Ruski Gazprom in ukrajinski Naftogaz sta v stalnem stanju spora. Foto: Reuters
Ruski Gazprom in ukrajinski Naftogaz sta v stalnem stanju spora. Foto: Reuters

Podpredsednik Evropske komisije za energetsko unijo Maroš Šefčovič je po pogovorih, v katerih je bila Evropska komisija posrednica, izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo zavarovati dogovor o zimskem plinskem svežnju. Ta sicer velja do konca marca, Rusija pa je zaradi novega spora med državama zagrozila, da bo kljub veljavnemu dogovoru dobavo ustavila.

Po besedah Šefčoviča se bodo tristranska pogajanja o tem, kaj sledi zimskemu svežnju, nadaljevala. O t. i. poletnem plinskem svežnju naj bi se začeli pogovarjati še pred koncem meseca, so sporočili iz Bruslja.

Spor rešen vsaj začasno
Ukrajinsko in rusko stran poleg tega čakajo še pogovori o dobavi plina območjama Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki sta pod nadzorom separatistov. EU je v izjavi pojasnil, da gre za "zelo kompleksno vprašanje tako s pravnega, tehničnega kot političnega vidika".

Prav spopadi na vzhodu Ukrajine so namreč sprožili najnovejši plinski spor, ki je izbruhnil pretekli teden. Moskva je Kijevu očitala, da ne zagotavlja plina območjem pod nadzorom proruskih separatistov, zato je začel Gazprom plin tja neposredno dobavljati, račun pa je izstavil Kijevu. Ukrajinski Naftogaz medtem Rusijo obtožuje, da ni dobavila plačanega plina.

Kot je po pogovorih menila visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini, izid ponedeljkovega srečanja lahko pripomore k razreševanju razlik v pogledih na dobavo plina med Ukrajino in Rusijo.

Rusija sicer dobavlja okoli tretjino vsega plina Evropi, približno polovica potuje čez Ukrajino. Šest članic Unije - Bolgarija, Estonija, Finska, Latvija, Litva in Slovaška - je popolnoma odvisnih od ruskega plina.