Brezposelnost v državi je bila novembra tako več kot dvakrat višja od povprečja v evrskem območju, kjer je bilo brez dela 12,1 odstotka državljanov. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Brezposelnost v državi je bila novembra tako več kot dvakrat višja od povprečja v evrskem območju, kjer je bilo brez dela 12,1 odstotka državljanov. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Podatke je objavil grški statistični urad Elstat - v grški evidenci brezposelnih je bilo novembra vpisanih 1,38 milijona ljudi. Brezposelnost v državi je bila novembra tako več kot dvakrat višja od povprečja v evrskem območju, kjer je bilo brez dela 12,1 odstotka državljanov.

Visoka brezposelnost med mladimi
Kot kažejo Elstatovi podatki, ostaja izjemno visoka predvsem brezposelnost med mladimi: novembra je bilo brez dela 61,4 odstotka Grkov med 15. in 25. letom starosti, kar je več kot novembra 2012, ko je bilo brezposelnih 61 odstotkov mladih Grkov.

Zaradi ostrih varčevalnih ukrepov se je v zadnjih štirih letih grško gospodarstvo skrčilo za kar četrtino. Preden je Grčija maja 2010 od evrskega območja in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) prejela prvi sveženj denarne pomoči, vreden 100 milijard evrov, je bila stopnja brezposelnosti 12-odstotna.

Grčija naj bi iz recesije izstopila letos
Država je sicer v recesiji že šest let, luč na koncu predora pa naj bi ugledala letos. Kljub temu pa je pričakovati, da se bo stopnja brezposelnosti v Grčiji v prvih treh mesecih letošnjega leta še nekoliko zvišala, saj se morajo številna podjetja prestrukturirati in zmanjšati število delovnih mest.

Če država ne bo kmalu sprejela ukrepov za spodbudo domačega gospodarstva in tujih vlaganj, bo pri tako visoki stopnji brezposelnosti potrebovala najmanj 20 let, da jo bo zmanjšala.