Najprej so obiskali otok Ventotene pred obalo Neaplja, ki ima za zgodovino EU-ja velik simbolni pomen, saj je tam grob Altiera Spinellija, ki velja za enega izmed očetov Unije. Potem so pogovore nadaljevali na italijanski letalonosilki, ki usklajuje pomorske misije EU-ja proti tihotapljenju ljudi.
Najprej so obiskali otok Ventotene pred obalo Neaplja, ki ima za zgodovino EU-ja velik simbolni pomen, saj je tam grob Altiera Spinellija, ki velja za enega izmed očetov Unije. Potem so pogovore nadaljevali na italijanski letalonosilki, ki usklajuje pomorske misije EU-ja proti tihotapljenju ljudi. "To sta dva simbola v enem. Idealne vrednote in konkretne obveznosti," je še pred srečanjem poudaril Matteo Renzi. Foto: EPA
Merklova, Renzi in Hollande o brexitu

Trojica voditeljev se je sešla na krovu italijanske letalonosilke Garibaldi v bližini italijanskega otoka Ventotene. V ospredju pogovorov so bili nadaljnji koraki EU-ja po odločitvi Velike Britanije za brexit. Govorili so tudi o varnostnih težavah v Evropi in opozorili, da je tudi Bruselj pred velikimi izzivi.

"Številni so mislili, da je po brexitu konec Evropske unije, a ni tako. Želimo si napisati boljšo stran za evropsko zgodovino," je prepričan Renzi. Hollande je ob tem dodal, da se EU spopada "z drobljenjem in delitvami", nemška kanclerka pa je opozorila, da se je tudi EU rodil "v najtemnejših časih evropske zgodovine". "Nihče ne misli, da so težave, ki jih imamo, lahko rešljive. Številni mislijo, da je težava v Evropi. Ampak resnica je obratna. Mislimo, da je Evropa rešitev težkih težav, pred katerimi smo," je dejal italijanski premier.

"Narediti moramo več za notranjo in zunanjo varnost"
Med varnostnimi vprašanji, s katerimi se spopada Evropa, so izpostavili prebežniško krizo in teroristične grožnje. Merklova se je na tej točki zavzela za izboljšanje tako notranje kot zunanje varnosti EU-ja. Dejala je, da je povezava pred velikimi izzivi: "Zaradi islamističnega terorizma in državljanske vojne v Siriji moramo narediti več za našo notranjo in zunanjo varnost."

Voditelji treh najvplivnejših držav EU-ja so se zavzeli za poglobitev sodelovanja na obrambnem področju. Merklova je predlagala tudi večjo izmenjavo obveščevalnih podatkov, Hollande pa večjo samozavest Evrope pri oblikovanju lastne obrambe. "Evropa bi morala lastno obrambo vzeti v svoje roke," je dejal in se zavzel tudi za povečanje obrambnih izdatkov.

Čez tri tedne neformalni vrh v Bratislavi
Srečanje je potekalo tri tedne pred neformalnim vrhom EU-ja v Bratislavi, kjer bo prav tako govor predvsem o brexitu. Britanske oblasti so nakazale, da bi se odhod lahko zavlekel vse do konca leta 2019, kar pa bi lahko podaljševalo negotovost na celini in nad čimer drugi voditelji članic EU-ja niso navdušeni.

Renzi je brexit julija označil za "politični poraz" Evrope in klic po ukrepanju, ki je pokazal potrebo po takojšnji spremembi. Merklova bo imela sicer v prihodnjih dneh na temo brexita še nekaj pogovorov, v soboto bo med drugim ob premierjih Bolgarije, Avstrije in Hrvaške gostila tudi slovenskega premierja Mira Cerarja, ki je napovedal, da se želi pogovarjati tudi o vprašanju varnosti in migracij.

Merklova, Renzi in Hollande o brexitu