EU bo kmetom ponudil nov sveženj ukrepov za spopadanje s krizo. Foto: BoBo
EU bo kmetom ponudil nov sveženj ukrepov za spopadanje s krizo. Foto: BoBo

Med ukrepi, ki jih je danes napovedala Evropska komisija, je uporaba prostovoljnih ukrepov za upravljanje ponudbe. Evropski komisar Phil Hogan se je zavezal, da bodo omogočili prostovoljne dogovore znotraj zadrug in drugih združenj, je povedal slovenski minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Komisar je sprejel tudi pobudo nekaterih držav, da se podvoji količina interventnega skladiščenja masla in mleka v prahu na 215.000 ton za posamezni proizvod. Prav tako bodo preučili pobudo, da se takoj aktivira skladiščenje svinjskega mesa kot tudi, da se začasno poveča meja za enkratno pomoč države, ki trenutno znaša 15.000 evrov za obdobje treh let.

Na voljo bo več denarja za promocijo na tujih trgih. Tega je po Židanovih besedah na voljo več kot sto milijonov evrov, od katerih jih je v uporabi že 13 milijonov.

Židan bi kmetom dajal enkratno pomoč
Slovenija je med drugim podprla ukrepe, ki sta jih predstavili Francija in Nemčija. Eden izmed ukrepov predvideva, da se evropski trg razbremeni z izvozom na tretje trge. Za to je na voljo nov instrument, in sicer posojilne linije kupcev zunaj EU-ja, da kupijo evropske proizvode, je pojasnil Židan.

Drugi ukrep je prostovoljna shema zmanjševanja proizvodnje, ki bi se financirala prek EU-ja, tretji pa ponovitev ukrepov iz leta 2015.

Slovenija se je po Židanovih besedah zavzela, da se ponovno uvede zasebno skladiščenje prašičjega mesa in da se kmetom ponovno ponudi enkratna pomoč. Zavzela se je tudi za to, da se ukrep na področju sadja in zelenjave, kjer se pričakujejo viški, ne konča konec prve polovice tega leta, ampak da se nadaljuje, kot tudi, da države ne bodo diskriminirane.

Ob podpori držav Višegrajske skupine ter Francije, Avstrije, Romunije in Bolgarije je slovenska stran tudi opozorila, da je zdaj primeren čas za uvedbo obveznega označevanja porekla surovine, kar pri proizvodih iz mleka ni predvideno, je še povedal Židan.