Ukrajinski predsednik Petro Porošenko (v sredini) se je v Bruslju srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Foto: EPA
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko (v sredini) se je v Bruslju srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Foto: EPA

Odločitev je na seji ukrajinske vlade sporočil premier Arsenij Jacenjuk, ukrep pa naj bi začel veljati v 30 dneh. Ukrajinci tako ne bodo smeli nuditi blaga ali storitev Krimu. Izjeme bodo veljale za osebne predmete, hrano in humanitarno pomoč.

Premier Jacenjuk je poleg tega sporočil, da se njegova vlada pripravlja na sprejem načrta sodelovanja z zvezo Nato v prihodnjem letu. Gre za postavljanje temeljev za zbliževanje s tem zavezništvom.

Povračilni ukrepi Rusije
Le nekaj ur po ukrajinski napovedi prepovedi trgovanja s Krimom pa je ruski predsednik Vladimir Putin razveljavil prostotrgovinski sporazum med Ukrajino in Rusijo. Putinov odlok, ki bo začel veljati 1. januarja, navaja "izredne okoliščine, ki vplivajo na interese in gospodarsko varnost Ruske federacije" kot razlog za razveljavitev. Rusija je že predtem napovedala, da bo z novim letom prepovedala uvoz hrane iz sosednje Ukrajine, ker je Kijev sklenil prostotrgovinski sporazum z EU-jem.

Porošenko: Pripravljeni plačati ceno za svobodo
Na potezo Putina se je v Bruslju že odzval ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je izrazil obžalovanje. "Ukrajina se zaveda, da bodo omejitve z ruske strani škodovale ukrajinski ekonomiji, a smo pripravljeni plačati to ceno v zameno za svobodo in evropsko izbiro," pravi Porošenko. V Bruslju se bo srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Zaostritev odnosov v letu 2014
Odnosi med Ukrajino in Rusijo so se poslabšali lani, ko je Rusija po nemirih in protestih v Ukrajini, ki so odnesli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča, marca 2014 priključila Krim, nato pa tudi podprla proruske upornike na vzhodu Ukrajine.