EU si prizadeva za krepitev sodelovanja z državami južnega Sredozemlja. Foto: Reuters
EU si prizadeva za krepitev sodelovanja z državami južnega Sredozemlja. Foto: Reuters
Barcelona
Srečanje je potekalo v Barceloni. Foto: Reuters

"Nedavni teroristični napadi v Parizu in Tunisu, včerajšnji v Egiptu in na maroškem veleposlaništvu v Libiji kažejo, da moramo okrepiti sodelovanje v boju proti terorizmu," je dejala visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini v Barceloni na srečanju zunanjih ministrov 28 držav članic Unije in držav na južnih obalah Sredozemskega morja.

"Vse države v regiji se spopadajo s krhko varnostno situacijo, ki se je še poslabšala zaradi oboroženih konfliktov, zlasti v Siriji in Libiji," je povedala Mogherinijeva. "Priča smo vzponu radikalizma med našo mladino, ki v vse večjem številu sledi klicu džihadizma na severni in južni strani Sredozemlja," je še opozorila.

Po njenih besedah je za boj proti terorizmu potrebno boljše sodelovanje na gospodarskem, kulturnem in političnem področju kot tudi pri varnostnih vprašanjih.

Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, so sodelovali predstavniki Alžirije, Egipta, Izraela, Jordanije, Libanona, Libije, Maroka, Palestine, Sirije in Tunizije.

Poudarek na mladih
Erjavec je v svojem nastopu izpostavil predvsem pomen prilagoditve in preoblikovanja mehanizmov delovanja Evropske sosedske politike, pri čemer je ključnega pomena zagotavljanje učinkovitega odzivanja na želje in pričakovanja vseh partnerskih držav. Poudaril je krepitev načela diferenciacije in vključevanja ter izpostavil tudi pomen nudenja pomoči na področju izobraževanja in usposabljanja mladih.

Evropska sosedska politika je bila oblikovana leta 2004 z namenom okrepitve odnosov med EU-jem ter njenimi južnimi in vzhodnimi sosedami. Nazadnje je bila spremenjena leta 2011, da bi lažje ponudila odgovore na arabsko pomlad.

Zaradi pomembnih sprememb na območju v zadnjem času je nujna reforma temeljnih načel te politike, njenega obsega in načina uporabe njenih instrumentov. Javna posvetovanja o prenovi sosedske politike bodo potekala do konca junija, jeseni pa naj bi v Bruslju pripravili predloge prihodnjih usmeritev.

Terorizem največja grožnja
Srečanje je potekalo na pobudo južnoevropskih članic EU-ja, predvsem Španije in Italije, ki si želijo, da bi več naporov vložili v spopadanje z grožnjami, ki prihajajo z južnega roba Sredozemlja.

Španski premier Mariano Rajoy je na srečanju pozval k močnejšemu sodelovanju med Evropo, Severno Afriko in Bližnjim vzhodom, da bi se lahko ustrezno odzvali na vprašanje nezakonitih pribežnikov in, kot je sam dejal, na "teroristično barbarstvo".

"Džihadistični terorizem je neposredna grožnja varnosti naših držav in naših državljanov in je brez dvoma naša glavna grožnja v tem trenutku," je prepričan Rajoy.

Glede vprašanja nezakonitih prebežnikov španski premier meni, da je nujno sodelovanje med državami izvora in ciljnimi državami. Eden izmed načinov soočanja s to težavo je tudi zmanjšanje razlik v razvitosti med severom in jugom Sredozemlja.