Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 20 glasov Ocenite to novico!
Poljska
Poljska vlada pod vodstvom premierke Beate Szydlo je zaradi sporne pravosodne reforme v "diplomatski vojni" z Brusljem. Szydlova je že napovedala, da vlada ne bo popustila pod pritiski iz tujine. Foto: EPA

Dodaj v

Pritisk na Poljsko zaradi sporne reforme se stopnjuje

V skrajnem primeru sledi odvzem glasovalnih pravic
12. september 2017 ob 18:10
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija se je odločila za nadaljevanje pravnega postopka proti Poljski zaradi sporne pravosodne reforme. Poljska ima zdaj mesec dni časa, da se odzove na drugi opomin, sicer lahko sledi postopek na Sodišču EU-ja.

Evropska komisija se je za nadaljevanje pravnega postopka odločila po temeljiti analizi odgovora poljskih oblasti, ker ugotavlja, da te ne naslavljajo ustrezno njenih pomislekov glede zakona o ureditvi splošnih sodišč.

Gre za drugi korak v postopku za ugotavljanje kršitev evropske zakonodaje. Ta se začne s prvim oziroma uradnim opominom, sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje. Če ni ustreznega odziva, je naslednji korak Sodišče EU-ja.

V zraku še vedno visi tudi grožnja z uporabo "jedrske bombe" – 7. člena pogodbe EU-ja, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic. Komisija je pred časom opozorila, da je ta možnost povezana zlasti z odločitvami glede vrhovnega sodišča.

Sporni štirje zakoni
Za Bruselj so sporni štirje poljski zakoni: o pravosodnem svetu in vrhovnem sodišču, sprejetje katerih je z vetom preprečil predsednik Andrzej Duda in napovedal nove predloge, ter že veljavna zakona o nacionalni pravosodni šoli in ureditvi rednih sodišč.

Možnost uporabe 7. člena proti poljski vladi pod taktirko vodje vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega se omenja že več kot leto in pol, a je zdaj bliže kot kdaj koli prej.

Komisija je začela proti Poljski ukrepati januarja lani, ko je sprožila prvo fazo v sklopu okvira za odpravljanje sistemskih groženj pravni državi, uvedenega leta 2014.

Za dejanski odvzem glasovalnih pravic je potrebno soglasje preostalih članic Unije, ki ga glede na napovedano madžarsko podporo Poljski trenutno ni. Za samo sprožitev kompleksnega postopka v okviru 7. člena soglasje ni potrebno, tako da te možnosti ni mogoče izključiti.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
zamudnik
# 12.09.2017 ob 19:31
Morda bi se pa moral Bruselj še naprej ukvarjati z ukrivljenostjo banan.
lahk
# 12.09.2017 ob 18:39
Vedno bolj diktatorsko se obnaša EU. Namesto, da bi državam pomagala pri razvoju do posledično višjega standarda in boljšega življenja, pa se umešava v politiko suverenih držav. Bruseljski birokrati pozabljajo, da od razliko državnih voditeljev (karšnikoli že so) oni NISO IZVOLJENI ampak postavljeni na neke funkcije.
pace
# 12.09.2017 ob 20:35
@Roky,
seveda so metode EU bolj prefinjene in ne kar s tanki, nasilne do suverenosti neke države pa prav tako.

Pišeš:
"VSE članice so se zavezale in zavzele, da bodo spoštovale pravne norme v demokratičnih družavah (ločitev vej oblasti). EU ni neka "tuja" sila, ki poljski "govori kaj sme in kaj ne," ampak je meddržavna in naddržavna organizacija, kateri je poljska PROSTOVOLJNO pristopila s popolnim vedenjem kako stvari potekajo v Uniji."

Osebno ne poznam vseh teh predpisov, z gotovostjo pa vem, da se da zapisana besedila tolmačiti tako ali drugače in kar dvomim, da bi Poljaki v svoji državi uvajali nekaj, kar ne bi bilo še vedno po predpisih EU. Saj so vendar na grožnje EU tudi odgovorili v tem smislu. Osebno, kot sem že navedla, nimam vpogleda.
Reagiran pa na nasilne metode s strani EU do te ali one članice. Saj jim vendar grozijo s sankcijami, celo pravico glasovanja bi jim odvzeli.
Soglašam, da v zadevi odloči evropsko sodišče, če bodo tako peljali postopek, da pa jim že kar v teku postopka, ko končne odločitve in razčiščenja sploh še ni, grozijo, to pa se mi zdi zelo grdo obnašanje s strani vrhuške EU, čeprav ni s sredstvi najbolj grobe fizično materialne sile.
Miham
# 12.09.2017 ob 18:35
EU vedno bolj diktatorska
kapljač
# 13.09.2017 ob 18:27
Pričakujem EU pritisk enake moči na Hrvaško glede arbitraže.
J@st
# 12.09.2017 ob 18:49
Hahahaaa...se lastne zakone ne smejo sprejeti brez odobritve tujih stricev.
Vprasam pljuvacev po "komunisticnemu rezimu" v cem je razlika med sedanjo EU in SZ....
feminist
# 13.09.2017 ob 10:37
Poljakov nihce ne sili bit v EUju. prstovoljno so vstopili in prostovoljno lahko izstopijo.
ce se jim zdi, da imajo od EUja vec skode kot koristi, kot se je zdelo britancem, naj lepo sprozijo postopek za izstop.

podpis njihovega takratnega oblastnika, med pristopom v EU je potrdil, da se bodo drzali dolocil pogodbe.
ce ne preberes pogodbe in ti kasneje ni vsec...lej, treba je prebrat vse kar podpises oz. na pamet se ne podpisuje. to je jasno vsakomur.
pace
# 12.09.2017 ob 20:10
Sočustvujem s Poljsko, kot smo avgusta 1968 sočustvovali s ČSSR. Takrat so tanki varšavskega pakta ponoči hrumeli tudi skozi naše mesto, vse pod posebnimi stražami.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlvDW4vu
nJ4
kremen
# 12.09.2017 ob 19:36
Edini srednjeveški gnoj ki nastaja je EU. Ljudje umerajo zaradi terorističnih napadov in pro EU politki govorijo kako je to pač del življenja v velikih mestih, ki se ga bo treba navaditi. Med tem, pa imamo tudi uradne podatke kako se zločin migrantov v Nemčiji v zadnjem letu povečal za 600%

https://www.bka.de/DE/AktuelleInformatio
nen/StatistikenLagebilder/PolizeilicheKr
iminalstatistik/PKS2016/pks2016_node.htm
l
https://www.bka.de/DE/AktuelleInformatio
nen/StatistikenLagebilder/PolizeilicheKr
iminalstatistik/PKS2016/BKATabellen/bkaT
abellenTatverdaechtige.html;jsessionid=5
E91C7FFCCE904C0FAB80D6EEC38762F.live0611
?nn=65720
https://www.bka.de/DE/AktuelleInformatio
nen/StatistikenLagebilder/PolizeilicheKr
iminalstatistik/PKS2016/Standardtabellen
/standardtabellenTatverdaechtige.html?nn
=65720

Vsi pro EU debili si lahko palco v rit vtaknejo in naj gredo živet nazaj v srednji vek.
GORILA
# 13.09.2017 ob 08:49
@pace
...narobe s tem zakonom je to, prosto po prešernu, da lahko vsaka vlada, ki pride na oblast naredi čistko nad dotedanjim sodniki in si postavi 'svoje'! (Žan Mahnič lahko postane vrhovni sodnik... ali pa Violeta Tomić, ali Angelca Liković..., ali Andrej Kurnik,...)!
Mare_4
# 12.09.2017 ob 21:10
@zamudnik
Morda bi se pa moral Bruselj še naprej ukvarjati z ukrivljenostjo banan.

To ne delajo, kar tako. To gre na roke korporacijam oz. velekapitalu na račun maloh podjetnikov, ki jih želijo izriniti.

Ravno kumaro pridela vele-živilska korporacija z lahko z genetskim inženiringom, malemu privatniku preostane le, da vsako posebej "zlika".
moj komentar
# 12.09.2017 ob 20:22
ti-ne
To si prebral v kakšnem proruskem kgb mediju?


Kaj še vedno goniš eno in isto lajno?
Da, prebral sem v KGB mediju.
Zdaj pa jokaj še naprej....
stadion
# 12.09.2017 ob 19:33
Dokaz, da je bila ta prepotentna želja po širitvi EU škodljiva, saj je EU sedaj miks demokratično zrelih in nezrelih držav, temu pa bo sledilo vedno več nesgolasij in nezmožnost nadaljevanja.
Treba je, da EU razpade in se ustanovi na novo, tokrat med državami, ki so se dokazale kot demokratično zrele, ostale pa naj se razvijajo same zase po svojih normah. Tako bo navsezdanje vsem lažje.
masterjoze
# 12.09.2017 ob 18:22
Bruseljska liberal-globalistična tiranija spet grozi suverenim državam. Vsiljujejo kvote, ob tem, ko povprečno nad 70% Evropejcev nasprotuje temu, da se Bruselj vtika v imigrantsko politiko. Briga jih javno mnenje. Celo razveljavljali so referendume, ki jim niso bili všeč.
Na Poljsko in Madžarsko pa se takoj spravljajo, in jih obtožujejo da naj bi bile "ne-demokratične". Da bi kdaj dočakali sankcije s strani Bruslja proti Savdski Arabiji - seveda ne. Tarča je Rusija in Višegrad. Narodno-konservativna stranka, nad katero se kvazi "demokratična" liberalna Zahodna Evropa ves čas zgraža ima pa btw. konstantno 40%+ podpore.
Kdo je demokrat in kdo ni presodite sami!
Roky89
# 12.09.2017 ob 21:19
@PACE
No, pa razdelajmo tvoj komentar...

Pišeš:
"Osebno ne poznam vseh teh predpisov, z gotovostjo pa vem, da se da zapisana besedila tolmačiti tako ali drugače"
No, jaz, osebno, pa poznam te predpise. Ni jih težko najti in ni jih težko prebrati in tolmačiti. Zavedati se moraš, da se je EU začela s Rimsko pogodbo, ki je bila napisana v petih jezikih. Sedaj morajo vse pogodbe in pravne zadeve biti napisane v 24 jezikih tako, da pri pisanju teh predpisov res ne obstaja prostora za "pisanje za interpretacijo." Zato pa so tudi pravni teksti EU tako dolgi, dolgovezni in polni opomb, ki se sklicujejo na druge člene ali pravne tekste.
Če hočeš spoznati pravni red EU priporočam tole zadevco: https://europa.eu/european-union/law/treaties_sl

"kar dvomim, da bi Poljaki v svoji državi uvajali nekaj, kar ne bi bilo še vedno po predpisih EU...
Reagiran pa na nasilne metode s strani EU do te ali one članice. Saj jim vendar grozijo s sankcijami, celo pravico glasovanja bi jim odvzeli...
Soglašam, da v zadevi odloči evropsko sodišče, če bodo tako peljali postopek, da pa jim že kar v teku postopka, ko končne odločitve in razčiščenja sploh še ni, grozijo, to pa se mi zdi zelo grdo obnašanje s strani vrhuške EU
"
Po mnenju EK in mnogo članic to ravno počnejo in ZATO so tudi sprožili postopke proti poljski, kaj je tukaj težava? Saj so vendar "le" postopki. Še sama si napisala, da bo na koncu odločalo Sodišče EU, a da pride stvar do sodišča mora po predpisih poredne poredne EU prvo ukrepati EK. Po predpisih za katere sama praviš, da jih ne poznaš. Zakaj potem sploh komentiraš? Poljska je privolila v te postopke ob pristopu in jih soustvarjala od njene včlanitve.

"čeprav ni s sredstvi najbolj grobe fizično materialne sile."
Ravno v tem je čar te nesramne varuške EU. Ne pride s palico, ampak z opozorili, z napovedmi PRAVNIH postopkov. Seveda te postopke predstavijo javnosti in ker želijo biti čim bolj transparentni kaj vse se lahko zgodi morajo navestu tudi mogoče posledice. Še kar veliko veliko bolje kot pa uporaba sile.
moj komentar
# 12.09.2017 ob 20:26
metod.zaplotnik
EU obstaja. Od SZ pa je ostal samo še smrdljiv prah in pepel. Dovolj razlike zate?


Če bo šlo tako naprej, od te vaše opevane EU ne bo ostal niti prdec.
Države končno spoznavajo nateg in nikakor ne bodo dopuščale zmanjševanja suverenosti in delovale po diktatu nadnarodov.
Zato je primerjava s SZ zelo umestna, saj se je razpadla prav zaradi takšnih reči, kot se sedaj dogajajo v EU.
Mirko Tipka
# 21.09.2017 ob 14:25
pace
# 12.09.2017 ob 20:10
Sočustvujem s Poljsko, kot smo avgusta 1968 sočustvovali s ČSSR. Takrat so tanki varšavskega pakta ponoči hrumeli tudi skozi naše mesto, vse pod posebnimi stražami.


Tako je delovala Sovijetska zveza.
V Romuniji so predsednika dali pred zid in ga ubili... tako pa deluje ZDA. So v Romuniji še isto leto američani postavili rakete in jih obrnili proti Sovjetski zvezi.
MZ
# 15.09.2017 ob 14:33

feminist
# 13.09.2017 ob 10:37

Poljakov nihce ne sili bit v EUju. prstovoljno so vstopili in prostovoljno lahko izstopijo.
ce se jim zdi, da imajo od EUja vec skode kot koristi, kot se je zdelo britancem, naj lepo sprozijo postopek za izstop.

podpis njihovega takratnega oblastnika, med pristopom v EU je potrdil, da se bodo drzali dolocil pogodbe.
ce ne preberes pogodbe in ti kasneje ni vsec...lej, treba je prebrat vse kar podpises oz. na pamet se ne podpisuje. to je jasno vsakomur.


Ni problem v (ne)spoštovanju predpisov, temveč v tem, da so se situacija in tudi pogoji v času od podpisa pogodbe o vstopu za mnogo držav članic močno spremenili, in to večinoma na slabše. Države imajo vse manj pristojnosti in možnosti odločanja o pomembnih zadevah, kar je močno narobe.
Pa ne takoj vsakogar, ki se ne strinja z delovanjem EU napadati in izganjati nevem kam. Saj tudi družinskih prepirov in nesoglasij ne rešujemo takoj z ločitvijo (ali pač - glede na to, da dandanes razpade skoraj vsak drugi zakon).
Menda EU temelji na demokraciji in enakopravnosti in ima zato vsak udeleženec pravico kaj povedati, pa tudi pokritizirati. Samo žal se kaže, da temu ni tako, zato tudi nezadovoljstvo in kritiziranje.
J@st
# 12.09.2017 ob 19:50
metod.zaplotnik
# 12.09.2017 ob 19:39
Prijavi neprimerno vsebino
-Jast

v cem je razlika med sedanjo EU in SZ
-----------------------
EU je mlajša od SZ, veš.
Zahodni Rimski imperij je obstajal 81let, SZ - 70.
Tako da EU ima pred sabo še slabih 10 let.
In ćez 40 let bodo zanamci rekli, da od EU "je ostal samo še smrdljiv prah in pepel. "
Zgodovina se vedno ponavlja...
Tako da razlike ni.
neprilagojen
# 12.09.2017 ob 19:42
hitler je drago poljsko stal, upam da niso toliko neumni, da ponovno svabom nasedejo
fantasycamp
# 12.09.2017 ob 19:02
Res dober kanal na to temo

Roky89
# 13.09.2017 ob 15:38
Eni tu ste tipični slovenci. Naredili bi vse, da bi imeli neko korist od tega, a boh ne daj, da kdo reče, da obstajajo kakšna pravila, zakoni, oveznosti. Takrat ste pa vsi proti vsemu.

ČE JE NEKA POTEZA NEKE VLADE DRŽAVE ČLANICE EVROPSKE UNIJE V NASPROTJU S NJENIM PRAVOM, POL SE NIMA NIHČE ZA PRITOŽEVATI, ČE TAISTA UNIJA, KATERI JE DRŽAVA PRISTOPILA PROSTOVOLJNO, UVEDE POSTOPKE PROTI TEJ DRŽAVI, SAJ JE S PRISTOPOM K UNIJI SAMA PRIVOLILA V MOŽNOST IZVAJANJA TAKŠNIH POSTOPKOV.

Mogoče pomaga all caps.
GORILA
# 13.09.2017 ob 13:32
@Hopi
Četudi Poljaki v kakšni državni zadevi nimajo prav, se
Bruseljski/EU režim nikakor nima pravice vtikati v notranje zadeve
neke države.

...če je stvar v nasprotju s sprejetimi zakoni/pravili EU, potem to pač ni več notranja zadeva države!
pace
# 12.09.2017 ob 22:59
@Roky89
in kaj konkretno v že veljavnem poljskem zakonu o nacionalni pravosodni šoli in ureditvi rednih sodišč ni v skladu z evropsko zakonodajo in pomeni slabšo razsodno kvalitativno dokazno izobrazbeno sposobnost funkcioniranja poljskih sodnikov in pravosodnega sistema, kar bi edino lahko in smelo skrbeti bruseljske birokrate, v kolikor bi bilo podano?

Piše:
"Za Bruselj so sporni štirje poljski zakoni: o pravosodnem svetu in vrhovnem sodišču, sprejetje katerih je z vetom preprečil predsednik Andrzej Duda in napovedal nove predloge, ter že veljavna zakona o nacionalni pravosodni šoli in ureditvi rednih sodišč."

Torej trenutno gre samo za dva poljska zakona s katerima v lastni državi urejajo pravosodje.
metod.zaplotnik
# 12.09.2017 ob 19:39
-Jast

v cem je razlika med sedanjo EU in SZ

EU obstaja. Od SZ pa je ostal samo še smrdljiv prah in pepel. Dovolj razlike zate?
Hopi
# 13.09.2017 ob 11:30
Četudi Poljaki v kakšni državni zadevi nimajo prav, se
Bruseljski/EU režim nikakor nima pravice vtikati v notranje zadeve
neke države.
Sploh v zdraharsko diktatorskem koristoljubju ne. Kakor tudi
vtikanje v Madžarsko, Turčijo, GB...Rusijo, Ukrajino...Zah.Balkan
...Iran...Sirijo... S.Korejo... Filipine...absolutno ne.

Povrhu vsega, pa se, Ameriki/Natu skorumpiranega
klečeplaznega bruseljskega režima, sploh ne sme ubogati.
(na silo posojanje denarja Grčiji, na silo uvajanje nekih ITPP,
Ceta...,na silo prepuščanje ekonomskih pribežnikov s prisilnimi
kvotami vred,...)

Kaj pomaga toliko orožja v posameznih EU državah, ko pa prelulan
EU/Bruseljski režim nima niti lastne vojske.

Bivše fašistične države GB/Ameriki vojno odškodnino plačujejo v
obliki klečeplazenja. Poljski, Kitajski in drugim prizadetim pa bo
Nemčija, Japonska z fašističnimi kompanjoni vred kar lepo
plačala v denarju z neko vrednostjo. Ne bo Nemčija, Japonska
/II.sv.vojna/ samo kradla po Evropi, po Rusiji in po Kitajski. In na
račun pokradenega med vojno in po vojni lepo živeli. Ha, in se z
posmehljivo ironijo izgovarjali na neko pridnost Nemčije,
Japonske. Vsak lopov se lahko izgovarja na neko pridnost, če
prej polno drugim pokrade. Pa tudi hladna vojna je Zah.Nemčiji,
Italiji, Japonski polno koristila. Saj so v hladni vojni bili Ameriki in
Britaniji na strateških točkah.
pace
# 13.09.2017 ob 10:19
@GORILA,
če gre res za takšno nastavitev pravosodnega sistema, ki je nevarna, ker se nikoli ne ve, kdo bo naslednja oblast, potem je res sporno. Če je to res, potem se tudi meni zdi čudno, da bi si Poljaki nastavljali sistem, ki kratkoročno morda res ustreza sedanji vladi in njenemu samozaupanju v svoj "pravičnost in razvoj", ob spremembi oblasti pa kdo ve kaj bi se dogajalo. Potem pravzaprav ne razumem, če jih evropska komisija opozarja, s kakšnimi argumenti se trenutna poljska vladajoča politika zoperstavlja. Res najbolje, da odloči evropsko sodišče, ki bo svojo odločitev obrazložilo po vseh točkah argumentacije in navedkov ene in druge strani.
hexen
# 12.09.2017 ob 18:38
masterjoze
# 12.09.2017 ob 18:22
Narodno-konservativna stranka, nad katero se kvazi "demokratična" liberalna Zahodna Evropa ves čas zgraža ima pa btw. konstantno 40%+ podpore.


Saj ni problem. Če je 40% Poljakov za srednjeveško ureditev, potem pač ne sodijo v EU.
metod.zaplotnik
# 12.09.2017 ob 19:35
Ta EU se "razpada" že 20 let pa nikakor ne razpade.
ti-ne
# 12.09.2017 ob 18:54
moj komentar

# 12.09.2017 ob 18:31
EU se razpada....

::::::::::::::::::::
To si prebral v kakšnem proruskem kgb mediju?
moj komentar
# 12.09.2017 ob 18:31
EU se razpada....
Roky89
# 12.09.2017 ob 20:13
@Pace

Jaz pa sočustvujem s teboj, če misliš, da so to primerljivi situaciji. Jaz ne vidim tankov v prestolnicah držav članic EU. Brez EU bi bila situacija verjetno kaj krepko drugačna... a kot da bi to imelo zate in zame kakšno vezo. Verjetno sploh več nebi bila živa.
Springbok
# 12.09.2017 ob 18:51
EU ne razpada.
Naspritno!
Poljska odpada.
Nedavno je Poljska pustila Sakašvikija brez državljanstva v Schengenijo
Roky89
# 12.09.2017 ob 19:57
@masterjoze, j@ast in podobni

Vse države članice EU so vanjo vstopile po demokratični poti in tako v pristopnih pogajanjih kot pri podpisu pristopnih pogodb sprejele pravni red EU, ki med drugim tudi vpliva na pravni red posameznih držav. Nekako logično, ane?

VSE članice so se zavezale in zavzele, da bodo spoštovale pravne norme v demokratičnih družavah (ločitev vej oblasti). EU ni neka "tuja" sila, ki poljski "govori kaj sme in kaj ne," ampak je meddržavna in naddržavna organizacija, kateri je poljska PROSTOVOLJNO pristopila s popolnim vedenjem kako stvari potekajo v Uniji.

EU ni NIKOLI preklicala rezultate referendumov v nekaterih državah članicah. Govoriš o referendumih pri katerih so državljani posameznih članic odločali o sprejemanju dogovorov, ki so nastali na nivoju EU. Večina članic je te dogovore potrdila, nekatere so jih dale na referendum. Če je bil referendum negativen so se predstavniki te države in EU posedli za mizo in izpogajali nove protokole, amandmaje in izjeme za dotično državo članico. Kaj je tukaj spornega? Državljani teh članic so ob ponovitvah referendumov glasovali za. Zakaj so referendume ponavljali? Zato ker so bili ti dogovori nujni za normalno delovanje Unije. Za njihovo izvajanje je pa bilo nujno, da vanje privolijo VSE države članice. Če bi bilo potrebno se bi referendume ponavljalo 5x in vsakič se bi ob neuspehu šlo v nova pogajanja. Kaj je tukaj spornega? Če prebivalcem dotičnih držav EU več ni všeč, lahko brez težav pritiskajo na vlado za izstop ali referendum o tej temi - popolnoma legitimna poteza. Tega seveda ni bilo, tako da res ne vem zakaj se bunite.

Migrantske kvote niso bile sprejete s strani neke inštitucije EU kar tako, ampak so bile sprejete s strani izvoljenih, najvišjih predstavnikov držav članic v postopku, ki je bil popolnoma v skladu s pravnim redom, ki so ga Poljska in Madžarska sprejeli ob vstopu v EU. Zakaj ne zateži EU Savdski Arabiji? Zato ker SA ni del EU in razen v gospodarskem smislu nima z EU nikakršne veze. Sej bi lahko uvedli sankcije in prepoved uvoza njihove nafte, a sem prepričan, da se bi vidva in večina vama podobnih najbolj bunili nad povišanimi cenami naftnih derivatov ali celo nad kakšno racionalizavijo kot v jugoslovanskih časih. Pač, nič vam ni prav.

Sej vsi vemo zakaj so Poljska, Madžarska in nekatere druge članice v EU - zaradi denarja. Z denarjem, ki ga dobijo s strani kohezijskih in razvojnih skladov terajo napredek svojih držav in ga prodajajo kot svojega. Za političen spekter EU jih niti ni mar, ampak ja... ko jih šiša... če hočejo EU denar se bodo pač mogli držati pravil EU. Pravil, ki so jih sami sprejeli in ki so jih tudi sami soustvarjali in sprejemali. Tako funkcionira demokracija, če še komu mogoče ni jasno.
Kazalo