Evropske volitve so potekale 25. maja. Foto: BoBo
Evropske volitve so potekale 25. maja. Foto: BoBo

DeSUS in SNS sta poleg tega dobila tudi negativno mnenje za pravilnost poslovanja, medtem ko je SDS dobil pozitivno mnenje.

Stranka SDS je v poročilu navedla, da je za evropske volitve zbrala in porabila 28.872,28 evra. Vendar pa je Računsko sodišče ugotovilo, da je stranka zbrana in porabljena sredstva izkazala prenizko, saj med njimi ni izkazala podarjenega blaga fizične osebe (v znesku 95 evrov) in brezplačnega najema kombija (v znesku 750 evrov).

Med porabljenimi sredstvi pa se je znašel strošek gostinskih storitev 18,7 evra, ki pa ni strošek volilne kampanje, je ugotovilo sodišče. Glede pravilnosti poslovanja pa je SDS dobil pozitivno mnenje Računskega sodišča. Znesek napak, ki jih je ugotovilo Računsko sodišče, je znašal 845 evrov, tako da je SDS na koncu ustvaril 29.717,28 evra prihodkov, porabil pa 29.698,58 evra. Stranka je sicer v celoti kampanjo financirala iz sredstev, prenesenih s svojega računa. Ker je dobila stranka skoraj 100.000 glasov oz. tri evropske poslance, jim bodo v celoti povrnili stroške, ki so jih ustvarili s kampanjo.

Dve mnenji s pridržkom za DeSUS
Stranki DeSUS pa je Računsko sodišče izdalo mnenje s pridržkom tako za pravilnosti poročanja kot za pravilnost poslovanja. V poročilu je sicer DeSUS izkazoval 26.893,49 evra prihodkov in odhodkov, a je Računsko sodišče ugotovilo, da je stranka porabljena sredstva izkazala za 688,54 evra previsoko. Med stroške so izkazali redni popust za poštne storitve v znesku 339,23 evra, kar pa ne spada med stroške volilne kampanje, in strošek pogostitve v znesku 270,01 evra, ki je nastal v obdobju po koncu volilne kampanje. Sodišče je tudi ugotovilo, da je stranka preplačala 79,30 evra za plakatiranja. Neporavnane obveznosti pa je DeSUS izkazal prenizko, saj med njimi ni izkazala stroška upravne takse (22,66 evra).

V pregledu pravilnosti zbiranja sredstev za volilno kampanjo pa je Računsko sodišče ugotovilo, da DeSUS na posebnem računu v roku ni zbral sredstev v znesku 114,71 evra, kolikor so jih potrebovali za poplačilo neplačane upravne takse, stroška postavitve stojnice in uporabe javne površine v Izoli (31,05 evra) in najema dvorane v Novem mestu (61 evrov). To je DeSUS plačal z rednega računa stranke, kar pa ni v skladu z zakonom. DeSUS, ki je dobil en mandat v Evropskem parlamentu, ima pravico do povrnitve stroškov kampanje v znesku 10.778,46 evra.

Računov niso plačali, a so jih vseeno uvrstili med porabljena sredstva
SNS, ki sicer ni dobil poslanskega sedeža v EP-ju, a je dobil toliko glasov, da je upravičen do povračila sredstev kampanje, pa si je prislužil mnenje s pridržkom za pravilnost poročanja, saj je med porabljenimi sredstvi izkazal tudi neplačane obveznosti, ki se nanašajo na gostinske storitve, računalniško obdelavo in objavo oglasa ter oglaševalske storitve v skupnem znesku 760 evrov, ki jih ni poravnal s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo.

Glede pravilnosti poslovanja pa je SNS dobil mnenje s pridržkom, ker na posebnem transakcijskem računu za kampanjo v roku ni zbral sredstev za plačilo nastalih stroškov v znesku 760 evrov in jih potem tudi ni poravnal. V poročilu je SNS izkazal zbrana sredstva v znesku 3.987,39 evra in porabljena sredstva v znesku 4.747,18 evra. Povrnjenih bo dobila 2.755,70 evra.

V prihodnjih dneh revizijska poročila še za druge stranke
Predvidoma v prihodnjem tednu bo Računsko sodišče izdalo revizijska poročila še za druge liste, ki so sodelovale ne volitvah za Evropski parlament in so dobile zadostno število glasov za povrnitev dela stroškov kampanje.