Predložitveno sodišče bo zdaj še ugotavljalo, ali je Vnuk dokončno upravičen do odškodnine. Foto: BoBo
Predložitveno sodišče bo zdaj še ugotavljalo, ali je Vnuk dokončno upravičen do odškodnine. Foto: BoBo
Sodišče: zavarovanje za traktorje velja za vse primere


Sodbo je sodišče sprejelo na podlagi postopka v Sloveniji, v okviru katerega Damijan Vnuk toži Zavarovalnico Triglav. Vnuk je namreč avgusta 2007 pomagal pri spravilu sena na podstrešje skednja, takrat pa je voznik traktorja pri vzvratni vožnji na dvorišču kmetije s prikolico zadel lestev, na kateri je bil Vnuk.
Ta je padel, nato pa zoper Zavarovalnico Triglav, pri kateri je imel lastnik traktorja sklenjeno obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, vložil tožbo za plačilo 15.944 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo, skupaj z zamudnimi obrestmi.

Tožbeni zahtevek so mu zavrnili, češ da zavarovanje krije le škodo, ki nastane pri uporabi traktorja kot prevoznega sredstva (oz. pri vožnji), ne pa tudi pri uporabi traktorja kot delovnega stroja. Vnuk s tožbo tudi ni uspel ne na prvostopenjskem ne na pritožbenem sodišču.
Vozilo je vozilo, in sicer ne glede na uporabo
Vrhovno sodišče, ki vodi postopek revizije, pa je Sodišče Evropske unije povprašalo, ali v evropski direktivi uporabljeni pojem "uporaba vozil" zajema tudi premik s traktorjem na dvorišču kmetije za prestavitev prikolice tega traktorja v skedenj.

Sodišče EU-ja je tako v današnji sodbi odločilo, da traktor ustreza v direktivi uporabljenemu pojmu vozilo, in sicer ne glede na vrsto uporabe. Vendar pa za traktor s prikolico obveznost zavarovanja civilne odgovornosti velja le, če je ni izrecno oproščen. Slovenija pa omenjene obveznosti ni oprostila nobene vrste vozil. Sodišče tudi ugotavlja, da se zdi, da se je nesreča zgodila pri uporabi vozila, ki je bilo skladno z njegovo običajno funkcijo, kar pa mora preveriti še predložitveno sodišče.

Sodišče: zavarovanje za traktorje velja za vse primere