Srečanje dveh levičarskih voditeljev je minilo v precej bolj sproščenem vzdušju. Foto: EPA
Srečanje dveh levičarskih voditeljev je minilo v precej bolj sproščenem vzdušju. Foto: EPA

"Verjamem, da pogoji za soglasje z evropskimi institucijami obstajajo," je dejal Renzi, svojemu kolegu pa zagotovil "največjo mogočo podporo, tako v obliki dvostranskega sodelovanja kot v možnostih za dialog".

"Vsi moramo razumeti izid grških volitev kot sporočilo upanja, ki prihaja od celotne generacije in ki zahteva več pozornosti ter zanimanja pri tistih, ki so trpeli zaradi krize," je dejal Renzi, ki je sicer že v ponedeljek izjavil, da si Italija želi spremembo gospodarske politike na evropski ravni, kjer bi bile v ospredju rast in naložbe. Tudi danes je dejal, da "svet poziva Evropo, da vlaga v rast, ne v varčevanje".

Pozneje se je Renzi še nekoliko pošalil, ko je dejal, da odslej v Bruslju ne bo več veljal za nevarnega levičarja.

Siriza proti nadaljnjemu varčevanju
Nova vlada v Atenah pod vodstvom levičarske Sirize je sicer trdno odločena vsaj olajšati pogoje mednarodnega programa pomoči, ki je državo po letu 2010 rešil pred bankrotom, a obenem pahnil številne Grke čez rob revščine.

Zavrača nadaljnje varčevanje in napoveduje dvig minimalne plače. Nasprotuje privatizaciji državnega premoženja in je že prejšnji teden ustavila privatizacijo največjega grškega pristanišča Pirej. Prizadeva si tudi za odpis dolgov države.

Cipras bo v sredo obiskal Bruselj, kjer se bo na pogovorih sešel s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, nato pa bo odpotoval še v Pariz, kjer se bo sešel s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.