Informacija o delno ponarejeni dokumentaciji je bila za komisarja nova, pravijo v iniciativi. Foto: EPA
Informacija o delno ponarejeni dokumentaciji je bila za komisarja nova, pravijo v iniciativi. Foto: EPA
Phil Hogan
Hogan je slovenskim pridelovalcem prisluhnil v uro in pol dolgem pogovoru. Foto: EPA
Pridelovalci terana s Hoganom
Zamenjava bioloških zdravil dviguje prah
Proizvajalci terana v Bruslju

Sestanek pridelovalcev terana in komisarja Hogana je trajal uro in pol. "Res nad pričakovanji. Komisar nas je sprejel in nas poslušal uro in pol," je srečanje opisal predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja.

Komisar je po njegovih besedah povedal svojo plat zgodbe, a na koncu so imeli vsi možnost povedati argumente, pri čemer so predstavili tudi nekaj dejstev, ki jih komisija ni vedela. "Gre predvsem za hrvaško dokumentacijo, ki je v nekaterih delih ponarejena, in moram reči, da je bila to neka nova informacija za komisijo," je dejal.

Pridelovalci terana se bodo sicer po navedbah Colje pritožili tudi pri evropskem uradu za boj proti goljufijam Olaf. Prav tako se bodo intenzivno nadaljevale priprave na tožbo proti Evropski komisiji na Sodišču EU-ja.

A Colja poudarja, da so občutki dobri. "Debata je bila res konstruktivna in pozitivna," je poudaril. A po drugi strani meni, da to verjetno ne bo ustavilo postopka sprejemanja delegiranega akta za odobritev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra.

Hogan bo pomagal pri promociji
Hogan je sicer slovenskim vinarjem obljubil pomoč pri izkoriščanju razpoložljivih instrumentov za promocijo terana, so po sestanku sporočili z Evropske komisije. Tudi v komisiji so srečanje opisali kot konstruktivno in prijateljsko.

Slovenski vinarji so po njihovih besedah pripravili prepričljivo predstavitev zgodovine terana ter njegovega gospodarskega in socialnega pomena za kraško regijo ter izrazili skrb zaradi predloga komisije za omejeno izjemo za Hrvaško pri uporabi imena teran kot sorte grozdja za vino Hrvatska Istra, so izpostavili v komisiji.

Hogan je ob tem vinarjem potrdil, da bo komisija "neomajno branila" evropski sistem zaščit geografskih označb, kamor sodi tudi slovenski teran, ter zatrdil, da bodo predvideni ukrepi komisije preprečili zlorabe vina teran.
Židan: Preveč je tistih, ki prehitro sklonijo glavo
Evropska komisija ima možnost častnega dejanja, da na podlagi priporočila evropske varuhinje človekovih pravic Sloveniji posreduje hrvaško dokumentacijo, ji da čas za njeno preučitev in prekine postopek sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, pa je v Bruslju poudaril kmetijski minister Dejan Židan.

To je po Židanovih besedah ena izmed treh možnosti, ki jih ima komisija. Lahko pa mnenje varuhinje zavrne kot nepomembno ali pa opozorilo sprejme in ustavi postopek. Minister pravi, da še vedno obstaja tudi črni scenarij - tožba komisije na Sodišču EU-ja. V Sloveniji je preveč tistih, ki prehitro sklonijo glavo, še meni minister in izpostavlja, da slovenski predstavniki v nobenem primeru nimajo pravice skloniti glave, ko gre za zaščito terana.

Civilna iniciativa bi rada obranila pridobljene pravice
V Bruselj se je zaradi spora o imenu teran v nedeljo odpravilo približno 50 predstavnikov Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran. Poleg Hogana so se sešli tudi z evropsko komisarko iz Slovenije Violeto Bulc, generalnim sekretarjem evropskega združenja kmetov in zadrug Copa-Cogece Pekko Pesonenom in s slovenskimi evropskimi poslanci.

Za ohranitev celovite zaščite vina teran si bo prizadeval tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki se bo sešel s predsednikom kmetijskega odbora v Evropskem parlamentu Czeslawom Adamom Siekierskim in z njegovim podpredsednikom Paolom De Castrom.

Pridelovalci terana s Hoganom
Zamenjava bioloških zdravil dviguje prah
Proizvajalci terana v Bruslju