Kot je dejal Samuel Žbogar, o tem, kateri predlog zadovoljuje slovenske interese, lahko odloča le Slovenija. Foto: EPA
Kot je dejal Samuel Žbogar, o tem, kateri predlog zadovoljuje slovenske interese, lahko odloča le Slovenija. Foto: EPA

Kot je še povedal, je bila izražena tudi želja po hitri rešitvi vprašanja, poleg tega pa je bilo poudarjeno, da se na Slovenijo ne vrši pritisk. Navedbe diplomatskih virov v Bruslju in Luksemburgu, v skladu s katerimi se na našo državo vendarle vrši pritisk, Evropska komisija pa naj bi nastopala proti Sloveniji, je minister zavrnil. "Danes se je oglasila približno polovica držav članic in od teh jih je najmanj polovica izrazila razumevanje in solidarnost," je pojasnil.

Po Žbogarjevih besedah to niti ni tako pomembno, bistveno je, da članice EU-ja podpirajo proces pod vodstvom komisarja Ollija Rehna, glede vsebine pa se jim ni treba opredeljevati, saj morata to storiti le Slovenija in Hrvaška, je poudaril. Kot je dodal, nihče razen Slovenije ne more presojati, ali določen predlog zadovoljuje slovenske interese.

Na vprašanje, ali ga skrbi, da bi vztrajanje pri svojem kljub trditvam nekaterih držav, da dvostranska vprašanja v pogajanja za članstvo v Uniji ne sodijo, lahko ogrozilo naša dolgoročna diplomatska prizadevanja, pa je odvrnil: "Ne, gre za tako pomembne interese, da imamo pravico do njihove zaščite."

E. S.