Nacionalni reformni program za letos in prihodnje leto mora Slovenija v Bruselj poslati do konca aprila. Foto: BoBo
Nacionalni reformni program za letos in prihodnje leto mora Slovenija v Bruselj poslati do konca aprila. Foto: BoBo

Vlada je program, v katerem navaja prednostne ukrepe in projekte, usmerjene tudi v izpolnjevanje ciljev strategije Evropa 2020, sprejela na dopisni seji. Program bo skupaj s programom stabilnosti služil Evropski komisiji kot podlaga za pripravo specifičnih priporočil naši državi.

S finančnega ministrstva so ob tem sporočili, da bo po nacionalnem reformnem programu Slovenija sledila fiskalnemu cilju, da v letu 2014 doseže javnofinančni primanjkljaj v višini 3,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2015 pa 2,5 odstotka BDP-ja, brez upoštevanja morebitnih enkratnih izdatkov.

Trije stebri za oživitev gospodarske rasti
Za oživitev gospodarske rasti bo Slovenija prednostno izvajala ukrepe v okviru treh ključnih stebrov: finančnega stebra, korporativnega upravljanja in privatizacije ter fiskalnega stebra.

Prav tako so pomembni tudi ukrepi za oživitev gospodarske rasti na kratek rok ter izboljšanje konkurenčnosti za dolgoročno vzdržno rast, pri čemer ti stopijo v ospredje z novo finančno perspektivo 2014-2020 in preusmeritvijo na povratne vire financiranja. Z odpravo neravnovesij bodo omogočeni pogoji za ponovno doseganje gospodarske rasti in ustvarjanje delovnih mest, je prepričana vlada.

Učinki že sprejetih ukrepov že vidni
Vlada še poudarja, da je Slovenija že lani sprejela ukrepe za izboljšanje makroekonomskih neravnovesij, ki se intenzivno izvajajo. Med njimi izpostavlja uravnoteženje javnih financ in spremembe ustave, stabilizacijo bančnega sistema z ustanovitvijo Družbe za upravljanje terjatev bank ter intenzivno izvajanje procesa prestrukturiranja podjetij. Vidni so že učinki pokojninske reforme in reforme trga dela, vlada pa napoveduje tudi racionalizacijo zdravstvenega sistema ter izboljšanje poslovnega okolja.

Nacionalni reformni program mora vlada skupaj s programom stabilnosti poslati v Bruselj do konca aprila.