Infineon je napovedal pritožbo na odločitev Bruslja. Foto: EPA
Infineon je napovedal pritožbo na odločitev Bruslja. Foto: EPA

Iz Bruslja so sporočili, da so podjetja Infineon, Philips, Samsung in Renesas (takrat še kot skupno podjetje Hitachija in Mitshubishija) v evropskem gospodarskem prostoru usklajevala tržne dejavnosti v zvezi s čipi za pametne kartice in ob tem kršila pravila Evropske unije, ki prepovedujejo kartelne dogovore.

Omenjeni čipi se uporabljajo v SIM-karticah za telefone, v bančnih karticah ali potnih listih. Nemško, nizozemsko in korejsko podjetje so se o njihovi ceni dogovarjala v dvostranskih stikih med septembrom 2003 in septembrom 2005.

Nemški Infineon Technologies je dobil kazen 82,7 milijona evrov, nizozemski Philips 20,1 milijona evrov, korejski Samsung pa 35,1 milijona evrov, vendar so slednjemu kazen zaradi sodelovanja s preiskovalci znižali za 30 odstotkov. Japonski družbi Renesas so odobrili imuniteto, ker je komisiji razkrila obstoj kartela. Infineon je očitke že zavrnil kot neutemeljene in napovedal uporabo vseh pravnih sredstev.

Evropska komisija je preiskavo začela leta 2008 z nenapovedanimi obiski.

Sankcije za dogovarjanje
"V tej digitalni eri čipe pametnih kartic uporabljajo skoraj vsi, v mobilnih telefonih, bančnih karticah ali potnih listih. Pomembno je, da se proizvajalci osredotočijo na napore za preseganje konkurence z inovacijami in zagotavljanjem boljših izdelkov po najbolj atraktivnih cenah. Če se namesto tega podjetja odločijo za tajno dogovarjanje na račun strank in končnih potrošnikov, lahko pričakujejo sankcije,"
je v odzivu na odločitev o milijonski kazni dejal evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia.