Hashim Thaci in Ivica Dačić sta si na Brdu pri Kranju segla v roko. Foto: BoBo
Hashim Thaci in Ivica Dačić sta si na Brdu pri Kranju segla v roko. Foto: BoBo
Na Brdu so zunanji ministri Srbije, Makedonije, BiH-a, Kosova, Črne gore in Italije, medtem ko sta se zunanja ministra Avstrije in Hrvaške opravičila. Foto: BoBo
Pogovor s francoskim zunanjim ministrom
Srečanje zunanjih ministrov na Brdu

Aretacijo Hashima Thacija sta sicer pred dnevi napovedala srbski notranji minister Nebojša Stefanović in tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević. Thaciju - podobno kot še več drugim vidnim Kosovcem - v Srbiji očitajo vojne zločine v času konflikta na Kosovu v letih 1998-1999. Za njimi so razpisali mednarodne tiralice in na različnih letališčih se je v preteklih letih večkrat zgodilo, da so bili aretirani, dokler ni Interpol teh tiralic umaknil.

Na Brdu tudi minister za širitev EU-ja Hahn
Na Brdu so zunanji ministri Srbije, Makedonije, BiH-a, Kosova, Črne gore in Italije, medtem ko sta se zunanja ministra Avstrije in Hrvaške opravičila. Srečanja se udeležuje tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki se je ob robu srečal tudi s slovenskim predsednikom. V ospredju sta bila sicer srbski minister Ivica Dačić in njegov kosovski kolega Hashim Thaci, ki sta se tudi rokovala, s Pahorjem pa tudi prisrčno objela.

Procesu brdo sopredsedujeta slovenski zunanji minister Karl Erjavec in njegov francoski kolega Laurent Fabius. Ministra sta po pogovorih poudarila, da sta državi veliki prijateljici, ki imata podobna ali enaka stališča glede pomembnih mednarodnih kriz. Izrazila sta tudi pričakovanje, da bo vrh EU-ja danes sprejel ukrepe, saj ne smejo dovoliti, da bi Sredozemlje postalo pokopališče.

Podpis akcijskega načrta
Med drugim sta podpisala akcijski načrta za obdobje 2015 do 2018, ki predvideva konkretno opredeljene usmeritve za delovanje in sodelovanje v naslednjih treh letih na različnih področjih, predvsem pa na gospodarskem, saj je za Slovenijo gospodarsko sodelovanje s Francijo izrednega pomena. Ministra sta potrdila, da imata državi, ki odlično sodelujeta tudi na političnem področju, enaka ali podobna stališča glede mednarodnih kriz, in tudi razmer na Zahodnem Balkanu.

Pahor je ministre v uvodnem nagovoru pozval, naj pogumno odpirajo tudi težje politične teme: "Pomembno je, da razpravljamo kot prijatelji o Jugovzhodni Evropi, še posebej o Zahodnem Balkanu." Poudaril je še, da širitev EU-ja ne sme biti le tehnični proces, ampak predvsem politični, ki kljub notranjim težavam, ne bi smeli zanemarjati pričakovanj prebivalcev držav Zahodnega Balkana, ki si želijo v EU.

Spor s Hrvaško pobuda za proces Brdo
Pahor je pri tem spomnil na reševanje spora s Hrvaško glede meje. "S pomočjo EU-ja in švedskega predsedstva smo našli kompromis," je Pahor spomnil na dogodke, ko sta Slovenija in Hrvaška sklepali sporazum o arbitraži za določitev meje. "Ravno iz tega sodelovanja se je razvil tudi proces Brdo," je še povedal predsednik, ki je bil leta 2010 kot predsednik slovenske vlade tudi pobudnik zagona tega procesa.

Ministri imajo na dnevnem redu pobudo za boljšo perspektivo za mlade na Zahodnem Balkanu ter vprašanja varnostne in politične stabilnosti v evropski soseščini, pri čemer bodo predvsem govorili o razmerah v Ukrajini in južnem Sredozemlju, kjer je v nedeljo umrlo več kot 800 prebežnikov. Ocenili bodo tudi napredek pri obnovi v BiH-a in Srbiji po lanskih katastrofalnih poplavah.

Pogovor s francoskim zunanjim ministrom
Srečanje zunanjih ministrov na Brdu