Izplačevanje denarja je Evropska komisija spomladi ustavila zaradi diskriminacijske slovenske zakonodaje pri nadzoru gradbenih del, pomanjkljivega nadzora in nepreglednih javnih naročil. Foto: EPA
Izplačevanje denarja je Evropska komisija spomladi ustavila zaradi diskriminacijske slovenske zakonodaje pri nadzoru gradbenih del, pomanjkljivega nadzora in nepreglednih javnih naročil. Foto: EPA

Po predvidevanjih finančnega ministrstva bo Slovenija letos iz Evrope vendarle počrpala milijardo evrov, kar je sicer za 200 milijonov evrov manj od načrtov. Slovenski državni proračun čaka na še 250 milijonov evropskega denarja za tekoče projekte. Walter Defaa, generalni direktor za regionalno politiko v Evropski komisiji, je povedal, da Sloveniji dobro kaže - prepričan je, da bodo naši državi do konca tedna dokončno sprostili evropska sredstva.

A zakaj je tako dolgo trajalo? "Kadar začasno ustavimo sredstva, gre za resne vzroke. V tem primeru je šlo za težave pri javnem naročanju. Sredstva pa sprostimo le, če sledijo popravki in se sistem spremeni, kar pa vzame nekaj časa," je povedal.

Pregledovali 300 javnih naročil
Sredstva so bila zamrznjena toliko časa, dokler so ministrstva in služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pregledovali 300 javnih naročil, ki so vsebovala sporno diskriminatorno določbo, ki je tujim strokovnjakom onemogočala ali pa oteževala prijavljanje na evropske projekte. Do začetka junija je bilo projektov s takšno zahtevo 89, kazen pa znaša 6,2 milijona evrov - ker gre za sistemsko napako, jo bo poravnal državni proračun.

"Do konca prihodnjega leta se lahko zgodi, da bomo lahko ugotovili za še kakšno diskriminatorno naročilo, kar pomeni, da bo lahko številka še narasla, vendar pa ne bo taka, kot smo pričakovali - da bo šla v desetine milijonov," je pojasnil Bojan Suvorov z urada za kohezijsko politiko.

Zagotavlja še, da delo na vladni službi, odgovorni za črpanje evropskih sredstev, poteka nemoteno - bili so v stiku z Violeto Bulc, ki je bila pred položajem evropske komisarke pristojna ministrica, zadeve operativno vodi državna sekretarka Alenka Smerkolj. Kdo bo novi minister, odgovoren za razvoj in kohezijo, še ni znano.