Evropsko sodišče poudarja, da morajo vse države na svoja pleča prevzeti del bremena, ki je nastalo z migrantsko krizo. Foto: EPA
Evropsko sodišče poudarja, da morajo vse države na svoja pleča prevzeti del bremena, ki je nastalo z migrantsko krizo. Foto: EPA
Peter Szijjarto
"Politiki so posilili evropsko zakonodajo in evropske vrednote. Ta odločitev praktično in odprto uzakonja moč EU-ja nad državami članicami," je dejal. Foto: Reuters
Begunci na Sredozemskem morju
Po shemi, ki bo potekla konec meseca, bi sicer morali premestiti več kot 98.000 beguncev, a so jih doslej manj kot 28.000. Foto: Reuters
Razsodba glede begunskih kvot

"Sodišče zavrača dejanja Slovaške in Madžarske zoper začasne mehanizme glede obveznega premeščanja prosilcev za azil," je v izjavi zapisalo Evropsko sodišče s sedežem v Luxembourgu. "Mehanizem dejansko pomaga in omogoča Grčiji in Italiji, da se spopade s posledicami migrantske krize leta 2015. Gre za sorazmeren mehanizem."

"Odločitev sodišča je neodgovorna, in menimo, da odločitev ogroža varnost vse Evrope," je bil v odzivu na sodbo oster madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je napovedal, da bo Madžarska uporabila vsa pravna sredstva proti sodbi, ki jo je označil za politično, in ne pravno ali strokovno. "Politiki so posilili evropsko zakonodajo in evropske vrednote. Ta odločitev praktično in odprto uzakonja moč EU-ja nad državami članicami," je dejal in dodal, da se bodo, če bo Evropska komisija še naprej vsiljevala institut obveznih kvot za preselitev, še naprej borili proti temu. "Resničen boj se začenja zdaj. Uporabili bomo vsa pravna sredstva za zagotovitev, da ne bo sprejeta nobena odločitev o tem, kdo lahko vstopi v Madžarsko," je še dejal.

V odzivu na sodbo so iz Bratislave sporočili, da s stisnjenimi zobmi sprejemajo sodbo. Slovaška se želi uvrščati v jedro Evropske unije in biti solidarna, je dejal premier Robert Fico. Ob tem je znova poudaril, da je odločitev Evropske unije o uvedbi kvot krivična. Begunci sploh ne želijo priti na Slovaško, je dejal. "Naj zgradimo zidove, da bodo ostali pri nas?" se je vprašal in dodal, da se mu zdi bolj smiselno, da bi njegova država okrepila dejavnosti pri skupnem varovanju zunanjih meja EU-ja.

AI pozdravlja razsodbo
"Današnja razsodba kaže, da se nobena države ne more skriti pred odgovornostjo glede beguncev. Slovaška in Madžarska sta se skušali izmuzniti iz evropskega sistema solidarnosti, toda pri zaščiti ljudi, ki bežijo pred nasiljem in preganjanjem, mora vsaka država odigrati svojo vlogo," so v odzivu na razsodbo zapisali v Amnesty International.

Madžarska in Slovaška sta že ob sprejemanju sheme o premeščanju beguncev iz Italije in Grčije glasovali proti, a ju je večina članic EU-ja preglasovala. Evropski predpis ju tako zavezuje, da sprejmeta 1.300 oziroma 900 ljudi. Madžarska doslej ni nobenega človeka, Slovaška jih je 16, a vztraja, da obvezujočim kvotam nasprotuje.

Pred sodiščem sta državi trdili, da je Svet, kjer so zastopane članice, s sprejetjem sheme presegel svoje pristojnosti. Čeprav sta bili tožnici le dve, tudi druge članice le počasi izpolnjujejo zaveze. Komisija je zaradi tega Madžarski, Češki in Poljski poslala že dva opomina, naslednji korak je lahko tožba.

Po tej shemi, ki bo potekla konec meseca, bi sicer morali premestiti več kot 98.000 beguncev, a so jih doslej manj kot 28.000. Celotne številke tudi ni mogoče doseči, saj vsaj doslej v Grčiji in Italiji sploh ni bilo toliko upravičenih do preselitve.

Notranja ministrica Gyerkeševa se je včeraj v pogovoru s podpredsednikom komisije Timmermansom o azilni reformi izrecno zavzela za oblikovanje evropskega mehanizma, ki bi v primeru nesorazmernega povečanja migracijskega pritiska na državo članico omogočil hitro in učinkovito pomoč tej članici, a bi to uredila ločeno od dublinske uredbe.

Juncker odgovoril Orbanu
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je medtem v odgovoru na zahtevo madžarskega premierja Viktorja Orbana po povračilu stroškov za ograjo na južni madžarski meji, s katero je Madžarska zajezila migrantski tok čez svoje ozemlje zapisal, da je solidarnost dvosmerna cesta. "So časi, ko država članica lahko pričakuje pomoč, in časi, ko mora biti v zameno pripravljena dati svoj prispevek," je poudaril Juncker in zapisal, da je Unija Budimpešti že odobrila znatna sredstva za soočenje z migracijami, tudi za zaščito južnih madžarskih meja, ki so hkrati zunanje meje EU-ja. "In solidarnost ni jed po izbiri, ki jo je mogoče izbrati za upravljanje meja, in zavrniti, ko gre za izpolnjevanje odločitev o premestitvi, ki smo jih sprejeli skupaj," je še dodal vodja Evropske komisije.

Razsodba glede begunskih kvot