Putin je prvič po ponovni izvolitvi obiskal Bruselj. Foto: EPA
Putin je prvič po ponovni izvolitvi obiskal Bruselj. Foto: EPA
Putin v Bruslju

Putin, ki se je v Bruslju prvič po ponovni izvolitvi sešel s predstavniki Evropske unije, se je obregnil predvsem ob t. i. tretji energetski sveženj EU-ja, ki ločuje proizvodnjo od prenosa elektrike in plina, s tem pa omejuje nadzor ruskega energetskega velikana Gazprom nad njegovo mrežo plinovodov v EU-ju. Kot je poudaril ruski predsednik, gre za pravila, ki veljajo za nazaj in tako kršijo sporazum o partnerstvu.
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso mu je na to odgovoril, da ta pravila ne veljajo samo za ruske vlagatelje, temveč za vse deležnike na trgu.
Putin in Barroso sta spregovorila tudi o preiskavi proti Gazpromu zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja v osmih članicah EU-ja, kar je Moskva ostro kritizirala. Pri tem sta voditelja poudarila, da si bosta obe strani prizadevali za pragmatične rešitve. "Leto 2013, potem ko danes ni bilo konca sveta, ponuja priložnosti za to," je bil slikovit Barroso.
Nadaljnja pomoč Cipru mogoča
Ruski predsednik na današnjem vrhu kljub omenjenim razhajanjem ni izključil možnosti nadaljnje finančne pomoči globoko zadolženemu Cipru. A, kot je poudaril, morajo najprej evropski partnerji določiti pravila za finančno pomoč tej otoški državi.
"V Siriji ne želimo kaosa"
Sogovorniki so zagrizli še v eno jabolko spora - razmere v Siriji. Putin je poudaril, da si Rusija tam zagotovo ne želi kaosa, "kot to želijo nekatere države v regiji". Rusija je zainteresirana za demokratičen režim v Siriji, saj je ta država vendarle blizu meje z Rusijo. A tranzicijo je po besedah Putina v tej državi mogoče doseči zgolj s pogajanji. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa je dejal, da so se s Putinom strinjali, da se morajo spopadi končati.
Van Rompuy je sicer Putina tudi pozval, naj ruskim državljanom v skladu z mednarodnimi zavezami zagotovi državljanske pravice.
Feministke nad Putina
Ob robu vrha se je zgodil tudi incident, ki pa ni zmotil pogovorov. Policija je v Bruslju aretirala štiri pripadnike feminističnega, proti Putinu usmerjenega gibanja Femen. Četverica je namreč nameravala zgoraj brez protestirati pred poslopji evropskih institucij, kjer so potekali pogovori med EU-jem in Rusijo. Eni med njimi je še pred aretacijo uspelo vzklikniti: "Putin, pojdi v pekel. Demokracija, demokracija!"

Putin v Bruslju