Evropska unija
(2)
Proračunski presežek EU-ja je vsako leto manjši. Foto: EPA

Dodaj v

Sloveniji 4, Nemčiji 300 milijonov evrov

Vračanje neporabljenega proračunskega denarja
15. april 2008 ob 19:54
Bruselj - MMC RTV SLO

Slovenija bo od EU-ja dobila okoli štiri milijone evrov proračunskega denarja, ki ga države 27-erice lani niso porabile.

EU bo članicam skupaj vrnil nekaj več kot milijardo in pol evrov. Največ neporabljenega denarja bo iz proračuna, ki je lani znašal skoraj 114 milijard evrov, dobila Nemčija. Na račun v Berlin bo nakazanih 300 milijonov evrov. Velika Britanija bo prejela 258, Francija pa 234 milijone evrov. Najmanj - po štiri milijone evrov - bodo poleg Slovenije dobile Malta, Ciper, baltske države, Luksemburg in Bolgarija.

Sredstva v evropski blagajni so običajno višja od denarja, ki ga države porabijo. Lani je bil presežek proračuna z enim odstotkom najnižji do zdaj, kar je posledica zmanjšanja birokracije in boljšega upravljanja s proračunom.

Majhen priračunski presežek pomeni, da so bila sredstva, ki so jih članice prispevale v blagajno, blizu dejanski porabi, je poročal Radio Slovenija. Največ, 40 odstotkv, sredstev iz proračuna unija namenja za kmetijstvo, tretjino pa za razvojno pomoč in infrastrukturo.

Prijavi napako
Komentarji
rdrago_grom
# 17.04.2008 ob 18:11
Cela Evropska Zveza (Unija) je farsa. Evropska Zveza bi morala biti ogromno gospodarsko območje s prostim trgom. Namesto tega pa nastaja ogromen birokratski nadržavni tvor, ki pozna samo dve pravili:
1) širitev za vsako ceno
2) asimilacija narodov
jure112
# 16.04.2008 ob 12:57
Ha ha ha ha ha, ha ha ha ha ....kok se smejem....pod nosom smo se obrisal...

Aja - a mi se predsedujemo? Nekam mal je tle novic.....in kaj smo sploh dosegli v predsedstvu? Kaj sprejeli, izboljsali?

Farsa........
Kazalo