Evropska unija
Rusija
Šlo naj bi za največji izgon ruskih diplomatov do zdaj. Foto: Reuters
Ruska zastava
Rusija napoveduje protiukrepe. Foto: Reuters
Rusko veleposlaništvo v Rigi
ZDA in več evropskih držav bo izgnalo ruske diplomate. Foto: Reuters
Donald Tusk
Predsednik Evropskega sveta Tusk je dejal, da gre za skupen odziv članic Unije na dejanja Rusije. Foto: Reuters

Slovenija se ne bo pridružila članicam EU-ja in ZDA pri izgonu ruskih diplomatov

Slovenija ne načrtuje izgona ruskih diplomatov
26. marec 2018 ob 15:56,
zadnji poseg: 26. marec 2018 ob 21:40
Bruselj,Washington - MMC RTV SLO, STA

Več kot 20 držav, med njimi 16 članic EU-ja, ZDA, Kanada in Ukrajina, bo zaradi domnevne vpletenosti Rusije v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji izgnalo ruske diplomate. Slovenija takega ukrepa ne načrtuje.

Nemčija, Francija in Poljska so vsaka napovedale izgon štirih ruskih diplomatov. Po dva diplomata bosta izgnali tudi Italija in Danska, med drugimi državami pa so se ukrepu pridružile tudi baltske države, Litva (izgon treh diplomatov), Latvija in Estonija (izgon po enega diplomata). Tri diplomate bo izgnala Češka, po dva Nizozemska in Španija, po enega pa Finska, Švedska, Norveška, Hrvaška in Madžarska.

Po poročanju BBC-ja gre za koordiniran odziv, v katerem naj bi bilo izgnanih več kot 100 ruskih diplomatov. Za izgon ruskih diplomatov se je odločilo skupaj 16 članic Unije. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, je to "neposredna posledica odločitve Evropskega sveta prejšnji teden, da se skupaj odzovemo na dejanja Rusije".

Britanska premierka Theresa May je prejšnji teden preostale voditelje članic EU-ja na vrhu v Bruslju pozvala k solidarnosti, temu pozivu pa se je za zdaj odzvala polovica članic. V Londonu so množični izgon ruskih diplomatov pozdravili. "Današnji izjemen mednarodni odziv naših zaveznikov je v zgodovini največji kolektivni izgon ruskih obveščevalcev in bo pomagal pri branjenju naše skupne varnosti," je na Twitterju zapisal britanski zunanji minister Boris Johnson.

Ruski diplomati bodo imeli za odhod šest do sedem dni časa. Njihovem izgonu se je pridružilo še več držav izven Unije, tudi Ukrajina. Kot je napovedal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, bo moralo državo zapustiti 13 ruskih. Tudi Albanija bo izgnala dva ruska diplomata, za katera je albansko zunanje ministrstvo sporočilo, da njune dejavnosti niso v skladu z njunim diplomatskim statusom. V Tirani se sicer niso sklicevali na napad z živčnim strupom. Enega diplomata bo izgnala tudi Makedonija.

Slovenija ne načrtuje izgona
Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so nam sporočili, da je uradno stališče Slovenije za zdaj takšno, kot ga je ob nedavnem dvodnevnem zasedanju Evropskega sveta in vrha držav evroobmočja v Bruslju predstavil premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Med drugim je tako dejal, da "Slovenija za zdaj ne načrtuje izgona ruskih diplomatov oziroma podobnih ukrepov".

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je medtem v DZ-ju, kjer se je udeležil seje ustavne komisije DZ-ja, novinarjem povedal, da je še prezgodaj odgovoriti, kako bo ravnala Slovenija v primeru napada z živčnim strupom v Salisburyju v Veliki Britaniji 4. marca. "Mi se držimo stališča, ki je bilo sprejeto na Evropskem svetu, da je pač treba ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo," je povedal Erjavec. Po njegovih napovedih bo v četrtek to zadevo gotovo obravnavala vlada.

Tudi Avstrije in Slovaške ni med državami, ki bodo izgnale ruske diplomate.

Maas: Indici kažejo na Rusijo
Nemški zunanji minister Heiko Maas je povedal, da odločitve niso sprejeli zlahka. "Vendar dejstva in indici kažejo na Rusijo. Ruska vlada doslej ni odgovorila na nobeno izmed odprtih vprašanj in ni pokazala pripravljenosti, da bi odigrala konstruktivno vlogo pri razjasnitvi napada," je povedal Maas in dodal, da je izgon ruskih diplomatov "tudi znak solidarnosti z Veliko Britanijo".

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je opozoril, da je bil napad v Salisburyju "velika grožnja naši kolektivni varnosti in mednarodnemu pravu". Tudi Francija se je tem ukrepom pridružila "iz solidarnosti z našimi britanskimi partnerji".

Diplomate izganjajo tudi ZDA
Za izgon ruskih diplomatov so se odločile tudi ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je odredil izgon 60 ruskih diplomatov, ki so obtoženi vohunjenja, in zaprtje ruskega konzulata v Seattlu, ker naj bi bil v središču vohunskih dejavnosti proti pristanišču za vojaške podmornice in letalskemu podjetju Boeing.

"ZDA so se za te ukrepe odločile skupaj z Natovimi zavezniki in partnerji po svetu kot odgovor na rusko uporabo vojaškega kemičnega orožja na tleh Združenega kraljestva, kar je bilo le zadnje v vrsti podobnih dejanj destabilizacije po svetu," je sporočila Bela hiša. Dodali so, da so ZDA zaradi tega zdaj varnejše, ker so ruske zmogljivosti za vohunjenje in tajne operacije, ki ogrožajo nacionalno varnost, zmanjšane.

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Heather Nauert je Rusijo celo obtožila poskusa umora nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke v angleškem Salisburyju, ki je ogrozil številna nedolžna življenja in resno poškodoval tri ljudi, vključno s policistom. "ZDA pozivajo Rusijo, naj sprejme odgovornost za svoja dejanja in pokaže svetu, da je kot stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov sposobna uresničevanja svojih mednarodnih zavez in odgovornosti za mednarodni mir in varnost," je še dejala Heather Nauert.

Po navedbah visokih predstavnikov ameriške administracije bo moralo ZDA zapustiti 48 "znanih obveščevalcev" na ruskem konzulatu v Seattlu in še 12 drugih na ruski misiji pri Združenih narodih. ZDA bodo morali zapustiti v naslednjih sedmih dneh, še poroča AFP.

Povračilni ukrep Moskve bo "simetričen"
Iz ruskega zunanjega ministrstva sporočajo, da bo njihov povračilni ukrep "simetričen". Med drugim bo Rusija izgnala najmanj 60 pripadnikov ameriškega diplomatskega osebja.

Pri izgonu ruskih diplomatov gre za odziv na napad z živčnim strupom na Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju 4. marca, v katerega naj bi bila po navedbah Londona vpletena Moskva. Ta sicer vsakršno vpletenost v ta napad zanika.

VIDEO
16 članic EU-ja bo izgnalo ruske diplomate
VIDEO
Slovenija ne bo izgnala ruskih diplomatov
B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 26.03.2018 ob 15:59
"EU podprl London: Za napadom na Skripala "zelo verjetno" Rusija"

Tole postaja čedalje bolj podobno fijasku z iraškim orožjem za množično uničevanje, ki ga do danes še niso našli,.... zahtevamo dokaze!
Ramus
# 26.03.2018 ob 15:57
Kje so dokazi? Še vedno smo zgolj pri "najbolj verjetni razlagi",....
Radoveden
# 26.03.2018 ob 16:03
Emm... kako pa je zdaj s tema dvema? Sta še vedno v kritičnem stanju? Sta mrtva, sta živa? Kje sploh sta?
mythx
# 26.03.2018 ob 16:03
farsa
hafiks
# 26.03.2018 ob 16:00
Zakaj pa?
Zaradi ene drzave ki ni v eu in brez dokazov.
Malo podobno Hitlerjevim obtozbam o zazigu nemskega parlamenta.
Hardworker
# 26.03.2018 ob 15:58
Poteze obupa....
WeeBay
# 26.03.2018 ob 16:02
Pridružila se je tudi Kanada. Očino dokazi niso pomembi. In potem nekateri pričakujejo da bo Bruselj povsem nevtralen pri preiskavi. Najsmrtonosnejši strup pa niti enega ki bi umrl. Pa kdo verjame tem nebulozsm. Ljudjem se je skisalo.
dedda
# 26.03.2018 ob 16:07
nima smisla, da kaj pametnega napisem, admin dovoli samo se zahodno propagando
Vongobongo
# 26.03.2018 ob 16:10
Wow kera bedarija in to vse zaradi Mayeve, ki zgublja podporo v svoji stranki in drzavi. Bljak pa taka politika.
Hammer
# 26.03.2018 ob 16:06
Samo provocirajo očitno je zahod v resnih težavah, želi si vojno z katero bi lahko vse finančne težave pometel pod mizo. Poglejte si Španijo mi pa tukaj poslušamo o nevarnih Rusih, ki so že uporabili nuklearno orožje opala to so bile ZDA, pa tudi 60 diplomatov bodo izgnali že drugić opala spet ZDA tudi nuklearno orožje so Rusi postavili na Kubo opala to je bil odgovor postavitve nuklearnih raket ZDA v Trurčiji itd. !!!
MilleniuM
# 26.03.2018 ob 16:04
Rusija bo uporabila isto taktiko in bo izvedla enak ukrep.
A ima to vse skupaj sploh kakšen smisel?
Če je smisel vsega tega ustvariti novo železno zaveso, si zahod strelja v lastno koleno.
grenadir
# 26.03.2018 ob 16:06
Članic je 28.. Na izgon se je odločilo 14 članic.... Mislim, da bo ta ameriško-neoliberalna tvorba kmalu razpadla..
tim sein
# 26.03.2018 ob 16:10
Oh glej... spet politiki delajo probleme... kaj pa je za pričakovati od njih?
stoychi
# 26.03.2018 ob 16:08
NWO kabala politikantske EU lutke po naročilu ROTHSCHILD dinastije pripravljajo vojno z Rusijo. Napad na ruskega vohuna in njegovo hči z živčnim plinom pa je po vsej verjetnosti izvedel Mosad, CIA, ali pa MI6.
njupipupi
# 26.03.2018 ob 16:14
To je realnost evropske elite. Kaj nas briga, če ne moremo več izvažat sadja, sira, mleka v Rusijo! Saj elita nič ne proizvaja. Ko pa italijanske kmete vprašaš, ali pa francoske, ali nizozemske, potem pa volijo Nacionalno Fronto, Gibanje 5 zvezd in Severno ligo ... itd.
Kouvran
# 26.03.2018 ob 16:16
So jih volilci pooblastili, da po svetu zgago delajo?
njupipupi
# 26.03.2018 ob 16:18
Potem pa buli elita, kot bulijo teleta v nova vrata: kdo so ti populisti?! Kako jih ljudje lahko sploh poslušajo in volijo?!

Hja, ko se giblješ samo po zlatih salonih, piješ Dom Perignon in porabiš 10.000 EUR za make-up (beri Macron in Hollande) ... Ja, takrat pač ni prostora za take "odvečne misli" kot je "Kako bo narod preživel?"
ure
# 26.03.2018 ob 16:24
Boti minusov na delu
conanbarbarian
# 26.03.2018 ob 16:20
Se mi zdi da na tem forumu prirejajo glasove, ko sem začel brati komentarje je bilo samo nekaj glasov, ko sem oddal svoj glas jih je bilo +40 glasov kar naenkrat, to je nemogoče !
moj komentar
# 26.03.2018 ob 16:00
Rusija tem lažem in podtikanju seveda ne bo nasedla. Odziv ruske politike je podoben dolgočasnemu zehanju.
MilleniuM
# 26.03.2018 ob 16:11

grenadir
Članic je 28.. Na izgon se je odločilo 14 članic....


To je za VB in ZDA v bistvu en velik poraz. Pol članic se ne želi spuščati v njune bolestne, fašistoidne, rusofobne igrice podtikanja in obsojanja brez dokazov. Zavedajo se, da gre za zelo resne obtožbe in dejansko napad na suvereno državo, v katerem ne želijo sodelovati.
Rasta75
# 26.03.2018 ob 16:38
Nemčija, Francija in Poljska so vsaka napovedale izgon štirih ruskih diplomatov. Po dva diplomata bosta izgnali tudi Italija in Danska, med drugimi državami pa so se ukrepu pridružile tudi baltske države, Litva (izgon treh diplomatov), Latvija in Estonija (izgon po enega diplomata).Tri diplomate bo izgnala Češka, dva Nizozemska, po enega Finska in Hrvaška.

Hlapci ZDA pač.
slovenc1
# 26.03.2018 ob 16:20
Neumnost
itoh
# 26.03.2018 ob 16:36
Amerika potrebuje novo vojno. Dolar zgublja moč. Kitajci so začeli trgovati z nafto v juanih. Sicer pa kdo še verjame tem dokazom, ki jih producirajo?
Tako smrtonosen plin, pa nobene žrtve. Čedalje več je dokazov, da so wtc in pentagon sami podrli. Kje je Iraško orožje za množično uničevanje? Kako gre pa kaj z demokracijo v Libiji?

Evropa je poslušna Ameriki, na koncu pa kasira razne begunce itd.

Gospodarji kapitala želijo zamajat borzo, da bodo presežke vložili v poceni delnice.
grenadir
# 26.03.2018 ob 16:22
Interesantno je najbolj to, da se 14 držav EUja solidarizira z državo, ki odhaja iz EU in to brez najmanjšega dokaza.. Ne samo to, da bi bili krivi Rusi.. Nimamo niti enega trdnega dokaza, da se je vse skupaj sploh zgodilo.... Ta EU bo hitro propadla v novem multipolarnem svetu, brez lastne hrbtenice ( beri vojske in zunanje politika)... To je dejasnko res ena velikapatetična sramota..
Shaka Zulu
# 26.03.2018 ob 16:54
Še enkrat. Nisem ljubitelj ruskega sistema. Pa vendar, za božjo voljo... Kje so konkretni dokazi.
58rajko
# 26.03.2018 ob 16:34
A sem samo jaz opazil, da bodo Ameri izgnali tudi diplomate pri UN??

Mislim, kdaj so pa UN Američani sprivatizirali?
Rasta75
# 26.03.2018 ob 16:42
Ni dovolj, da imamo politike s problemi, moramo imeti še probleme s politiki...
Bonsaj
# 26.03.2018 ob 17:23
Zakaj bi morala biti EU solidarna z Veliko Britanijo, če se je slednja odločila, da zapusti evrsko območje? Tudi če bi za napadom res stala Rusija, v kar dvomim, bi bil odziv vseeno pretiran glede na siceršnjo neodzivnost EU in ZDA ko gre za veliko hujše in konkretnejše primere širom sveta. Ampak Rusija je še kar naprej večna številka ena, ko je treba s prstom kazati na "kršitelje človekovih pravic." Kako naveličano. Pa ne trdim, da so Rusi nedolžni jagenjčki, ampak da jih Zahod tako rad prikazuje kot večne negativce je res ironično glede na to kaj taisti Zahod počenja po svetu.
Da se mora svet znajti na robu vojne zaradi takih nepomebnosti kot je (spodleteteli) umor dveh ali treh oseb, mi ljudje pa kot ovce zmerom nasedemo tem norcem od politikov, ki še za vrtec niso zreli. Če se hočejo ti otroci igrati vojno, naj se vsedejo za računalnik pa si posnamejo kakšno igrico: streljačino, MMO ali strategijo, če ni dovolj realistično naj se grejo paintball ali se udeležijo treninga kakšne borilne veščine brez pravil, morda bo potešilo njihovo slo po nasilju.
stotrideset
# 26.03.2018 ob 17:57
Tusk kar tako, tja v en dan: skupen odziv članic EU...
Ja, pajade, to si ti samo misliš!
gizmolinux
# 26.03.2018 ob 17:31
Vsekakor pa čestitam uredniku in novinarjem Zrcala tedna, da so imeli poguma omeniti, da se dogajajo obtoževanja brez dokazov in podobne grdobije za katere vemo kam so vodile npr vzrok za 2. Sv.vojno, obtožbe Iraka glede orožja in še in še. Gospodarji vojne in smrti so povsem odvrgli maske in se razkrili a mi kot da še ne dojamemo resničnosti.
zdravko-bolcina
# 26.03.2018 ob 16:37
Zime je konec,sedaj si zahod privošči izgon diplomatov,a zima se bo vrnila čez pol leta,od katerega ruskega plina je odvisna vsa zahodna evropa,nastradali bodo pa prvi sosedje ukrajinci,poljaki in baltik..
Angel&Demon
# 26.03.2018 ob 16:24
conanbarbarian
Se mi zdi da na tem forumu prirejajo glasove, ko sem začel brati komentarje je bilo samo nekaj glasov, ko sem oddal svoj glas jih je bilo +40 glasov kar naenkrat, to je nemogoče !


Na tem forumu se glasove tako prireja, ko se na zahodu prireja rusofobija.
A zdaj štekaš?
Poneumljanje ljudstva je še edino kar banana-režimu ostane, da se ohrani nad vodo.
aktivist
# 26.03.2018 ob 16:37
VB-satelit in lutka ZDA, EU pa z upognjenim hrbtom le uboga kot ZDA ukaze. Se dobro, da v EU obstajajo izjeme
Orionstar
# 26.03.2018 ob 18:04
Kaj ima VB z EU?
Kje so DOKAZI?
Perfidna prozorna igra DEMONIZACIJE Rusije!

Čestitke Avstriji in Sloveniji!
njupipupi
# 26.03.2018 ob 17:44
Erjavec je baraba, ampak jajca pa tudi ima. Mislim, da se penijo v Washingtonu, Pahor pa ima ušesa že kot dumbo od tuljenja Ameriškega veleposlanika.
ZalifMulafa
# 26.03.2018 ob 17:55
Čemu koristi izgon diplomatov?
Ravnanje držav se mi zdi skrajno nesmiselno. Prav v trenutkih, kadar so dialogi najbolj potrebni in so stvari napete, izganjajo diplomate, namesto da bi se intenzivneje pogovarjali.
Druga Švica
# 26.03.2018 ob 16:26
Še to; v današnjih časih se počutim manj svobodno, bolj ogroženo in bolj hlapčevsko, kot sem se kdajkoli pod JOSIPOM BROZOM TITOM!

Sramota!
njupipupi
# 26.03.2018 ob 16:46
EU je le se neoliberalisticni olupek, ki se pretvarja, da spostuje demokracijo (khm khm Katalonija) in enakopravnost (khm khm ruska manjsina na Baltiku in ideje o Evropi treh hitrosti).

Podpirajo neodvisnost Kosova, zatirajo Katalonijo.


V skladu s tisto mantro Zahoda: "Do as I say, not as I do!"
leonis
# 26.03.2018 ob 17:37
Preiskavo tega umora so vodili enaki strokovnjaki kot tisti ki so ˝našli˝ orožje za množično uničevanje v Iraku? Sam upam, da se res ne bomo pridružil tej farsi, do zdej je blo še smešno in sramotno kaj počne zahod s Rusijo, zdej me pa že mal skrbi, Rusija ni Libija al pa Irak...
IawIa
# 26.03.2018 ob 16:46
Rusija ima okoli 5000 atomskih bomb... in zahod se igra igro, ki so se jo šli z Gadafijem in Sadamom, kjer so izpeljali napade na podlagi laži in brez dokazov. Očitno se nismo nič naučili iz zgodovine. Putin ne bo dolgo gledal tega poniževanja.
Mirlo
# 26.03.2018 ob 16:41
Zopet se je oblikovala 'koalicija voljnih'...!
gizmolinux
# 26.03.2018 ob 17:27
Ali imajo zahodni avtokrati nekaj za bregom, mogoče sv.v.št 3 ali morajo enostavno iti do konca po začetnem fijasku brezdokaznega obtoževanja da ne izgubijo zaupanja voljnih ovčic ali pa so povsem izgubili razum im se spreminja vse skupaj v srednjeveško inkvizicijo in komunistično montiran proces. Vseeno zanimivo je opazovati, kako se zahod spreminja in dobiva lastnosti, ki jih pripisuje svojim navideznim sovražnikom. Seveda dvomim, da delujejo nenačrtno a se ne da odgnati občutka da delujejo samodestruktivno na daljši rok, kot to počne Trump v ZDA in ustvarjajo kaos, razdeljenost med ljudmi in dvom v lastno presojo. Upam le da nas navadne državljane ne potegnejo v temo, ker se nam ne piše nič dobrega.
delfino_
# 26.03.2018 ob 16:57
Hlapci.
aktivist
# 26.03.2018 ob 16:44
EU je le se neoliberalisticni olupek, ki se pretvarja, da spostuje demokracijo (khm khm Katalonija) in enakopravnost (khm khm ruska manjsina na Baltiku in ideje o Evropi treh hitrosti).

Podpirajo neodvisnost Kosova, zatirajo Katalonijo.
Druga Švica
# 26.03.2018 ob 16:23
Saj ni prvič v zgodovini, da zahod napada Rusijo. Že Napoleon in Stalin sta želela rusko ozemlje in surovine. Ne glede na rusko politiko, politični sistem ali vlado (pa naj bo Car, komunisti ali pa demokrati) je bi, je in bo zahod ostal sovražen do Rusov. "Zahodnjaki so si v zgodovini ža podredili veliko sveta, Rusije in Kitajske pa ne morejo. Zgodovinsko dejstvo.
wowoo
# 26.03.2018 ob 17:57
Na tako prozorno in za lase privlečeno teorijo zarote je potrbno reagirati z hladno glavo in brez ritolizništva!!! Do sedaj se nam ritolizništvo ni še nikoli obrestovalo... Vsi po vrsti se delajo norca iz SLO, pa naj si bodo to ZDA ali EK oz. EU. Tokrat velik plus za SLO politiko!
Angel&Demon
# 26.03.2018 ob 18:08
Merklova izganja ruske diplomate, hkrati pa bi se dala h..bat za še en ruski severni plinski tok.
Podmukla in pokvarjena oseba je ta ženska. Kot njen vzornik Hičo.
bkana777
# 26.03.2018 ob 17:57
EU- solidaren z Britanijo, ki se ji fučka za EU.
Audy
# 26.03.2018 ob 17:29
Potemtakem bi morali že zdavnaj izgnati vse diplomate iz držav BV, ki podpirajo in financirajo terorizem v EU.
Dvoličnost.
Kazalo