokracija v EU na prelomni točki.
Sedaj se odloča o tem, ali v Eu resnično vlada ljudstvo, ali elita, ki je z direktnim financiranjem vala migrantov želela sprožiti kaos v Evropi, da bi nato ljudstvo SAMO prosilo za več policijske zaščite in sprejelo represijo!!!!
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 14:36
Zadeti Derviš

Zamenjaj že drogo, ta ti preveč škoduje!!
artoum
# 07.12.2017 ob 13:18
*ja, rkc hoče muslimane v evropi .
tukaj se pa meni neha........
Olympic1
# 07.12.2017 ob 14:35
Madžarska prepovedala donacije iz tujine določenin skupinam in sedaj jih eu toži ker ovirajo prost pretok kapitala??? Pa saj vsi vemo od kod in kam je namenjen ta denar!!!
Miham
# 07.12.2017 ob 16:13
Slovenija bi morala solidarnostno pridruzit svojimi srednjeevropskimi bratom v prizadevanjih za ohranitev evropske Evrope!
Altknight
# 07.12.2017 ob 15:59
Franc jozef, Tara s in zadeti dervis. LOL
freestar
# 07.12.2017 ob 15:09
Poljska, Madžarska in druge države člance EU ščitijo lastne interese, saj se zavedajo pasti, v katero jih žele pahniti Merklova in co.. Nobena od upornih članic ni kriva za begunski eksodus, nobena pa tudi nima tolikšnih sredstev kakor Nemčija, Francija, ali Italija.
Sicer pa bi bilo najpošteneje, da begunce prevzamejo države, ki so sodelovale v bojnih operacijah širom bližnjega vzhoda in širše. Krivci za nastalpo situacijo naj pomagajo, nas in druge pa naj puste pri miru. Koliko beguncev pa so že sprejele ZDA in Rusija, ki denimo zelo aktivno sodelujejo v ofenzivnih akcijah v Siriji?
Miham
# 07.12.2017 ob 14:52
Merkla jih je vabila, Merkla naj jih ima!
Titomir
# 07.12.2017 ob 14:34
Kaj pa naj premeščajo saj ni beguncev.

Prve kvote so bila za 160 000 nato so psustili mejo na 90 000. Premestili so jih do zdaj okoli 30 000 taki, ki so pa še upravilčeni, doi premestitve pa jih je 10 000 se pravi fali 50 000 beguncev ostalo niso begunci ampak migranti, ki nimajo pravice, do premestive.
el kondor prevc
# 07.12.2017 ob 13:53
Poljska, Madžarska in Češka zaradi nesolidarnosti do beguncev

Človeku se kar milo stori.
zamudnik
# 07.12.2017 ob 13:41
Kadija tuži, kadija sudi.
Kazalo