"S spremembo zakona bi le dve stranki imeli možnost izvolitve svojih predstavnikov v Evropski parlament," je Duda na nacionalni televiziji pokritiziral zakonodajo vladajoče stranke. Foto: Reuters

onemogočila izvolitev predstavnikov manjših strank.

"Zavračam podpis in zakon pošiljam nazaj v parlament, da ga vnovič preuči," je na poljski javni televiziji povedal Duda. "S spremembo zakona bi le dve stranki imeli možnost izvolitve svojih predstavnikov v Evropski parlament," je dejal po poročanju Deutsche Welle.

Spremembo zakonodaje, ki jo je vložila vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), je parlament potrdil pretekli mesec. Da bi začela veljati, je bil potreben samo še predsednikov podpis.

PiS je predlagal dvig volilnega praga s pet na kar 16,5 odstotka. V PiS-u trdijo, da bi z reformo poenostavili zdaj zapleten volilni sistem in okrepili zastopanost manj poseljenih območij.

Na Poljskem je zanimanje javnosti za evropske volitve sicer nizko, zadnjih volitev se je udeležilo 23,83 odstotka upravičencev, manjšo udeležbo pa so med vsemi državami EU-ja imeli le še na Češkem.

Opozicija trdi, da želi vladajoča stranka s tem zakonom na evropskih volitvah prihodnje leto le povečati število svojih evropskih poslancev.

Večini strank napovedujejo pod 10 odstotkov
Strokovnjaki iz poljskega senata opozarjajo, da bi 16,5 odstotka glasov lahko zagotovo dosegli le PiS in opozicijska liberalna Državljanska platforma (PO). Glede na zadnje raziskave javnega mnenja bi PiS osvojil 40 odstotkov glasov, PO pa 26. Drugim strankam ankete napovedujejo manj kot deset odstotkov.

Deutsche Welle medtem še izpostavlja, da bo Duda, sicer zaveznik vladajočega PiS-a, na volitvah leta 2020 potreboval podporo majhnih strank, če bo želel osvojiti še drugi predsedniški mandat.