V primerjavi s septembrom lani je stopnja brezposelnosti narasla v 16 državah članicah, upadla pa v enajstih. Foto: Reuters
V primerjavi s septembrom lani je stopnja brezposelnosti narasla v 16 državah članicah, upadla pa v enajstih. Foto: Reuters

V Sloveniji je stopnja brezposelnosti septembra znašala 10,2 odstotka, potem ko je bila avgusta pri 10,3 odstotka.

Eurostat je v najnovejši objavi poslabšal avgustovske podatke. Pretekli mesec je namreč poročal, da je bila brezposelnost v evrskem območju avgusta 12,0-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke manj od tokrat objavljene stopnje. 12,2-odstotna brezposelnost, ki jo je evropska denarna unija imela avgusta in septembra, je rekordno visok odstotek od ustanovitve EMU-ja, kjer je zdaj 17 držav.

V Avstriji manj kot 5-odstotna, v Grčiji več kot četrtina
Tudi v celotni Evropske unije se sicer stopnja brezposelnosti septembra na mesečni ravni ni spremenila in je ostala 11-odstotna. Eurostat ocenjuje, da je bilo v EU septembra brez dela 26,872 milijona ljudi, od tega 19,447 milijona v območju evra.

Med državami članicami so najnižjo stopnjo brezposelnosti septembra imeli v Avstriji (4,9 odstotka), Nemčiji (5,2 odstotka) in Luksemburgu (5,9 odstotka), najvišjo pa v kriznih državah Grčiji (27,6 odstotka v juliju) in Španiji (26,6 odstotka).

Največ brezposelnih med mladimi
Septembra je stopnja brezposelnosti med mladimi v Uniji znašala 23,5 odstotka, v evrskem območju pa 24,1 odstotka. Septembra lani je bila brezposelnost med mladimi 23,1- oz. 23,6-odstotna.

Najnižjo stopnjo brezposelnosti med mladimi so pretekli mesec ugotovili v Nemčiji (7,7 odstotka) in Avstriji (8,7 odstotka), najvišjo pa v Grčiji (57,3 odstotka v juliju), Španiji (56,5 odstotka) in na Hrvaškem (52,8 odstotka v tretjem četrtletju).

Najnižja inflacija v štirih letih
Območje evra je oktobra na letni ravni imelo 0,7-odstotno inflacijo, kar je 0,4 odstotne točke manj kot septembra, je v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Oktobrska inflacija se je tako znašla na najnižji ravni po novembru 2009.