Evropska unija
Ko bo Evropska komisija prejela pismo, bo imela tri mesece časa za odgovor in odločitev, ali bo sprožila postopek zoper Hrvaško in prevzela zadeve v svoje roke. Foto: AP
VIDEO
Peterle in Vajgl o uresni...
VIDEO
Slovenija komisiji izroči...

Dodaj v

Slovenija pismo o tožbi proti Hrvaški predala Evropski komisiji

V njem so konkretne kršitve evropskega prava
16. marec 2018 ob 08:29,
zadnji poseg: 16. marec 2018 ob 20:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija je Evropski komisiji izročila pismo v zvezi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe o meji. Hrvaško zunanje pa ministrstvo meni, da Slovenija nima nikaršne podlage za sprožitev postopkov na sodišču Evropske unije.

Slovenski veleposlanik pri EU-ju Janez Lenarčič je pismo predal novi vodji kabineta predsednika komisije Clari Martinez Alberola. S predajo tega pisma, posredovanega na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, je začel formalno teči tudi trimesečni rok, da se komisija odloči, ali bo primer prevzela sama.

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je to pismo sprejela v sredo na svoji zadnji redni seji pred odstopom premierja. Sprejela je tudi zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU-ja, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe.

Kršitve evropskega prava
Vsebina pisma je sicer zaupne narave. Po do zdaj razkritih informacijah naj bi vsebovalo konkretne kršitve evropskega prava, ki se dogajajo zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe. Po neuradnih informacijah naj bi z vsemi prilogami presegalo sto strani. Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobil POP TV, pismo oziroma tožba temelji na štirih točkah in sicer Hrvaški očita nespoštovanje mednarodnega prava, prava EU ter schengenske in skupne ribiške zakonodaje.

Pismo so prejšnji četrtek na zaprti seji soglasno podprli tudi člani parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Cerar je takrat povedal, da so pismo skupaj z zunanjim ministrstvom pripravljali ugledni visoko usposobljeni domači in tuji pravni strokovnjaki. "Gre za pismo, ki je tudi pravno zelo dobro domišljeno," je dodal.

Slovenija nima podlage za postopek proti Hrvaški
Hrvaška diplomacija se je takoj odzvala na pismo, ki ga je Slovenija predala Evropski komisiji. Hrvaško zunanje ministrstvo je namreč objavilo, da Slovenija nima ne podlage ne razlogov za sprožitev kakršnega koli postopka proti Hrvaški na sodišču Evropske unije v Luksemburgu, zaradi domnevne kršitve evropske zakonodaje glede zavračanja arbitražne sodbe o meji. Ponovili so, da bodo znali odgovoriti na slovensko tožbo. Hrvaški premier Andrej Plenković je namreč že pred dvema mesecema dejal, da "Hrvaška ne krši niti enega elementa pravnega redu EU" in dodal: "Če bo Slovenija šla po tej poti, bomo znali odgovoriti."

Evropska komisija ponavlja, da je pripravljena posredovati
V Evropski komisiji so potrdili, da so danes prejeli pismo Slovenije v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, in sporočili, da ga bodo preučili. To je pravni spor med članicama na podlagi člena 259 pogodbe EU, so dejali in ponovili, da je komisija pripravljena posredovati, tako kot so to storili v primeru Almaraz med Španijo in Portugalsko.

Ob tem so spomnili, da je kolegij o zadevi razpravljal 4. julija in 20. decembra lani ter da je njihovo stališče o arbitražni razsodbi dobro znano. Glede nadaljnjega procesa v komisiji navajajo člen 259, ki po njihovem mnenju zelo jasno opredeljuje nadaljnje korake, vključno z možnostjo, da se vpleteni strani ustno in pisno izrečeta.

A. S., La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
streljaj
# 16.03.2018 ob 09:10
@Springbok

...procesi in aktivnosti povezane s hrvaško mejo so te narave, da "odgovornost"v Sloveniji prevzema vlada dva ali tri mandate kasneje, kot je bil proces izpeljan, tako da...

Na primer, nihče še ni odgovarjal za izničienje sporazuma Drnovšek - Račan, ki sta ga skupno zminirala Sanader in Janša (dva super kredibilna in poštena politika, ki dokazano nista nikoli kradla :):):)) ...ista politika sta takrat minirala reševanje kriz okoli NLB in Nuklearke Krško, se dogovarjala o incidentih na morju, češ "da niso potrebni, saj ankete SDS kažejo dovolj dobro", pa ni bilo neke odgovornosti. Janša še kar naprej rije po koritu slovenske politike.
GoodFella
# 16.03.2018 ob 10:44
Najbolj bedno je, ko slišiš neko Romano Tomc, Zvera ipd. pametovati, da bi bilo treba s Hrvati bolj nežno, diplomatsko, z rokavicami, zdaj ali je ta falanga hudo naivna oziroma neumna ali pa lobirajo za Hrvate. Druge razlage ne najdem.
Homer.
# 16.03.2018 ob 09:57
Če sem malo zloben se bo zgodilo tako:
Pismo bodo sprejeli, zavedli, potrdili in shranili na najvišjo in najbolj zaprašeno polico.....
Čez čas pa nas bodo kaznovali zaradi neurejene meje s Hrvaško...
To je največ kar lahko pričakujemo od EU.
Homer.
# 16.03.2018 ob 10:01
Springbok
# 16.03.2018 ob 09:42
pismo s tožbi danes je samopromicija Erjavca pred volitvami. Samo to. Pismo bi lahko oddal že decembra.
-------------------
Pismo ne moreš pošiljati preden je kršitev nastopila. To pa je bilo šele po preteku roka za implementacijo. Torej bi pismo lahko poslali šele januarja.
In da ne bi dobili "dvignjen sredinec" iz EU, je prav, da se je poskušalo vse pred tem pismom.
Kot sem napisal zgoraj, jaz od EU ne pričakujem nič (pozitivnega)
nWo
# 16.03.2018 ob 10:32
Juncker je lepo povedal, da komisijo ne zanimajo slo/cro težave
keka77
# 16.03.2018 ob 09:09
Zal ne bo nobenega na naslovu ki bi dvignil posto..
GUESS
# 16.03.2018 ob 10:51
Tožba s strani Hrvaške? Na podlagi česa?#sportivko#slovenka333
SamoRes
# 16.03.2018 ob 11:07
GoodFella
# 16.03.2018 ob 10:44
Najbolj bedno je, ko slišiš neko Romano Tomc, Zvera ipd. pametovati, da bi bilo treba s Hrvati bolj nežno

Upam da volilci ne bodo pozabili kako je Janša hitel na pogovore k Plenkoviću in poslanci SDS romali na proslavo v Knin
Tao3
# 16.03.2018 ob 12:13
HOR to sta zakockala Sanader in Janša ko sta potopila sporazum Drnovšek Račan ... pač zaradi svojih ozkih interesov in neustavljive želje po oblasti in tem da je samo on in samo on Veliki Vodja ...
sumtb
# 16.03.2018 ob 11:11
Arbitraža, po košarkarsko polaganje v protinapadu pa je vse skupaj zavozil dosmrtniTM Kahel s prisluhi.

Spomnim se ko je Kahel rekel da zunanji minister pa še ni bil in je rekel da on bi se zdaj igral v tem peskovniku. Pa mu je stroka rekla da o zunanji politiki ve samo to da rabi potni list oz. osebno za na Hrvaško. Pa je rekel Kahel, "Zunanji minister je politična funkcija, ne strokovna."

No, bilanca danes je taka da je arbitraža zavožena, da v EU Slovenija nima zaveznika ki bi jo podprl, da so odnosi z Rusijo, ZDA in Kitajsko poslabšani, in tako dalje. Je pa vsaj Kahel danes na kanarskih otokih na neki konferenci o afriških migrantih.

Prioritete. Dokler ga bodo možgansko mrtvi še vedno volili se lahko dela norca.
Mohikanec
# 16.03.2018 ob 10:45
Tožba yes! Zdej smo pa zmagali! #butale
Franc 1952
# 16.03.2018 ob 11:02
@slovenka333
Do sedaj so se čohljali z desnico, potem se pa bodo z levico in to bo vsa razlika!:)
Churchill W.
# 16.03.2018 ob 11:16
@GoodFella

Zanimivo bi bilo videti kaj bi se zgodilo v primeru da ta falanga pride na oblast, glede na to da je trenutna oblast zavezala naslednjo, da mora s postopkom nadaljevati.
Le tako bi videli ali lobirajo za Hrvate ali ne.

Se pa to hvala bogu ne bo zgodilo, tako da me njihovo lobiranje ne skrbi preveč. Slovenska javnost pa je že v večini odločena, da je to potrebno rešiti 1x za zmeraj pa naj bo po "mirni" poti ali pa s trdo roko. Na lep način in z dogovarjanjem se v 27 letih ni zgodilo nič drugega kot miniranje s strani sosedov, kar pa je kratko in jedrnato povzel @streljaj.
streljaj
# 16.03.2018 ob 11:13
@GoodFella

Natanko tako. Ko so se dotični prestavili v EP, so na videz prevzeli "diplomatsko" držo - ampak samo navzven in v časih, ko jim odgovarja. Pred leti so, ko smo se s sosedi malce bolj prijateljsko dogovarjali, je bila desnica, s SDS in omenjenima na čelu tista, ki je kritizirala poskuse entitet slovensko-hrvaškega prijateljstva, češ da se vtikujejo v nacionalne interese in da če ne zavzamemo ostrih in neomajnih stališč, nas bodo južni sosedje povozili...

Kako kratek je spomin desnice! Na srečo smo nekateri še v letih, ko se precej dobro spominjamo stvari in lahko vržemo naprej Janši vse tisto, kar on sedaj meče naprej vladi (t.j. stvari, pri katerih je bil v času najmočnejše vlade RS na čelu, pajih ni uredil in se z istimi problemi in imeni ukvarjamo še danes). #zarotamurgle-kao :):):):):)
peacebok
# 16.03.2018 ob 10:56
Super, kar tako naprej SLO, naj sodišče EU naloži HR denarno kazen!
CtrlDelete
# 16.03.2018 ob 11:06
Evropsko sodišče ima enak poštni nabiralnik kot JJ.
Ceriš
# 16.03.2018 ob 20:03
S to tožbo ne bo nič oziroma je
strel v koleno, kajti za medsebojno toženje dveh
članic EU-ja morata biti soglasni obe,
ker pa Hrvatska ne bo za toženje, enostavno
bo odklonila strankost v postopku, zato
bomo spet popušili in brez veze zapravljali
denar.
veza
# 16.03.2018 ob 11:28
Upam, da bo sedaj, ko je končno sestavila vlado, Angela Merkel naredila red na Jadranu!
cairns
# 16.03.2018 ob 14:05
Slovenija pismo o tožbi proti Hrvaški predala Evropski komisiji

Končno. To pismo bi moralo biti v Bruslju že 30.12.2017.
ijagodn1
# 16.03.2018 ob 11:51
Pravno uničit Croatistan,
bravo Slovenija.
Churchill W.
# 16.03.2018 ob 11:28
@sumtb
Spomnim se ko je Kahel rekel da zunanji minister pa še ni bil in je rekel da on bi se zdaj igral v tem peskovniku. Pa mu je stroka rekla da o zunanji politiki ve samo to da rabi potni list oz. osebno za na Hrvaško. Pa je rekel Kahel, "Zunanji minister je politična funkcija, ne strokovna."

Delno ima prav. Pa ne samo za zunanjega ministra ampak za vsa ministrstva!
Minister je nekdo ki vodi in odloča. Vodenje je nekaj kar na tem položaju šteje. Odloča pa na podlagi tega kar mu pripravijo najbližji sodelavci in službe pod njegovim okriljem. Ti pa bi morali biti strokovnjaki za področje, ki ga pokrivajo!

Kar pa se tiče zunanjega ministra - poleg finančnega in gospodarskega, je to minister, ki je najbolj na udaru. Mogoče ne toliko na domači sceni - Kahel je povsem preveč udaren na tej - ampak na mednarodni. Tu pa pogrnemo na celi črti!
Minister za zunanje zadeve mora biti predvsem vešč diplomacije! Diplomacija pa je v mednarodnem peskovniku "povedati malo z veliko besedami!" Kahel pa počne oboje - pove veliko z veliko besedami.
Ima gromozanski primankljaj v izbiranju pravih besed v pravem trenutku! To pa zato, ker je na prvem mestu vedno Kahel, šele potem pride vse drugo! Komunikacija ga hebe, zelo!!! Zato pa smo tam kjer smo! Posmeh vsem - sosedom južneje od nas, zahodnjakom in vhodnjakom.

Samo Avstrijce je potrebno pogledati, pa tudi njihov Kurtz ni bil strokovnjak, poklicni diplomat. Bil pa je najmlajši zunanji minister v Evropi. jezik je pa vrtel tako kot prekaljeni stari mački, šolani in z vsemi žavbami namazani. Odločen v svojih govorih, brez da bi povedal preveč, a tisto kar je povedal, je pa med njegovimi kolegi bilo slišano.
galoper
# 17.03.2018 ob 17:34
Joj, tršica, korel je pa zvezek porinu na moj del klopi!
RJSlo
# 17.03.2018 ob 11:06
No ja. Še naprej delate sramoto Sloveniji. In kaj bo, če bo Hrvaška storila enako in v svojem pismu navedla kontra argumente?

V vrtcu otroci delajo to, kar starši od njih pričakujejo. Večinoma preživijo čas v igri. Naša "elita" pa nima pojma kaj dela, razen pri polnjenju žepov.
Wasabi
# 17.03.2018 ob 09:50
A nam kaj manjka? Ne. No vidite, zastonj se sekirate. Deknem se jaz na tisto zemljo, imamo veliko pomembnejše probleme kot je ta spor. Ampak za nabirati politične točke je pa tema top. Lep pozdrav Sekolcu in Drenikovi, na Pantovčaku bi morala dobiti častni red za zasluge!
cairns
# 16.03.2018 ob 19:19
Slovenija pismo o tožbi proti Hrvaški predala Evropski komisiji

Odgovor EK je čista svinjarija in jasen signal da hrvaški ni potrebno spoštovati mednarodne zakonodaje.

Če hrvato ni potrebno, ni potrebno tudi nam.

Schengenska meja na maksimum. V obe smeri.

P.S.
Slovenska vlada v odstopu naj obvesti Pandoro Merkel naj se Nemci, ki nameravajo julija dopustovati na jadranski obali, odpravijo že sedaj da bodo pravočasno prišli na cilj.
cairns
# 16.03.2018 ob 14:28
CtrlDelete
Politiki so to zakuhali, ne ljudje!!!

To pomeni da politiki NISO ljudje.

Glede na splošno odobravanje ravnanja hrvaških politikov med ljudmi na hrvaškem lahko rečem da so to pomagali zakuhati tudi ljudje. Politiki brez vsesplošne podpore ljudi ne morejo narediti nič.
CtrlDelete
# 16.03.2018 ob 14:05
Politiki so to zakuhali, ne ljudje!!!
sportivko
# 16.03.2018 ob 12:40
@GUESS

Če ti misliš, da je arbitraža edina nerešena zadeva v zvezi s Hrvaško, potem res ne vem kje živiš.
veza
# 16.03.2018 ob 11:25
A imajo v Bruslju dovolj velik nabiralnik?
marque
# 16.03.2018 ob 10:25
a to je ta simfonija v d-molu, ki so jo izročili EK? ponavadi so Hrvatom pošiljali protestno noto....
leond
# 18.03.2018 ob 23:23
Če v EU 100 ljudi vprašate kaj je to Slovenija, vas bo 99 čudno gledalo. Toliko veljamo v EU.
enix
# 17.03.2018 ob 18:40
mnogo se smešimo, bi rekli preko Kupe, dajte že nehat obujat ta pokojni AS..
svatne
# 17.03.2018 ob 14:11
"Hrvaško zunanje pa ministrstvo meni, da Slovenija nima nikaršne podlage za sprožitev postopkov na sodišču Evropske unije." Povsem upravičeno meni tako, saj tam natančno vedo, da je arbitražna razsodba nična, ker je postavljena na laži, da sta se Slovenija in Hrvatska osamosvojili hkrati. V Zagrebu je namreč v kamen vklesan datum osamosvojitve Hrvatske (8. oktober 1991). Verjetno ni treba razlagati, zakaj je datum osamosvojitve ključnega pomena!
mihael1
# 17.03.2018 ob 09:07
Evropska komisija je ponovila , da je pripravljena posredovati pri implementaciji sodbe.

In zdi se mi , kot da nekateri ne slisijo dobro. To ni mediacija kar na splosno , ampak o implementaciji te sodbe - torej kako izvesti sodbo.
Homer.
# 16.03.2018 ob 19:28
Dogaja se, kot sem napovedal!
smartass2011
# 16.03.2018 ob 16:46
Vlada M.C. v odstopu naj iz proračunske rezerve zagotovi sredstva za izdelavo makete Piranskega zaliva, ki jo bodo predstavili v Bruslju. V maketo naj nalijejo vodo, a pri tem pazijo, da se ne bo prelila kaplja čez rob. Koliko vode bi bilo ravno prav, pa lahko izračunajo s pomočjo Excelove tabele.
cairns
# 16.03.2018 ob 14:07
slovenka333
Super poteza. Me zanima poteza Hrvatov. Tudi tožba mogoče??

Danes pri dnevniku na HTV ob 12.00 uri sploh niso omenili naše poteze.
HOR
# 16.03.2018 ob 11:55
Nekomu, ki ima itak dovolj kockic smo lahkomiselno zakockali suverenost nad svojim lastnim prehodom do odprtega morja brez omejitev, kar smo si priborili v okviru ex SFRJ...
Don Redshield
# 16.03.2018 ob 11:19
Sumtb podpišem

Dodam to, dokler se bomo posipavali s pepelom in ne bomo očedili svinjarije pred lastnim pragom in se resno zazrli v svojo podobo v ogledalu, je vse to nabijanje, ki blago rečeno nima nobene zveze z diplomaciji, drago nabiranje političnih točk. To vse stane, nas davkoplačevalce.
Slo Si
# 18.03.2018 ob 09:03
Ker je nad hrvaškim parlamentom samo Bog, bi bilo bolje, če bi ga poslali v Vatikan.
Dedekmraz press
slovenka333
# 16.03.2018 ob 10:47
Super poteza. Me zanima poteza Hrvatov. Tudi tožba mogoče??
sportivko
# 16.03.2018 ob 10:34
Pričakujem, da bo Hrvaška kot povračilo prav tako tožila Slovenijo. Dejmo se najprej zmenit, kdo bo pokril NLB finančno nepravilnost, če se lepo izrazim?
Guliarth
# 16.03.2018 ob 10:21
Kdo pa je podpisnik glede nato, da je iskalec rešitev odstopil?
Springbok
# 16.03.2018 ob 09:42
@ streljaj - pismo s tožbi danes je samopromicija Erjavca pred volitvami. Samo to. Pismo bi lahko oddal že decembra.
Springbok
# 16.03.2018 ob 08:36
Torej pomp z oddajo pisma s tožbo pred volitvami. Rezultat, ko bo potrebno prevzeti odgovornost, pa po volitvah.
Arbitraža
link
Pritožbe hrvaških ribičev vložene, slovenski ribiči tik pred tem
13
6. februar 2018 ob 12:18 Slovenski odvetnik Miha Kozinc je vložil pritožbe hrvaških ribičev na kazni slovenske policije za kršitev meje na morju, hrvaški odvetnik Ivica Senjak pa bo pritožbe slovenskih ribičev vložil še ...
Več novic ...
Kazalo