Šefčovič je opravil svoje drugo zaslišanje pred evropskimi poslanci, a ne po svoji krivdi. Foto: Reuters
Šefčovič je opravil svoje drugo zaslišanje pred evropskimi poslanci, a ne po svoji krivdi. Foto: Reuters

Šefčovič je eno zaslišanje v Evropskem parlamentu že uspešno prestal, saj je bil sprva mišljen za mesto komisarja za promet, zdaj pa bo prevzel vodenje energetske unije, ki je bilo sprva namenjeno Sloveniji. Šefčovič bi po prvotnem scenariju vodil tudi resor za vesolje.

Na zaslišanju je dejal, da bi morali prav zaradi težav pri oskrbi s plinom na račun rusko-ukrajinskega spora odvisnost od energije zmanjšati z diverzifikacijo različnih virov. Sam se je izrekel proti projektu plinovoda Južni tok.

"Trenutno je to odloženo in obstajajo za to dobri razlogi. Preprosto ne moremo sprejeti, da neko podjetje ni pripravljeno spoštovati pravil Evropske unije," je zatrdil in se zavzel, da se bo usmeril na južni koridor, tako da bi "v EU-ju uvozili kaspijski plin in tako dobili možnost, da bi se priključili ne samo azerbajdžanskim virom, pač pa tudi drugim". Konkretno je pri tem navedel Turkmenistan.

Šefčovič je tudi kritiziral Rusijo, češ da še vedno poskuša oskrbo plina zlorabiti kot politično orožje proti Ukrajini. "Tega ne moremo sprejeti," je poudaril.

Sicer je kandidat za podpredsednika Evropske komisije omenil pet stebrov svojega ravnanja. Kot prvo je omenil varnost prek solidarnosti z zaupanjem. Nato pa navedel, da mora EU govoriti z enotnim glasom.

Šefčovič je izrazil željo, da bi v mednarodna pogajanja s tretjimi državami vključili Evropsko komisijo. Zavzel se je tudi za diverzifikacijo oskrbe, razvoj partnerstva z Norveško ter gradnjo terminalov za utekočinjeni plin in večjo energetsko učinkovitost.