Energetika je eno od najaktualnejših področij trenutne sestave Evropske komisije. Foto: Goran Rovan
Energetika je eno od najaktualnejših področij trenutne sestave Evropske komisije. Foto: Goran Rovan
V Schladmingu trije premierji dali podporo energetski uniji

"Zavedamo se velikega pomena varne energije, torej da je energija dostopna ljudem in to po čim ugodnejših cenah. Evropa se mora zavzemati tudi za povečanje učinkovitosti pri pridobivanju energije in za zmanjšanje negativnih pojavov, kot so škodljivi izpusti," je povedal Cerar in dodal, da si želijo čiste energije iz obnovljivih virov. "Tudi Slovenija je na tem področju na pravi poti," je pristavil.

Ob tem je še zatrdil, da je Slovenija pri energetskih virih zelo uravnotežena in da si bo tudi v prihodnje prizadevala za nadaljnjo energetsko integracijo EU-ja.

Tudi avstrijski kancler Werner Faymann je poudaril, da sodelovanje pri energetski uniji prinaša prednosti pri cenah in energetski varnosti, in je energetsko integracijo podprl, med drugim tudi zaradi izrednega pomena za gospodarstvo.

Terminali na Krku prednostni
Zoran Milanović
, hrvaški premier, je prav tako izrazil podporo Hrvaške evropski energetski uniji. Kot največjo energetsko prednostno nalogo svoje države je izpostavil gradnjo terminala za utekočinjeni plin na otoku Krk, pri čemer je zagotovil, da bo za varovanje okolja ustrezno poskrbljeno. Med energetskimi projekti je omenil tudi načrte za raziskovanje in morebitno črpanje nafte oziroma plina v hrvaškem delu Jadrana.

Tristranskega srečanja se je danes udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije, pristojen za energetiko, Maroš Šefčovič. "Zagotoviti moramo energijo po dostopnih cenah in energetsko varnost. Moramo se truditi znižati stroške energije v Evropi. V procesu razogljičenja, ki se izvaja v EU, pa moramo prilagoditi tudi energetske potrebe," je povedal komisar.

Vprašanje energetske unije je sicer postalo aktualnejše, ko je Rusija lani prekinila gradnjo Južnega toka.

V Schladmingu trije premierji dali podporo energetski uniji