Vrh EU-Rusija je potekal v senci nedavnih volitev v Rusiji. Foto: EPA
Vrh EU-Rusija je potekal v senci nedavnih volitev v Rusiji. Foto: EPA
Dmitrij Medvedev, Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso
Medvedjev je dejal, da morajo druge države članicam EU-ja omogočiti pogoje za čimprejšnje okrevanje. Foto: Reuters
Plinovod
V Evropi je še svež spomin na zimo 2008-2009, ko je Moskva zaradi trgovinskih sporov s Kijevom prekinila dobavo plina članicam Unije, zato je za Unijo zanesljivost oskrbe z energijo vselej pomembna tema na sestankih z Rusijo. Foto: EPA
Rusija bi pomagala EU-ju

Svetovalec ruskega predsednika za gospodarska vprašanja Arkadij Dvorkovič je ob robu vrha v Bruslju nakazal, da v Moskvi razmišljajo o do 20 milijardah dolarjev pomoči v okviru Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pod določenimi pogoji. Dvorkovič je pojasnil, da je pogoj za prispevek Rusije to, da območje evra uresniči svoj prvotni cilj za okrepitev začasnega sklada za zaščito evra na 1.000 milijard evrov.

Medvedjev te številke ni potrdil, prav tako pa ni pojasnil, kateri so pogoji, pod katerimi je Rusija pripravljena pomagati območju evra. Poudaril je, da je Rusija "pripravljena investirati vsa potrebna finančna sredstva" v pomoč evroobmočju in da je pripravljena premisliti tudi o drugih oblikah pomoči.

"Druge države bi morale pomagati Evropi"
Evropski voditelji so se na nedavnem vrhu med drugim dogovorili, da bodo članice Unije z dvostranskimi posojili do 200 milijard evrov povečale sredstva IMF-a. Hkrati tudi od Rusije, Kitajske in drugih tretjih držav pričakujejo, da bodo povečale svoje prispevke v IMF-u in tako pomagale Evropi rešiti krizo, ki sicer vpliva na ves svetovni finančni in gospodarski sistem.

Rusija želi, da EU ohrani svojo gospodarsko in politično moč ter da ohrani, kar je gradil desetletja, predvsem svojo evropsko valuto, je dejal Medvedjev. Samo Evropa lahko pomaga Evropi, a druge države bi morale Evropi pomagati zagotoviti pogoje za čimprejšnje okrevanje, je še menil ruski predsednik.

Medvedjev: EP lahko poda mnenje, to pa je tudi vse
Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa je po koncu vrha dejal, da je EU zaskrbljen zaradi poročil o nepravilnostih in pomanjkanju pravičnosti na ruskih parlamentarnih volitvah 4. decembra. "Pozdravljamo, da je bilo na volitve povabljenih 500 opazovalcev. Skrbijo nas nepravilnosti in pomanjkanje pravičnosti, o kateri poročajo opazovalci kot tudi del ruske javnosti," je povedal. "Zaskrbljeni smo zaradi pridržanja protestnikov," je dodal.

Dlje od Van Rompuya je šel Evropski parlament, ki je v sredo zaradi nepravilnosti pozval k novim volitvam v Rusiji. Medvedjev je v odzivu dejal, da tega poziva v bistvu nima kaj komentirati, saj so to ruske volitve, o katerih sicer Evropski parlament lahko poda svoje mnenje - kot o čemer koli - to pa je tudi vse.

Novi vrh voditeljev EU-ja
Herman Van Rompuy je napovedal, da se bodo voditelji članic EU-ja spet sešli konec januarja ali v začetku februarja 2012. Na dnevnem redu bodo implementacija odločitev, sprejetih oktobra in decembra, fiskalni pakt in nov medvladni sporazum. Poleg tega bodo razpravljali o konkurenčnosti in zaposlovanju.

Za Rusijo je bilo ključno vprašanje vizumske liberalizacije. Vrh je zagnal načrt korakov k brezvizumskemu potovanju, ki lahko vodi v začetek pogajanj o odpravi vizumske obveznosti za vstop Rusov v evropsko povezavo. "Naš skupni cilj je brezvizumski režim med Rusijo in EU-jem," je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Načrt med drugim predvideva zagotavljanje varnosti dokumentov, na primer uvedbo biometričnih potnih listov, in krepitev boja proti nezakonitemu priseljevanju in čezmejnemu organiziranemu kriminalu in korupciji. Po navedbah ruskih diplomatov v EU vsako leto vstopi 2,5 milijona Rusov, v Rusijo pa 1,5 milijona državljanov EU-ja.

EU je pozdravil vstop Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), ki bo formalno potrjen v petek. To bo po mnenju EU-ja in Rusije še okrepilo njune že tako močne trgovinske vezi. Rusija je za ZDA in Kitajsko tretja največja trgovinska partnerica EU-ja ter najpomembnejša dobaviteljica energije članicam EU-ja. Te iz Rusije dobijo več kot 23 odstotkov plina, ki ga porabijo, in 30 odstotkov surove nafte. Ruski predsednik je zatrdil, da bo Rusija ostala zanesljiva dobaviteljica energije članicam Unije.

Rusija bi pomagala EU-ju