Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 38 glasov Ocenite to novico!
rdeče vino
Informacija o delno ponarejeni dokumentaciji je bila za komisarja nova, pravijo v iniciativi. Foto: EPA
Phil Hogan
Hogan je slovenskim pridelovalcem prisluhnil v uro in pol dolgem pogovoru. Foto: EPA
VIDEO
Pridelovalci terana s Hoganom
VIDEO
Zamenjava bioloških zdrav...
VIDEO
Proizvajalci terana v Bruslju

Dodaj v

Pridelovalci terana pri Hoganu z informacijo o ponarejeni dokumentaciji

Predstavili bodo pomen terana za Kras
28. februar 2017 ob 09:00,
zadnji poseg: 28. februar 2017 ob 19:27
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Pridelovalci terana so komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili informacijo o ponarejeni hrvaški dokumentaciji, ki je bila za komisijo nova. Pritožba roma tudi na Olaf.

Sestanek pridelovalcev terana in komisarja Hogana je trajal uro in pol. "Res nad pričakovanji. Komisar nas je sprejel in nas poslušal uro in pol," je srečanje opisal predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja.

Komisar je po njegovih besedah povedal svojo plat zgodbe, a na koncu so imeli vsi možnost povedati argumente, pri čemer so predstavili tudi nekaj dejstev, ki jih komisija ni vedela. "Gre predvsem za hrvaško dokumentacijo, ki je v nekaterih delih ponarejena, in moram reči, da je bila to neka nova informacija za komisijo," je dejal.

Pridelovalci terana se bodo sicer po navedbah Colje pritožili tudi pri evropskem uradu za boj proti goljufijam Olaf. Prav tako se bodo intenzivno nadaljevale priprave na tožbo proti Evropski komisiji na Sodišču EU-ja.

A Colja poudarja, da so občutki dobri. "Debata je bila res konstruktivna in pozitivna," je poudaril. A po drugi strani meni, da to verjetno ne bo ustavilo postopka sprejemanja delegiranega akta za odobritev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra.

Hogan bo pomagal pri promociji
Hogan je sicer slovenskim vinarjem obljubil pomoč pri izkoriščanju razpoložljivih instrumentov za promocijo terana, so po sestanku sporočili z Evropske komisije. Tudi v komisiji so srečanje opisali kot konstruktivno in prijateljsko.

Slovenski vinarji so po njihovih besedah pripravili prepričljivo predstavitev zgodovine terana ter njegovega gospodarskega in socialnega pomena za kraško regijo ter izrazili skrb zaradi predloga komisije za omejeno izjemo za Hrvaško pri uporabi imena teran kot sorte grozdja za vino Hrvatska Istra, so izpostavili v komisiji.

Hogan je ob tem vinarjem potrdil, da bo komisija "neomajno branila" evropski sistem zaščit geografskih označb, kamor sodi tudi slovenski teran, ter zatrdil, da bodo predvideni ukrepi komisije preprečili zlorabe vina teran.

Židan: Preveč je tistih, ki prehitro sklonijo glavo
Evropska komisija ima možnost častnega dejanja, da na podlagi priporočila evropske varuhinje človekovih pravic Sloveniji posreduje hrvaško dokumentacijo, ji da čas za njeno preučitev in prekine postopek sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, pa je v Bruslju poudaril kmetijski minister Dejan Židan.

To je po Židanovih besedah ena izmed treh možnosti, ki jih ima komisija. Lahko pa mnenje varuhinje zavrne kot nepomembno ali pa opozorilo sprejme in ustavi postopek. Minister pravi, da še vedno obstaja tudi črni scenarij - tožba komisije na Sodišču EU-ja. V Sloveniji je preveč tistih, ki prehitro sklonijo glavo, še meni minister in izpostavlja, da slovenski predstavniki v nobenem primeru nimajo pravice skloniti glave, ko gre za zaščito terana.

Civilna iniciativa bi rada obranila pridobljene pravice
V Bruselj se je zaradi spora o imenu teran v nedeljo odpravilo približno 50 predstavnikov Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran. Poleg Hogana so se sešli tudi z evropsko komisarko iz Slovenije Violeto Bulc, generalnim sekretarjem evropskega združenja kmetov in zadrug Copa-Cogece Pekko Pesonenom in s slovenskimi evropskimi poslanci.

Za ohranitev celovite zaščite vina teran si bo prizadeval tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki se bo sešel s predsednikom kmetijskega odbora v Evropskem parlamentu Czeslawom Adamom Siekierskim in z njegovim podpredsednikom Paolom De Castrom.

Sa. J., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
kapljač
# 28.02.2017 ob 09:30
Evropska poslanka SDS namesto da bi okrcala Hrvate in evro komisarja , se je lotila ministra za kmetijstvo Židana. Desni vedno po svojih. Če bi lahko papeža iz Vatikana, lahko volili za predsednika Slovenije, bi stali prvi v vrsto, da jih ja ne bi prehitel kak Slovenec. Zato pa imajo v propagandi toliko besedne osladnosti, o narodu, davkoplačevalcih, domovini. Za vsako veselico vihtijo slovenske zastave , pojejo pesmi "srednjega veka", ker so v dejanjih povsem na strani tujca. Že tradicionalno.
prim00z
# 28.02.2017 ob 09:26
lol, hrvati si bojo kar izmislili novo sorto
bb33
# 28.02.2017 ob 09:24
Kaj bo sledilo ? Minister bo začel tožbo, ki bo seveda izgubljena. On bo najverjetneje rekel, da je naredil vse kar je v njegovi moči. Stroške bo seveda plačala naša država/državljani... bravo :) !
djdj
# 28.02.2017 ob 09:57
Hogan podkupljenec. Je dobil tudi brisačo z napisom "ljepa naša" in senčnik gratis?
Voly
# 28.02.2017 ob 10:45
Evo, zgoraj nekaj tipičnih SDS komentarjev v stilu Šulinove. Za vse je kriv Židan, ki se je zadnja leta edini resno trudil obvarovati ime Teran, da bi pa Slovenci stopili skupaj in naredili kaj v tej smeri, pa ne. Veliko bolj udobno je kritizirati in izkoristiti vsako stvar za svojo stranko.
Kolikokrat smo že videli, da SDS in njihovim privržencem sploh ni do lastne države in državljanov, temveč samo za korist stranke. Kdaj boste spregledali?
Veliki gospod
# 28.02.2017 ob 10:37
Dajmo Slovenci tukaj moramo biti enotni in neizprosni!!

Kar je naše je naše!
Histria
# 28.02.2017 ob 11:04
V Španiji pridelujejo Teran ... naši pridelovalci in minister tiho.

V Kalabriji pridelujejo beli Teran in še roza Teran ... naši pridelovalci in minister tiho.

Vendar Italijanom to ni dovolj ... pridelujejo tudi Kraški Teran ... naši pridelovalci in minister tihoTo pomeni, da je popolnoma nepomembna zaščita imena ... pomembno je le zavajat ljudi in jih pripravit do tega, da se skregajo med sabo.
SP 2006
# 28.02.2017 ob 09:29
Pridelovalci terana na obisku pri komisarju Hoganu

sedaj pa liter na mizo pa se zmenite
amigo
# 28.02.2017 ob 11:05
Imajo nas za bedake, na žalost izgleda da tudi smo. Na naši flaši piše teran, kar pomeni vrsta vina. Na hrvaških bo pisalo teran in bo ime grozdja iz katerega je nastalo vino v flaši. Po Hoganovo hrvaško vino nima imena.
RAZOČARAN
# 28.02.2017 ob 10:59
In kaj si bo Židan pomagal v Bruslju s takimi euro pos.anci ? Ti se tam zavzemajo le za svoje plače in čim daljši mandat. Pri tem jim pa pridno Lojze na orgelce igra.
vojnaslo91
# 28.02.2017 ob 16:49
Evropska poslanka Šulinova o teranu: Bitka je izgubljena, ...
----------------------
Moj predlog: možnost odpoklica Evro poslanca
favory
# 28.02.2017 ob 12:34
Pa gremo še k španskemu in kalabrijskemu teranu:

kalabrijski:
VINO CALABRIA TERRANO ROSSO IGP
Classificazione: CALABRIA I.G.P.
Tipologia: rosso;
Bottiglie Prodotte: 75.000
Territorio: la provenienza delle uve da cui si ottiene il Terrano
rosso è esclusivamente regionale, sono preferiti i territori
collinari, con altezza media di 400-500 mt. slm;
Vitigni: Gaglioppo in purezza;

Torej trta čisto druga..če znaš italijansko si lahko prebereš tukaj, da gre za trto še iz grških časov.

Španski teran:

Res, da si prilepi sliko z imenom teran, a se ne vidi polnega imena: Marqués de Terán

Zdaj pa ne vem, ali ti to nekaj na brzino, samo da se lahko pljuva, ali pa kar premišljeno nekaj iztrgat iz koncepta in potem mahat. Sicer mi je taktika znana...
favory
# 28.02.2017 ob 12:12
Histria, da se ne boš preveč sekiral...imaš uvod v italijanski vikipediji:
Il Carso Terrano (Sloveno: teran) è un vino DOC la cui produzione è consentita nella provincia di Trieste e nella parte di Carso di quella di Gorizia. Il vino viene prodotto anche nella vicina Slovenia, nei comuni di Castagnevizza del Carso, Comeno e Sesana.

še prevod: Kraški teran je vino s kontroliranim tradicionalnim poimenovanjem ki se ga prideluje v Tržaški pokrajini in na kraškem predelu Goriške pokrajine. Vino se proizvaja tudi v sosednji Sloveniji, v občinah Kostanjevica, Komen in Sežana.

Potrebuješ še kakšno pojasnilo? Tej pokrajini se namrče reče Kras/Carso in jo meja ne zanima.
OMNIC
# 28.02.2017 ob 13:39
Histria - za sam teran je najpomembnejši terroir. In ta je v primeru (kraškega) terana samo na Krasu, ki pa se nekoliko razteza TUDI v Italijo. Zato pridelovalci terana v obmejnem področju na italijanski strani nimajo prav nobenih problemov, saj gre za isto območje pridelave. Istrski "teran" pa ima s kraškim TERANOM bore malo. Če piješ cabernet ali frankinjo, ti je razlika jasna. Če piješ istrski "teran" in pravi TERAN, je razlika prav tako očitna. Ti dve vini nimata prav nič skupnega, razen to, da je sorta grozdja ista (refošk).
Sicer pa imajo Kraševci dokaze, račune in odpremnice, da so Istrani na veliko kupovali sadike refoška na Krasu (v stotisočih).
Pa še nekaj: hvala, bratje Hrvatje, za zastonj REKLAMO!!! Je ni boljše, kot je ta afera. Poleg tega bo vsaka buteljka sitrskega "terana" zdaj še bolj pod lupo, saj bo vsak pivec terjal ustrezno kvaliteto. Nakar........ bljak!
CtrlDelete
# 28.02.2017 ob 16:37
Šulinova se pa trudi umazati slovensko diplomacijo pri teranu v očeh Evrope. Brezmadežna protislovenska mineštra z imenom SDS!
Gravesen
# 28.02.2017 ob 11:30
Men se tud zdi da nas politiki samo hujskajo med sabo za nabiranje polit.točk. Sami smo si krivi, če bomo kupovali hrv. teran in ne kraškega, enako velja za ostale ljudi/narode. To je kot, da bi kupili Lindt čokolado z made in china namesto z made in switzerland. Dandanašnji mora biti potrošnik do skrajnosti pozoren kaj kupuje, ker nas hočejo nate*niti na vsakem koraku, kdor se tega še ni navadil, si je pač sam kriv, kaj naj drugega rečem...
Histria
# 28.02.2017 ob 11:13
Še ena slika na kateri se bolje vidi napis KRAŠKI TERAN (Carso terrano).

jarovit
# 28.02.2017 ob 15:10
Neverjetno koliko "gnilih jajc" ima Slovenija, ki enkrat zagovarjajo severne, drugič južne, tretjič vzhodne...... sosede samo Slovenije ne.
CtrlDelete
# 28.02.2017 ob 16:42
Edina stvar ki jo je Janša registriral v 5-tih letih svoje vladavine je skriti račun v eni od davčnih oaz. Pozabil je na teran, na Slovence.
ksmith
# 28.02.2017 ob 15:33
@kapljač: "Evropska poslanka SDS namesto da bi okrcala Hrvate in evro komisarja , se je lotila ministra za kmetijstvo Židana."

Glej, hrvati so bili in bodo vedno isti, pač za vsako ceno mora biti po njihovo, nimaš kaj krctah takega naroda, taki pač so. Komisarjat, bi se mogoče lahko malo bolj potrudil ampak dejansko je največ zajebal Židan.

Totalno je bil nepripravljen na Hrvate (tako kot Karel pri arbitraži in še kdo..), ko je šel on v Bruselj reševati ni rešil nič, šele sedaj ko so proizvajalci sami stopili v akcijo, se je nekaj premaknilo. Torej, narediti se je nekaj dalo, ampak Židan tega ni znal/zmogel.

Pomojem je kritika Židanu totalno na mestu.
ksmith
# 28.02.2017 ob 15:45
V bistvu sem se zmotil, teran je bil zaščiten leta 2006. Takrat Hrvati niso imeli nobene pripombe, so pa kasneje svoje vino Istrijanac preimenovali v Teran.
amigo
# 28.02.2017 ob 11:08
Izgleda da je ime Teran ali Terrano v Italiji in Španiji splošno razširjeno. Tako ni jasno kaj bi mi radi zaščitili.
OMNIC
# 28.02.2017 ob 23:46
G.histeria na veliko opleta s funkcionalno nepismenostjo (kot da bi on imel obilo pismenosti), obenem pa prav po hrvaško zamegljuje tematiko diskusije.
Tukaj ne govorimo o prestižnih nagradah vin, oljčnega olja ali kuharskih mojstrov, ampak o nagravžni hrvaški maniri vedno znova prisvajati nekaj, kar ni njihovega. In dejstva so tukaj več kot jasna, (kraški) teran kot rdeče vino iz sorte refošk, ki se prideluje le na Krasu, je zaščiten v EU že od l.2004. Nobene provokacije in ponarejanja tega ne morejo spremeniti, in tudi ne nikakršno skrpucalo od delegiranega akta. Tukaj so se hrvati zajebuckali, ker Kraševci se ne bodo dali! Ni najmanjših šans.
jCoob
# 28.02.2017 ob 22:08
histria nakladaš :) .. bolj prav pravzaprav, prirejaš..
kolikor sem uspel videt so za leto 2016 potalali 31 teh njihovih največ vrednih plaket, eno od njih tudi hrvatom za to vino, ki ga omenjaš.. osem od njih (teh 31tih) je doseglo rezultat 96 ali več, preostalih 23 je doseglo 95 točk. tudi istrian iz vinske kleti veralda..

delaš reklamo? trolaš? al od kod ti tvoja matematika :)
keka77
# 28.02.2017 ob 17:00
Ponos, ukvarjaj se z borzo raje..
ksmith
# 28.02.2017 ob 15:35
@Histria: Ampak ta vina so bila proizvedena predenj je bil teran zaščiten?
keka77
# 28.02.2017 ob 15:24
Še ena zanimivost, zakaj se pa Italijani ne kregajo s Hrvati glede imena? Zanimivo mar ne..
jarovit
# 28.02.2017 ob 15:15
Komisar je po besedah Colje povedal svojo plat zgodbe,
------------------------------
Mene pa zanima, kaka je njegova verzija. A sem pri tem osamljen?
Pa kar dva "novinarja" sta vkup spravila to fantastično zapleteno novico.
OMNIC
# 01.03.2017 ob 12:53
TERAN! Eni radi pijemo super kvalitetno vrhunsko domače odlično odnegovano okusno vino TERAN S KRASA po 3 EUR/liter rinfuzo, drugi pa se pač radi pobahate z buteljkami 0,75 l po 100 €. Izvolite, kar dajte! Samo gor napišite, kaj to je (namreč, NI teran).
Kar se pa nagrad na vinskih sejmih in predstavitvah tiče, pa g.histria nima najmanjšega pojma (ne rečem, da je funkcionalno nepismen, ker bi šlo za plagiat), saj so slovenski vinarji od Kristančiča in Simčiča do Isteniča in mnogoterih Primorcev, Štajercev, Vipavcev in Bricev nedosegljivi za hrvaške vinarje. Vsaka čast izjemam, ampak tako je. Razlagati, da so hrvaška rdeča vina najboljša na svetu, če je Cattunar dobil Decanterjevo priznanje za vino Istrian, je najblažje rečeno otročje.
Kerlc1
# 28.02.2017 ob 17:06
Priznam, na vino se bolj slabo spoznam. A to, kar je napisal Histria, je res izredno zanimivo. V nobenem mediju namreč nisem zasledil, da imajo svoj teran tudi Kalabrijci (ali Kalabreži, kot bi rekli mi) in Španci. To seveda popolnoma spremeni mantro o edinstvenosti, neponovljivosti, tako rekoč "svetosti" slovenskega terana (v bistvu kraškega, a vendarle ekskluzivno slovenskega, čeprav je Kras tudi v Italiji), ki jo poslušamo v slovenskih medijih. Seveda sem za zaščito "nacionalnih interesov" (karkoli že to pomeni), toda ... Bodimo pošteni, zakaj kraški pridelovalci terana ne usmerijo svojega gneva tudi proti Kalabrijcem in Špancem??? Če prav razumem šlamastiko, namreč mi pojmujemo teran le kot tisto vino iz trte (grozdja) refošk, ki raste na slovenskem Krasu, vsi ostali (Španci, Kalabrijci, Hrvati ...) pa razumejo teran kot sorto grozdja (pri nas temu pravimo refošk). Gre torej za semantični problem, mar ne?!
lonc
# 28.02.2017 ob 17:00
iz članka se da lahko razbrati da je židan hodil bolj na izlet v bruselj kot da bi kaj razložil komisiji,
je pa vlekel dnevnice za vsak izgubljen dan
razen če daš glavo v pesek.........
dingdong
# 28.02.2017 ob 16:11
Mah. še pobili se boste zaradi te čmige...
Nikolaj
# 28.02.2017 ob 15:53
Karakteristika Slovencev je nesložnost.
Namesto, da bi vse politične elite v Sloveniji imele enoten pristop, se medsebojno obtožujejo
keka77
# 28.02.2017 ob 15:11
HISTRIA, "Castelvecchio" ( kot med drugimi tudi Zidarič in ostali..) ima trte refoska na italijanskem delu Krasa, tako da je v njihovem primeru ime Teran nesporno..
Homer.
# 01.03.2017 ob 09:42
@Histria
Tu gre dejansko za prisvajanje imena in ponarejanje.
Trta "teran" ne obstoja.

Še sam si na prejšnji strani hvalil nagrado, ki je dobilo vino ISTRIAN

Super za njih in tako naj tudi ostane!
rooster
# 28.02.2017 ob 23:20
haha, histria, tista plaketa je iz tekmovanja v stilu evrovizije
Ave Me!
# 28.02.2017 ob 18:27
V primeru, da odobrijo protižbi, si bo Židan prisvajal vse zasluge. Politika je zraven samo ob zamgah...
FancyBoy
# 28.02.2017 ob 18:10
Ponarejena dokumentacija s strani Hrvaske....Das ist nicht möglich :D
stotrideset
# 28.02.2017 ob 18:09
Je kar prav, da se ta umazana in zahrbtna zgodba ne konča kar tako.
Naj se vleče še naprej in naše južne sosede malce opomni na olikano vedenje v EU.
So pač trdi Balkanci in jim ni pomoči, žal tako je bilo in tako je....
cairns
# 28.02.2017 ob 17:54
Hogan je ob tem vinarjem potrdil, da bo komisija "neomajno branila" evropski sistem zaščit geografskih označb

Razen če ne pade debelejša kuvertica in parcelica na kakšnem otočku srednjega ali južnega Jadrana.
Shimun
# 28.02.2017 ob 17:01
Navadni civilisti in civilna iniciativa opravlja delo naših dobro plačanih politikov in rešujejo Židanovo nesposobno rit.
bori
# 28.02.2017 ob 16:20
# 28.02.2017 ob 15:03
Janez Janša bo teran zapisal v ustavo.
+1
-10

Ha ha ha .. bo pa cviček.. S Sanaderjem sta najboljša metilna vinarja
barezi
# 28.02.2017 ob 15:51
Italija in Slovenija sta zaščitili ime Terna saj Kras sega tudi na italijansko stran, in je nemogoče omejiti Italijane. Ne morejo pa Hrvati iz Istre tržiti Teran saj je drugačna mikroklima. Ime trte Teran pa so ponaredili, saj gre za trto Refošk tudi v Istri in vino iz trte Refošk se tudi v Istri imenuje Refošk.
keka77
# 01.03.2017 ob 10:23
A zato so kravatarji skrivali dokumentacijo na vpogled...?!
@twwwter
# 28.02.2017 ob 20:25
Histria: "To pomeni, da je popolnoma nepomembna zaščita imena ... pomembno je le zavajat ljudi in jih pripravit do tega, da se skregajo med sabo."

Vse tvoje slike so fake, fake, fake!
Kdo si? Za koga delaš?
Svit-1
# 28.02.2017 ob 18:47
Slovenia first!
offgrid
# 28.02.2017 ob 18:19
pazne obljube oseb, ki so na položajih zato, da vlečejo plačo

mi bomo, mi smo, mi vedno, mi edini, mi edinstveni

edini način je bojkot vseh hrvaških produktov, kar je včasih težko, ker nekatere stvari so dobre, a je dobro tudi preživetje Slovenije

kocka granita v roki press
cairns
# 28.02.2017 ob 17:56
prim00z
lol, hrvati si bojo kar izmislili novo sorto

Ne si bojo. So si že. Na tej neobstojoči sorti ''teran'' temelji njihov zahtevek po priznanju poimenovanja.
Nadja92
# 28.02.2017 ob 17:11
So pa naši politiki res nesposobni. Koliko priložnosti so zamudili, da bi lahko Hrvate držali za ja*** preden so vstopili v EU, ampak ne, jim rajši vse prepustijo.
vojnaslo91
# 28.02.2017 ob 16:44
PONOS # 28.02.2017 ob 16:29
Histria ima popolnoma prav ...
-------------------------
Ma nima prav.... in se lahko skrije v kakšno lukno.....
Kazalo