Na italijanski otok Lampedusa se v zadnjih mesecih zgrinja na tisoče prebežnikov iz severa Afrike, zato je Italija zaprosila Bruselj za pomoč. Foto: EPA
Na italijanski otok Lampedusa se v zadnjih mesecih zgrinja na tisoče prebežnikov iz severa Afrike, zato je Italija zaprosila Bruselj za pomoč. Foto: EPA

Poslanci so se večinoma strinjali, da so prebežniki izziv za celoten EU in ne le posamezne članice, zato bi morala Unija pokazati solidarnost z državami, ki se spopadajo z največjim pritiskom prebežnikov, članice pa bi morale deliti odgovornost in bremena, povezana s prebežniki.

Resolucija o migracijskih tokovih tudi poudarja, da se EU ne more zanašati le na svojo agencijo za zunanje meje Frontex, kar zadeva pomoč Italiji pri spopadanju z valom prebežnikov iz severne Afrike.

Evropski parlament v resoluciji Svet EU-ja poziva k vzpostavitvi akcijskega načrta, na podlagi katerega bi članice delile bremena, povezana z vrnitvijo prebežnikov in podporo tistim, ki se ne morejo vrniti v domovino.

Nujno zmanjšati brezposelnost v državah prebežnikov
Poslanci so kot edini dolgoročni ukrep za zajezitev vala priseljencev v Evropo izpostavili nujnost ukrepov za zmanjšanje brezposelnosti v njihovih domovinah. Izrazili so nezadovoljstvo, ker je EU med protesti v Libiji prekinil sodelovanje s to državo na področju migracij, in dodali, da bi morali sodelovanje čim prej vzpostaviti, ko bo Libija dobila novo prehodno vlado, ki bo pripravljena spoštovati človekove pravice.

Resolucija se zavzema za vzpostavitev podobnih dogovorov tudi z drugimi državami, kar naj bi omogočilo oblikovanje učinkovitejšega sistema za nadzor migracij delavcev v tranzitnih državah.

Komisija pripravljena ponuditi začasno zaščito
Med razpravo o migracijskih tokovih oziroma težavah s prebežniki v Italiji, še posebej na južnoitalijanskem otoku Lampedusa, je evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström dejala, da bi bila Evropska komisija ob še večjem valu prebežnikov iz severne Afrike pripravljena migrantom izjemoma ponuditi začasno zaščito, a se mora s tem strinjati kvalificirana večina članic EU-ja.