Šušteršič se v Luksemburgu udeležuje srečanja finančnih ministrov EU-ja. Foto: EPA
Šušteršič se v Luksemburgu udeležuje srečanja finančnih ministrov EU-ja. Foto: EPA
EU v pričakovanju španske prošnje za pomoč

Janez Šušteršič je v Luksemburgu ponovil pričakovanja vodje evrske skupine Jean-Clauda Junckerja, ki je v četrtek napovedal, da bo Madrid za finančno pomoč španskim bankam uradno zaprosil do ponedeljka.

Pomoč je sicer že dogovorjena. Po trenutnih ocenah španske banke potrebujejo okoli 60 milijard evrov, medtem ko je evrsko območje pripravljeno pomagati s sto milijardami evrov.

Slovenija si želi, da bi španskim bankam pomagali s stalnim reševalnim skladom, evropskim mehanizmom za stabilnost (ESM), saj mora naša država v ta sklad vplačati osnovni kapital, potem pa operacije sklada ne povečujejo njenega dolga.

Pogodba o ESM-ju je bila podpisana februarja letos in mehanizem bo začel delovati, ko ga bo ratificiralo dovolj držav, da bo pokritih 90 odstotkov zajamčenega kapitala. ESM bo imel 700 milijard kapitala in do 500 milijard evrov posojilne zmožnosti.

Malo prostora za prilagoditve
V okviru drugega programa pomoči Grčiji so po besedah Šušteršiča mogoče le "res majhne prilagoditve", saj je kakršno koli popuščanje zelo težavno, kjer je pri reševanju vprašanja grških dolgov sodeloval tudi zasebni sektor.

Sicer pa je evrska skupina zelo vesela, da se je oblikovala nova grška vlada, in upa, da bo ta nadaljevala že sprejet program varčevalnih ukrepov, ki so ga morale Atene sprejeti v zameno za mednarodno finančno pomoč.

Trojka Evropske unije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki se je z grškimi oblastmi dogovorila o pomoči, se bo v Atene vrnila v ponedeljek. Z novo vlado se mora trojka dogovoriti o "posodobitvi" memoranduma o soglasju, ki je krovni dokument programa pomoči Grčiji, saj so razmere izredno težke.

Grčija se je za prvi program pomoči EU-ja in IMF-a dogovorila leta 2010. Vzpostavljen je bil triletni ad hoc mehanizem, skladno s katerim ji je bilo zagotovljenih do 110 milijard evrov dvostranskih posojil.

Marca letos je bil dogovorjen še drugi program pomoči, ki v letih 2012-2014 predvideva 164,5 milijarde evrov javnih sredstev od EU-ja in IMF-a. Poleg tega so zasebni upniki Grčiji odpisali za okoli 107 milijard evrov dolgov.

EU v pričakovanju španske prošnje za pomoč