Minister za finance se bo o načrtih vlade pogovarjal z najvišjimi predstavniki evroskupine. Foto: BoBo
Minister za finance se bo o načrtih vlade pogovarjal z najvišjimi predstavniki evroskupine. Foto: BoBo
Finančni minister Čufer prvič na srečanju evrske skupine

Čufer se bo tako sešel s prvim možem evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom, evropskim komisarjem Olijem Rehnom, članom izvršilnega odbora ECB Jörgom Asmussenom in vodjo evropskega mehanizma za stabilnost (ESM) Klausom Reglingom.

Kljub temu pa je vodja evroskupine Nizozemec Jeroen Dijsselbloem novinarjem na vprašanje, ali bo Slovenija naslednja država, ki bo zaprosila za mednarodno pomoč, dejal, da danes o Sloveniji ne bodo razpravljali na nobeni formalni seji.

V evroskupini so nad razmerami v Sloveniji zaskrbljeni, pri čemer poleg sistemskega problema v bančnem sektorju ni ostalo neopaženo niti ponovno politično zavlačevanje pri vpisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Kljub temu pa viri iz evroskupine pravijo, da je položaj v Sloveniji še obvladljiv, vendar mora vlada hitro ukrepati pri urejanju javnih financ in stabilizaciji bančnega sistema, poroča novinarka Radia Slovenija Erika Štular.

V Dublinu se bodo srečali tudi finančni ministri članic evroobmočja, kjer Slovenije ni na dnevnem redu, temveč bo Čufer predstavil načrte nove vlade. Ministri bodo sicer razpravljali tudi o davčnih utajah in treh stebrih bančne unije - enotnem nadzoru, skupni shemi za jamstvo vlog in skladu za reševanje bančnih kriz.

Glavna tema zasedanja evroskupine pa bo politično usklajevanje programa pomoči za Ciper in podaljšanje ročnosti posojil za Portugalsko in Irsko. Med drugim v evroskupini pričakujejo, da jim bo portugalski minister predstavil nov načrt za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja, potem ko je tamkajšnje ustavno sodišče zavrnilo predlagana znižanja plač in pokojnin.

Finančni minister Čufer prvič na srečanju evrske skupine