Evropska unija
Schengen
Kraj, kjer so podpisali sporazum. Foto: EPA

Dodaj v

Slovenija ob 10. obletnici zagotavlja predanost schengnu

... ki je po letu 2015 okrnjen
21. december 2017 ob 07:36,
zadnji poseg: 21. december 2017 ob 14:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Na današnji dan pred desetimi leti je Slovenija uradno postala članica schengenskega območja. To je pomenilo, da smo del prostora, po večini članic Evropske unije, kjer ni bilo notranjih meja.

Notranje ministrstvo je danes deseto obletnico vstopa Slovenije v schengensko območje poudarilo, da bo Slovenija kot polno angažirana članica tega območja še naprej izpolnjevala svoje zaveze, poroča Slovenska tiskovna agencija. Obletnica mineva ob prizadevanjih za ponovno polno delovanje schengenskega območja brez kontrol na notranjih mejah, pri čemer Slovenija vztraja, da morajo vse države članice dosledno izvajati pravila in polno uporabljati ter implementirati vse inštrumente, ki so že na voljo. "Schengenske evalvacije so namreč pokazale, da nekatere, tudi velike države članice, zelo različno in selektivno izvajajo obstoječo zakonodajo," so opozorili na MNZ-ji.

"Države morajo več pozornosti posvetiti izvajanju že dogovorjenega, saj se dogaja, da pomanjkljivosti v sistemih držav rešujemo z novimi ukrepi in zaostritvami," so poudarili.

Na ministrstvu so ponovili tudi nezadovoljstvo, da je v EU-ju in schengenskem območju že več kot dve leti vzpostavljen nadzor na notranjih mejah, kar ovira prost pretok oseb. "Slovenija sicer ne nasprotuje takemu ukrepu, ampak nasprotuje njegovi nenamenski, neproporcionalni in neutemeljeni uporabi na notranji med Slovenijo in Avstrijo," so zapisali.

Dodali so še, da je "največja migracijska kriza v Evropi po drugi svetovni vojni razgalila pomanjkljivosti v delovanju schengenskega območja" in da "širitev schengenskega območja brez res dobre pripravljenosti na prevzem odgovornosti za nadzor zunanje meje in zavedanja o tej odgovornosti ni sprejemljiva".

V tem smislu Slovenija zaenkrat ne podpira širitve schengenskega območja na Hrvaško. "Če bo uspešno izpeljala zahtevne priprave, bo sporočilo ob eni od prihodnjih obletnic vstopa Slovenije v schengensko območje morda drugačno," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Minilo je desetletje
Pred desetimi leti se nam je, še posebej tistim, ki smo bili navajeni res trdih meja s t. i. obdobja hladne vojne, odprl nov svet, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Gerden. Iz Slovenije smo lahko potovali brez mejnega nadzora po skoraj vseh takratnih članicah Evropske unije (EU), z izjemo Irske, Združenega kraljestva in še nekaterih, pa še na Norveško, v Liechtenstein in v Švico. Prav tako je bil omogočen prost pretok blaga in storitev. To je bila velika civilizacijska pridobitev Evropske unije, ki naj bi bolj nadzirala le svoje zunanje meje. Slovenija se je takrat znašla na taki zunanji meji in jo ima še zdaj, saj Hrvaška še ni članica schengenskega območja.

Žal se je vse skupaj podrlo ob prvi resni krizi, ob množičnem prihodu beguncev in ekonomskih migrantov v Evropsko unijo leta 2015. Schengenski režim preprosto ni zdržal. Tudi Slovenija je, kljub kritikam, na svojo južno mejo postavila tehnične ovire, kot se lepše, ampak tudi lažnivo reče bodeči žici. Nekatere države, kot so Nemčija, Danska, Švedska, Norveška in Avstrija pa so ponovno uvedle mejni nadzor. Naša severna soseda ga kljub slovenskim protestom in zdaj še posebej zaradi nove avstrijske vlade ne bo ukinila, tako da je schengenski režim za nas precej okrnjen, je še sporočil Gerden.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
mali_piscek
# 21.12.2017 ob 08:33
Schengen ima trenutno dve veliki napaki:
- notranje kontrole nekaterih držav,
- zunanja meja se ne varuje dosledno (predvsem morska).

Ve se zakaj in kdo je kriv.
Hijena
# 21.12.2017 ob 08:36
Slovenija je uradno v šengnu, ker pa nadzora zunanje meje ne izvaja v skladu s pravili, je resnični šengen na severni slovenski meji in ne na južni!!!
GUESS
# 21.12.2017 ob 08:33
A že 10 let je tega? No, trajalo je dejansko le 8 let pa očitno nikoli več na tak način. Že sosedje so presrečni, da izvajajo kontrolo na severni meji.
conanbarbarian
# 21.12.2017 ob 08:12
Upam, da še ene 50 let ne spustite Hrvaško v Schengen !
cairns
# 21.12.2017 ob 10:42
Deset let Slovenije v schengnu

Ne razumem zakaj to praznujejo . Schengen je umrl že leta 2015. Dokaz so posnetki s pogreba. Udeležba je bila res velika.

ST11
# 21.12.2017 ob 08:50
Od jeseni 2015 dalje je besedna zveza Schengen in meja zgolj neslana sala.
politik kritik
# 21.12.2017 ob 08:18
Čestitke, lepa obletnica kljub vsemu.
mirror
# 21.12.2017 ob 10:11
Ko sta Avstrija in Nemčija ponujali svoje policiste za zaščito naše šengenske meje, so ju naši politiki gladko zavrnili, češ da smo suverena država in lahko zmoremo sami. Pri eksodusu migrantov se je videlo, da nismo zmogli. Poostreni nadzor naše severne meje je rezultat te zavrnitve. Tudi tisti redki migranti, ki pri nas dobijo azil, kmalu izginejo neznano kam. Tudi zato je šengen na slovensko-avstrijski meji.
Bolek
# 21.12.2017 ob 09:11
Pred enim je bil moj prijatelj iz Finske pri meni na obisku z avtomobilom. Peljal se je skoti vse baltske države, Poljsko, Češko, Avstrijo v Slovenijo. Nikjer ni bilo nobene mejne kontrole, samo na meji med Avstrijo in Slovenijo.

Smo pač na Balkanu in to nas tepe.
Miham
# 21.12.2017 ob 21:31
Slovenija ob 10. obletnici zagotavlja predanost schengnu

S tem da so preko Schengna spustili 500 000 neidentificiranih mladih moskih iz neznano kje?!?!?!

Konec Evrope!!!
dego47
# 21.12.2017 ob 10:24
Schengen imajo Madžari,ki ga edini tudi izvajajo,mi pa na žalost nismo sposobni,zato ga imamo na meji z Avstrijo
Tetameta
# 21.12.2017 ob 10:11
Kakšen Schengen že? Ni ga več, odkar je Merklova odprla meje za vse možne ilegalce...
slovannn
# 21.12.2017 ob 09:40
Cerar, Merklova in ostali evropski multikultni voditelji
so zadevo leta 2015 uničili, ko so v Evropo nekontrolirano pripeljali milijone ljudi. Takrat smo bili vsi fašisti, ki smo temu nasprotovali in zahtevali kontrolo na zunanjih mejah in prost prehod na notranjih. In schengenskih mej nikoli več ne bo
......žalostno
....

.
slovenkaaaa
# 21.12.2017 ob 09:26
Ven iz EU in NATA. To je vse.

Lion, pa smo nova Bosna ali Moldavija, ne?

Če ne veš, Švica, Liechtenstein, Norveška, Islandija so v Schengnu, pa niti v EU niso. Mi bi bili pa zase? Da bomo sami upravljali svoje banke tako uspešno, kot smo jih v preteklosti, pa da ne bo mogel nihče na delo v tujino, pa da se nam ne bo treba učiti tujih jezikov? Kruh, voda, motika?
manipuliran
# 21.12.2017 ob 08:54
conanbarbarian# 21.12.2017 ob 08:12

Zakaj?
A ni lepše potovati k sosedom brez čakanja?
cairns
# 21.12.2017 ob 20:40
Homer.
Skratka, tako malo ilegalnih prehodov, kot jih je sedaj, še nismo imeli

Kot običajno se tudi v tem primeru lažeš. Ilegalnih vstopov je vedno več in ne vedno manj.

Statistika s spletne strani policija do oktobra 2017. Številke povedo vse.

[url=http://shrani.si/?12/Pm/1l0fMpjS/st
atistika1.jpg]
zapravico
# 21.12.2017 ob 11:45
A cerar ve kje je šengenska meja na morju,in kako je varovana,ko pa se hrvaški ribiči kar vozijo k nam po ribe
pobrisan
# 21.12.2017 ob 09:05
Žal se je vse skupaj podrlo ob prvi resni krizi, ob množičnem prihodu beguncev in ekonomskih migrantov v Evropsko unijo leta 2015.
---------------------

Pohvalno Tomaž! Na tem portalu do sedaj še nisem zasledil podobnega zapisa.
cairns
# 21.12.2017 ob 20:45
Za tiste ki ne vidijo prebrat:
2016 160 ilegalnih prehoodov
2017 264 ilegalnih prehodov.
cairns
# 21.12.2017 ob 18:51
Binder Dandet
To ni solo.akcija avstrijcev, ampak vztrajanje na zaprtju balkanske poti.

Zaprtje balkanske poti se ne more upravičiti z mejno kontrolo na vseh mejah do Švedske.

Zaprtje balkanske poti bi dosegli samo s striktnim vračanjem vseh ilegalcev v Turčijo ali druge države od koder so ti prišli v Evropo. Absolutno vse. Tudi teh ki so že v Evropi in ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev azila.
Za povrh pa bi morala Pandora Merkel v vseh arabskih časopisih objaviti preklic svojega poziva.
Deep_G
# 21.12.2017 ob 11:13
Schengen? Kakšan Schengen?
Springbok
# 21.12.2017 ob 08:44
@ mali pes: če "se ve" zakaj in kdo je kriv, nam nevednim prosim povej. Torej zakaj Schengen ne funkcoinira in kdo je kriv za to?
topol
# 21.12.2017 ob 16:21
Politiki mislijo, da so volilci večinoma neinteligentna bitja, ki ne razmišljajo z glavo. Policist v hiški, ki mu je treba pomahati z osebno pred očmi, je zguba denarja. Na avstrijski meji včasih vzamejo osebno in vnašajo, včasih samo pogledajo, včasih samo zamahnejo in gremo lahko dalje. Prtljažnika ne gledajo, torej bi lahko vsakič vanj naložil enega ilegalca, lahko pa bi v njem imel drugo prepovedano blago. Če imaš slovenske, nemške, hrvaške, češke, poljske, švicarske tablice ni problema. Drugače obravnavajo Romune, Albance, Bolgare, itd. Najbrž kriminalci niso tako neumni, da ne bi poslali Slovencev preko?
Seveda povprečno razgledan avstrijski volilec zdaj misli, kako varni so. Država jih čuva s policijo in celo vojsko. Podobno je z žico. Sprehodimo se mimo Povšetove in kaj tam vidimo. Ali zapornike zadrži notri zgolj malo navite žice ali navadna ograja, ali vidimo tam še kaj drugega? Če kdo želi vstopiti v našo državo ali pa Avstrijo, ga ta žica ne bo zadržala. Tudi to je samo občutek varnosti za naivne volilce. In ti bi jo še ojačevali? Kdo pa bo to plačal? In seveda glavno vprašanje, kako bomo ravnali, če se jih spet na neki točki pojavi tisoč? Tega odgovora pa nam največji zagovorniki žice ne dajo. Saj vsi vemo, da sta le dve možnosti. Lahko omogočimo vstop, druga pa je žal nasilna.
Binder Dandet
# 21.12.2017 ob 14:12
Bilo je kratko in sladko.:)
Brannigan
# 21.12.2017 ob 10:38
Precej pogosto potujem v ali skozi Avstrijo.
Niti enkrat me niso ustavili, da bi mi pogledali osebno, ki jo imam sicer pripravljeno za vsak slučaj.
Tudi se ni zgodilo, da bi čakal v vrsti na meji.
Razen če imam jaz takšno srečo, kar pa dvomim.

V primerjavi s hrvaško mejo je še vedno OK in zadeva poteka tekoče in gladko. Imapš občutek, da si bilj povezan z avstrijo kot s Hrvaško...
Park
# 21.12.2017 ob 10:32
Deset let Slovenije v schengnu
...Slovenija že več kot 1 leto ni več v Schengnu! Severne meje brez osebnega dokumenta ne moreš več prečkati! Avstrija zopet izvaja kontrolo na svoji mejah, vendar samo s Slovenijo, z Madžarsko in Italijo pa ne!
Vprašajte se zakaj!

Toliko let, da so smo bili sprejeti v te skupnosti.... pa je Cerar vse zavozil!
Bolek
# 21.12.2017 ob 09:12
Pred enim tednom...
TESLO
# 21.12.2017 ob 09:08
Kaj pa je to Schengen? Mej ni, meje so v naših glavah in to še bolj kot prej.
Uroš_Resnik
# 22.12.2017 ob 03:35
Leta 2015 ste v državo ne samo spustili ampak celo transportirali kot potovalna agencija več kot 700.000 nepreverjenih migrantov od tega so najmanj trije dokazano zagrešili množične pokole Evropejcev - Pariz Bataclan ter Belgija Molenbeek.

.domovina.je/migrantska-kriza-skozi-stevilke-kdo-so-prebezniki-koliko-je-migrantov-
To ste storili proti jasno izraženem nasprotovanju večine državljanov RS ter na stroške davkoplačevalcev, ki so od vas zahtevali in pričakovali le eno:
Da varujete mejo naše države, s tem njeno ozemeljsko celovitost ter s tem varnost ljudi, ki v njej prebivajo.

Od vas smo zahtevali, da se držite Schengenske pogodbe.
Ne le, da ste namerno zanemarili vaše najbolj osnovne dolžnosti, v polni vednosti ste organizirano opravili svoj del po Kalergijevem načrtu ter v Evropo spustili prvi val islamističnih kolonizatorjev, kateri so sejali smrt, množična posilstva žensk, otrok, stark ter živali.

Na vaji Immediate Response 2016 ste si dovolili vaditi scenarij, v katerem Slovenska Vojska, ki jo plačujemo in je zadolžena zato, da nas varuje, na meji s Hrvaško uporabi silo proti državljanom RS, ki protestirajo proti nezakonitim prehodom meje, medtem ko postavlja pontonski most za prehod migrantov.

Na koncu ste kljub nasprotovanju državljanov slepo ter skladno Kalergijevemu načrtu sprejeli Bruseljske migrantske kvote in jih načrtno izpolnjujete. Ustanovili ste novo gospodarsko panogo

http://www.vlada.si/pomoc_beguncem/
Migrantska industrija
Madžarska

Gospodje vi pravite, da je Slovenija zavezana Schengnu. Nemara mislite, da smo maloumni ali pa resnično brez spomina.

Zagrešili ste izdajo državljanov izdajo Evropejcev ter izdajo Schengenske pogodbe.

Bog.naj vam odpusti. Mi vam ne bomo.
cairns
# 21.12.2017 ob 20:42
Očitno slike noče odpreti v večjem formatu.

cairns
# 21.12.2017 ob 20:40
[url=http://shrani.si/?12/Pm/1l0fMpjS/st
atistika1.jpg]
Binder Dandet
# 21.12.2017 ob 18:45
@homer.:
Avstrija ima zaprto mejo proti sloveniji, ker ima nemcija zaprto mejo proti avstriji, ker ima danska zaprto mejo proti nemciji, ker ima norveska zaprto mejo proti svedski...se svedska ima zaprto mejo. Z zaprto menim normalne mejne kontrole, ki jih v sengenu ni. To ni solo.akcija avstrijcev, ampak vztrajanje na zaprtju balkanske poti.
RJSlo
# 21.12.2017 ob 09:47
No ja. MMC, mogoče kakšen članek o slovenskem (Gorenje) financiranju ruskega nogometa? Finance pa to?
DrKult
# 21.12.2017 ob 09:24
Springbok "če "se ve" zakaj in kdo je kriv, nam nevednim prosim povej. Torej zakaj Schengen ne funkcoinira in kdo je kriv za to?"

Se pridružujem vprašanju. No? Pokaži svoje intelektualne kapacitete, Mali Piscek. Razjasni nam laikom, kdo je kriv. Ker smo že pri tem, opredeli še vire, na podlagi katerih si prišel do svojega zaključka.
avalon7
# 21.12.2017 ob 08:58
Dragi komentatorji, ne boste vrjeli ampak gnili avstrijec izvaja schengen na nasi severni meji tako da cez pride kar hoce. Ce kdo misli da 3 je zdolgocaseni policisti v mitnici varujejo svobodno Evropo je nor.

Da je stvar hujsa so njihovi ukrepi polovicarski tudi med najhujsimi prometnimi konicami. V kolikor se gredo te sarade naj vsaj pristopijo k ukrepu tako da odprejo vse pasove in ne kradejo casa ljudem.
cairns
# 22.12.2017 ob 22:49
Homer.
Vsi tisti, ki so prešli mejo z begunskim valom so legalni, ker je to bilo v soglasju z EU in so bili popisani.

Nisi bil tam in ne veš. Evidentirani so bili. Z lažnimi imeni in rojstnimi podatki ki so bili v večini primerov enaki.
Tudi če je bil dogovor z EU je bila kršena evropska in slovenska zakonodaja. Za to kaznivo dejanje mora nekdo odgovarjati.

Posledice tega nezakonitega dejanja pa so vidne vsak dan. Islamizacija evrope, teroristične akcije, množična posilstva in druga kazniva dejanja, strah med domačini in uničevanja premoženja.
SamoSamov
# 21.12.2017 ob 22:40
Ma kdo je ta "Slovenija", ki "zagotavlja predanost schengnu" ? Kateremu schengnu ? A tistemu, ki ga ne izvaja na zunanjih mejah ?
samogledam
# 21.12.2017 ob 09:54
se ne spomnem, da bi od leta 1945-1990 v Slovenijo naseljevali ilegalce iz celega sveta, brez ustreznih dokumentov in kontrole na meji.
manipuliran
# 21.12.2017 ob 08:58
Nadja92# 21.12.2017 ob 08:49

Zastrupljena od politike in medijev, zloba in zavist ali samo ne potujete nikamor in vas ograjena Slovenija ne bi motila?
delfino_
# 22.12.2017 ob 17:50
Niiti teh deset let ni zdržal. Zadnje dve leti itak ne deluje več v svojem obsegu, po vsej verjetnosti bo to stanje permanentno. Ne mislit da bo Avstrija kar tako popustile svoje na novo ustanovljene mejne kontrole.
cairns
# 22.12.2017 ob 10:27
Homer.
2015 262

Ja seveda. Prava številka je nekje med 600 in 700.000 ilegalnih vstopov.

Zakon o nadzoru državne meje (ZNDM-2),

27.člen

(1) Oseba, ki namerava prestopiti ali je že prestopila mejno črto, mora izročiti veljavni dokument za prestop državne meje in se podrediti mejni kontroli ter ne sme zapustiti območja mejnega prehoda, dokler ni mejna kontrola opravljena, ali se kako drugače izmakniti mejni kontroli oziroma odstopiti od nameravanega prestopa državne meje.
HOR
# 22.12.2017 ob 02:39
Ah, Slo je itak preveč prodana, pardon predana na vse strani...
m72
# 21.12.2017 ob 12:22
Ta šengen je farsa. Meje držav so nasmetene z žiletkami, preko države pa se je podilo pol milijona ljudi brez dokumentov.
Lupo
# 21.12.2017 ob 11:18
V Lizbono, Amsterdam in Helsinke lahko potujem brez mejnih kontrol in menjave valute.
Homer.
# 23.12.2017 ob 16:15
In seveda ti si bil popisovalec in sedaj mesija, ki nas bo razsvetlil.
Pa tako btw, te iste podatke so sprejeli Avstrijci, Nemci, pa še kdo naprej.
Da ne govorimo o tem, da so nekje na severu prehajali mejo brez vsakega nadzora na sposojenih kolesih.......

In ti imaš nekaj za očitati Sloveniji?!
Homer.
# 22.12.2017 ob 11:00
Prava številka je tista, ki jo navaja policija!
Pa če je tebi všeč ali ne.
Vsi tisti, ki so prešli mejo z begunskim valom so legalni, ker je to bilo v soglasju z EU in so bili popisani.
Težko dojeti?
mataj-finance
# 21.12.2017 ob 10:28
Naša severna soseda ga kljub slovenskim protestom in zdaj še posebej zaradi nove avstrijske vlade ne bo ukinila, tako da je schengenski režim za nas precej okrnjen.
Torej ni razloga za proslavljanje. Vprašanje, koliko časa se bo Schengen sploh še obdržal.

Problem je v tem, da je Schengen nekompatibilen z Dublinsko uredbo. Ta namreč ustvarja dve vrsti ljudi: Take, ki lahko prosto prehajajo meje (prebivalci) in take, ki jih ne smejo (azilanti, begunci, migranti, kakorkoli jim že rečemo). Edini način, na katerega bi lahko preprečili migrantom, da bi navalili na bogatejše države, je nadzor meja. To pa je konec Schengena.
Bolek
# 21.12.2017 ob 10:21
Tetameta, # 21.12.2017 ob 10:11
Kakšen Schengen že? Ni ga več, odkar je Merklova odprla meje za vse možne ilegalce...
###########
Ne drži popolnoma, pravilno bi bilo:
- Slovenija ni več v območju Schengna in mogoče delno še nekaj držav (Italija?, Španija?, Grčija?. ne poznam dobro)
- v ostalem območju EU-ja pa Schengen še vedno velja, tudi za bivše vzhodne države, katere so v Schengnu
OMNIC
# 21.12.2017 ob 10:12
@bolek ob 9.11: seveda, najlažje je reči BALKAN.
Mislim bolj, da gre za K und K prastrah germanov pred Karavankami.
Homer.
# 22.12.2017 ob 08:35
@cairns
Tipično SDSovsko zganjanje panike
Ilegalni prehodi od let 2001 do danes:

2001 35914
2002 6926
2003 5018
2004 5646
2005 5890
2006 3992
2007 2479
2008 1186
2009 824
2010 785
2011 887
2012 1385
2013 914
2014 768
2015 262
2016 1148
2017 1857

Nobenega razloga za paniko ni!
Kazalo